- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Witloofsoep met appel en grijze garnalen

Een trage duurloop van 30 kilometer. Dat is wat er zaterdagmorgen op mijn schema stond. De countdown naar de marathon van Reims is begonnen en de zwaarste trainingsweken breken aan… Dat betekent in ’t weekend vroeger opstaan dan tijdens de week! Ik hoor jullie denken en zuchten: “goed zot!”.

Weten jullie waar ik dan zo naar uitkijk als ik aan het rondsjokken ben op de Scheldedijk of rond het Donkmeer? Aan een dampende kom soep en aan mijn weekendkrant die op mij ligt te wachten wanneer ik thuiskom (ah ja, want die is er nog niet wanneer ik om kwart voor 7 al richting Berlare rijd). Een heerlijk soepke zoals dit witloofsoepje met appellucifers en garnaaltjes als afwerking. Bovendien boordevol vitamines, pure verwennerij voor mijn vermoeide lijf en leden!

Nodig voor 4 personen

600 g witloof
120 g gepelde grijze garnalen
1 aardappel
1 ui
1 appel
2 el gesnipperde bieslook
Citroensap
100 ml room
1 l groentenbouillon
Nootmuskaat
Boter of olie
Peper en zout

Bereiding

Pel de ui en snij ‘m in stukken. Schil de aardappel en snij ‘m in stukken. Maak 500 g van het witloof schoon en snij het in stukken. Halveer de appel, schil een helft en snij ‘m in stukken.

Stoof de groenten en de stukjes appel aan in een ruime soeppan, in boter of olie. Overgiet met de bouillon, kruid met nootmuskaat en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat 20 minuten zachtjes pruttelen. Mix de soep.

Snij de rest van de appel in dunne lucifers en besprenkel ze met citroensap zodat ze niet verkleuren. Snij het resterend witloof in fijne reepjes en meng met de garnalen en de bieslook.

Voeg de room toe aan de soep en kruid met peper en zout. Laat nog even doorwarmen maar zeker niet koken.

Verdeel de soep over borden of kommetjes. Schep in het midden wat van het witloof-garnalenmengsel en daarbovenop wat appellucifers. Serveer meteen.

Tips:
Gebruik voor een bleke soep zoals deze altijd een bouillon die licht van kleur is, zoals kippen-, groenten- of kalfsbouillon. Een runderbouillon zal de soep donker kleuren en is ook te sterk van smaak.
Wanneer je aan een soep room toevoegt, mag je die niet meer laten koken omdat ze dan zou kunnen schiften. Wil je ze in de diepvriezer bewaren, vries ze dan ook beter zonder de room in.

Bron: Libelle nr 38 van 19 september 2013.

Related Post