Ga terug

Scheermessen met amandelboter en lardo

Het ultieme feesthapje voor bij een glaasje bubbels... of twee. Heel eenvoudig te maken.
Voorbereidingstijd 40 minuten
Gang Borrelhapje
Porties 10 personen

Ingrediƫnten
  

  • 1 bos scheermessen
  • 100 g Lardo di Collonata
  • 100 g boter, op kamertemperatuur
  • 1 citroen
  • 5 takjes platte peterselie
  • 25 g amandelpoeder
  • 200 g champignons
  • 1 liter water
  • 35 g zeezout
  • Zonnebloemolie
  • Peper
  • Zout

Instructies
 

  • Snijd de platte peterselie ragfijn.
  • Doe de boter, het amandelpoeder, de rasp van de citroen en de peterselie in een mengkom.
  • Breng op smaak met peper en zout en kneed goed door elkaar.
  • Rol de boter op in plasticfolie en bewaar in de koeling tot gebruik.
  • Snijd de champignons in een fijne brunoise.
  • Snijd de lardo in blokjes van 5 mm.
  • Verhit een barbecue of plancha. (Op je fornuis lukt het ook hoor).
  • Spoel de scheermessen bij voorkeur in zout water. Meng hiervoor 1 liter water met 35 g zeezout en spoel de scheermessen hierin.
  • Blancheer de scheermessen 10 sec, tot de schelp open staat, in kokend water.
  • Maak de scheermessen schoon, bewaar de schelpen, en snijd in kleine stukjes en zout licht.
  • Spoel de schelpen schoon.
  • Dresseer de scheermessen met lardo en de gesneden champignon in de schelp.
  • Vet de bakplaat rijkelijk in met olie. (Ik gebruikte mijn grillpan).
  • Plaats de scheermessen op de kookplaat.
  • Snijd stukjes van de boterrol en leg deze in de schelpen.
  • Leg de gevulde scheermessen in een gietijzeren schaal op de barbecue of op de hete plancha. (Ik gebruikte mijn grillpan).
  • De scheermessen zijn klaar wanneer de boter gesmolten is.
  • Serveer direct... met een glaasje Clairette de Die!
Trefwoord amandelboter, champignons, Clairette de Die, lardo, Lardo di Collonata, scheermessen