Ga terug

Peer amandel olijfolie cake

Eenvoudig recept
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Nagerecht

Equipment

  • Staande mixer (type KitchenAid)

Ingrediënten
  

  • 2 L eieren, op kamertemperatuur
  • 200 g griessuiker
  • 112 g extra virgin olijfolie
  • 64 g amandelpoeder
  • 80 g volle melk
  • 15 g citroenzeste
  • 4 g vanille-extract
  • 1 g amandelextract
  • 167 g patisseriebloem
  • 7,5 g bakpoeder
  • 2,25 g zout
  • 1 grote peer (van 230 g)
  • 10 g citroensap
  • 46 g amandelschilfers
  • Bloemsuiker (voor de afwerking)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor bij 180° C. Vet een springvorm van 23 cm in met bakspray en bestrooi met bloem. Bekleed de bodem van de vorm met bakpapier.
  • Klop de eieren in de kom van een staande mixer met de klopper op hoge snelheid tot een schuimig geheel, gedurende ca. 1 min.
    Zet de mixer op middelhoge snelheid en voeg geleidelijk in een trage, maar constante beweging de suiker toe. Verhoog de snelheid van de mixer en klop tot je een dik en bleek beslag bekomt, gedurende ca. 2 min.
    Voeg, met de mixer op trage snelheid, geleidelijk de olie toe in een trage, maar constante beweging en klop tot de olijfolie ondergemengd is. Schraap het beslag naar beneden. Voeg het amandelpoeder, de melk, de citroenzeste en de extracten toe en klop op middelhoge snelheid tot alles gemengd is.
  • Meng in een middelgrote kom de bloem, het bakpoeder en zout. Spatel het bloemmengsel onder de eiermengeling tot alles net gemengd is. Giet het beslag in de springvorm.
  • Snijd de peer in twee. Haal het klokhuis uit elke helft en snijd de top en het steeltje van de peer. Snijd de peerhelften in plakjes van 3 mm dik. Verdeel de plakjes in pakketjes van 4 of 5 plakjes. Leg de plakjes in waaiervorm zachtjes op het deeg. (Het is heel moeilijk om de plakjes peer nog te verleggen nadat je ze op het beslag gelegd hebt, wees dus vastberaden). Strijk de plakjes peer in met citroensap. Strooi amandelschilfers rond de rand van de cake en tussen de groepjes peer.
  • Bak de peer amandel olijfolie cake in de voorverwarmde oven tot een houten prikker in het midden eruit komt met slechts een paar vochtige kruimels. Dit duurt ca. 50 à 55 min. (Houd de cake tijdens het bakken een beetje in het oog, als de cake te donker wordt, dek hem dan af met aluminiumfolie). Laat de olijfolie cake afkoelen in de vorm gedurende 15 min. Klap de springvorm open en serveer de cake warm of laat hem volledig afkoelen op de bodem van de springvorm op een rooster.
  • Snijd voor het serveren een cirkel van 18 cm diameter uit bakpapier en leg die in het midden op de cake. Zeef met een fijne zeef poedersuiker op de rand van de cake, indien gewenst.
Trefwoord amandelen, cake, olijfoliecake, peren