In mijn moeders keuken was een maaltijd niet compleet zonder een patatje. Zij zwoor bij het trio vlees (heel zelden vis), groenten en aardappelen. Spaghetti en rijst behoorden niet tot haar recepten repertorium. Ik at voor de 1e keer spaghetti bolognaise toen ik 18 was en voor mijn studies op peda ging. Een kot was uit den boze. Ik ben een serieus nakomertje, 12 jaar na mijn broer. Zeg maar gerust een accidentje. Ik kreeg een bijzonder strenge opvoeding van mijn oude en traditionele ouders. Niks mis mee, hoor.
Gelukkig heb ik die traditionele keuken ondertussen wel achter mij kunnen laten. Want dit is een gerecht dat ik anders nooit zou geproefd hebben, noch wilde eend, noch oesterzwammen en noch peterseliewortel kwamen op tafel. Wat een gemis! Want dit is zo eenvoudig en o zo lekker. Ja, zelfs zonder patatje! 😉
Nodig voor 4 personen
4 wilde eendenborstfilets
Voor de duxelle:
750 g oesterzwammen
1 sjalot
1 teentje look
125 ml room
Peper en zout
Voor de crème van peterseliewortel:
500 g peterseliewortel
500 ml room
Voor de afwerking:
4 plakjes foie gras
4 stuks kroepoek sepia van Didess
Bereiding
Voor de duxelle:
Borstel de oesterzwammen droog schoon met een borsteltje of keukenpapier en snijd ze in brunoise. Snipper de sjalot en de look. Sueer de oesterzwammen in boter, samen met de sjalot en look.
Smaak af met peper en zout. Bevochtig met de room. Laat inkoken tot op sausdikte en kruid bij. De room neemt de smaak terug weg.
Voor de crème van peterseliewortel:
Schil de peterseliewortels en snijd ze in grove stukken. Doe de stukken samen met de room in een pot en laat ca. 20 minuten sudderen. Giet af en mix tot een gladde puree. Kruid met peper en zout.