Tulband met gekonfijte sinaasappel
Een eenvoudig recept voor een lekkere tulband, die de masterpiece van je kerstdiner kan worden.
Voorbereidingstijd 30 minuten min
Bereidingstijd 1 uur uur
Afkoelen 15 minuten min
Voor de tulband:
- 270 ml zonnebloemolie
- 330 g kristalsuiker
- 3 eieren
- 320 g zelfrijzende bloem
- 250 g Griekse yoghurt
- 2 bio sinaasappelen
- Snuifje zout
Voor de gekonfijte sinaasappel:
- 2 sinaasappelen
- 1 zakje vanillesuiker
- 300 g suiker
Voor het glazuur:
- 250 g poedersuiker
- Citroensap
Voor de gekonfijte sinaasappel:
Maak eerst de gekonfijte sinaasappel: snij de sinaasappelen in dunne plakjes. Snij het vanillestokje overlangs door en schraap de zaadjes eruit. Doe de suiker met 200 ml water in een pan met dikke bodem. Voeg het vanillestokje en de zaadjes toe. Roer op een zacht vuurtje tot de suiker is opgelost. Breng de siroop aan de kook en voeg de sinaasappelplakjes toe.
Zet het vuur zachter en laat sudderen tot het vruchtvlees van de sinaasappel transparanter wordt en de siroop dikker. Laat afkoelen voor gebruik.
Voor de tulband:
Verwarm de oven voor op 180° C. Meng de zonnebloemolie en de suiker in een kom. Meng 1 voor 1 de eieren door het beslag. Voeg de bloem toe en schep voorzichtig om met de spatel. Roer de Griekse yoghurt erdoor.
Rasp de schil van de sinaasappelen. Verwijder de resterende schil en mix het vruchtvlees. (Ik gebruikte slechts het sap van 1 sinaasappel, maar alles hangt natuurlijk af van hoe sappig je sinaasappels zijn). Voeg dit samen met de rasp en een snuifje zout toe aan het beslag.
Beboter een tulbandvorm van 25 cm met véél boter en bloem (en suiker). Giet het beslag in de vorm en zet 50 à 60 min in de oven. Laat de cake minstens 15 min afkoelen voor je 'm uit de vorm haalt. Opgelet: laat de vorm niet volledig afkoelen want dan krijg je de cake er moeilijker uit.
Trefwoord bundtcake, gekonfijte sinaasappel, Griekse yoghurt, tulband, vanille, vanillestok