- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

What’s new @ Delhaize?

Delhaize

Een Engelse titel, want heel veel Engelse (American & British!) nieuwkomers bij de warenhuisketen. Ik ontdekte (en proefde!) het allemaal tijdens de Food Show afgelopen week. Allez, allemaal is veel gezegd… Telkens neem ik me voor om beter te doseren, maar telkens trap ik weer in dezelfde val: tegen dat ik halfweg de expositieruimte ben, zit ik zo vol dat ik geen pap meer kan zeggen. Op zo’n momenten zou ik wel hamsterwangen willen… of beter nog, 4 magen zoals een koe.

Hamburgers raken ingeburgerd
Eerste nieuwigheid die komt overgewaaid van overseas, zijn de hamburgers. Ook Delhaize surft mee op de hype van de goeie, kwalitatieve burgers: vlees én broodjes! Burgers zijn momenteel hot! We kennen ze al lang van zomerfestivals of een snelle fastfood stop maar de laatste jaren wint de echte authentieke, gastronomische burger aan belang. Dat deze “luxe” broodjes in België in de smaak vallen, blijkt uit de vele hamburgerrestaurants die momenteel als paddenstoelen uit de grond schieten.

Delhaize wil haar klanten nu ook de mogelijkheid bieden om zelf deze smakelijke hamburgers te maken en lanceert daarom enkele nieuwe producten in haar assortiment. Er is keuze uit 3 nieuwe kwaliteitsvolle en sappige burgers: Angus rundsvlees, Limousin rundsvlees en Iberico varkensvlees. Maar geen lekkere hamburger zonder een broodje dat zacht is vanbinnen en krokant aan de buitenkant. Daarom biedt Delhaize vanaf nu ook nieuwe heerlijke bio hamburgerbroodjes aan. Je kan dus in één winkelstop alle ingrediënten vinden om jouw hamburger thuis te pimpen tot een hoogstaande, culinaire smaakbom!

 

 
Kale (uitgesproken als kéééle), een groente met niets dan voordeel
Kale is onbetwistbaar het ster-ingrediënt van Amerikaanse foodies die oog hebben voor gezonde voeding. Kale wordt er dan ook zeer goed aangeprezen in culinaire magazines, blogs en tv-shows. Aan de overzijde van de Atlantische Oceaan kan niemand nog zonder deze supergroente, zelfs niet de beroemde Oprah Winfrey die niet minder dan 150 recepten op basis van deze groente op haar website heeft geplaatst.
 
Maar wat is kale (uitgesproken als kéééle)? Kale is een soort krulkool of boerenkool die veel vitaminen en mineralen bevat en bovendien heerlijk en veelzijdig te bereiden is in de keuken. Inderdaad, kale zit vol goede eigenschappen: de groente is rijk aan vitamine A, C en K, zit boordevol vezels, en is een bron van mangaan, calcium en kalium. Kortom, zoveel voordelen die zonder mate mogen benut worden.
 
Om aan alle wensen van de Belgische foodies te voldoen en iedereen de wereld van kale te laten ontdekken, lanceert Delhaize drie soorten kale per stuk en drie in zakjes verpakte mengelingen van jonge kale blaadjes. Je hoeft ze nu nog enkel te bereiden.
 
Het voordeel van kale is dat de groente zowel rauw als gekookt kan gegeten worden. Verwijder eerst de heldere bladeren, spoel grondig en snijd daarna fijn. Als je ervoor kiest om kale “rauw” te eten, in een slaatje bijvoorbeeld, masseer je best de blaadjes een beetje om ze te verzachten. Kale is ook ideaal in stoofpotjes, verwerkt in soep of in een omelet, als pesto, gedroogd in de oven als kale-chips, als ingrediënt voor een gezondheidsdrankje, in een slaatje met citroenzeste of zelfs in de pan met knoflook en een beetje sesamolie. De jonge kale blaadjes worden het best bereid in een slaatje.

The Saucy Fish Co. : iedereen aan de vis!
We eten te weinig vis, dat is een gekend feit. De voornaamste reden hiervoor is dat de meesten niet weten hoe ze vis op een juiste manier moeten bereiden.
Delhaize draagt convenience en inspiratie hoog in het vaandel en biedt daarom voor de gehaasten en minder geïnspireerden onder ons de Saucy Fish aan, een concept dat reeds een daverend succes kent in het Verenigd Koninkrijk.

Het concept is eenvoudig. De klant heeft de keuze tussen drie verschillende soorten bereidingen: een zeebaarsfilet met een beurre blanc saus, een zalmfilet met Thaise saus en een kabeljauwfilet met een beurre blanc saus. De vis is zeer vers (nooit ingevroren) en wordt op een duurzame wijze gevangen. Het volstaat om de filet in de oven te plaatsen en de saus, die ook aanwezig is in de verpakking, apart op te warmen. In 10 minuten kan je een heerlijk visgerecht met een pittige, romige saus klaarmaken om in een mum van tijd vrienden en familie te imponeren. De zalmfilet vind je ook in een individuele portie, zeer praktisch en budgetvriendelijk.

Bloch, de come-back dan toch nog!
Alle bovengenoemde nieuwigheden maakten me happy, maar waarvan ik helemaal dolletjes werd, dat was toch nieuws van eigen bodem! Ik maakte spontaan een vreugdedansje toen ik een standje ontdekte met daarin niemand minder dan Stefan Elias. Stefan was jarenlang meesterbakker bij…  banketbakkerij-patisserie Bloch (1899), op de hoek van de Veldstraat en de Hoornstraat, in Gent maar ook ver daarbuiten, bekend om zijn versgebakken broden en lekkernijen, alsook voor zijn Joodse specialiteiten zoals strudel en kaastaart. Het feit dat Stefan daar stond, kon alleen maar goed nieuws betekenen. En dat is! Bloch doet zijn wederintrede bij Delhaize met maar liefst 6 referenties:

  • Zondagscake met streuzel
  • Bananencake met pecannoten
  • Botercake met citroen
  • Botercake natuur
  • Zondagsbrood met kaneel
  • Suikerbrood «bourbon»
 

Toen de banketbakkerij-patisserie op zaterdag 29 maart 2008 na 110 jaar voorgoed de deuren sloot, vond gewezen oud-meesterbakker Stefan Elias dat dit Gentse monument moest blijven herinnerd worden. De nieuwe cakes en broden in het assortiment van Delhaize zijn gemaakt op basis van de authentieke recepten van de banketbakkerij-patisserie Bloch. Joehoe!

Wat viel ons verder nog op?
Delhaize blijft de gezonde toer opgaan met:

  • nog meer vegetarische producten
  • allerlei soorten havermout, nu ook in single portion verpakkingen
  • een pak nieuwe glutenvrije producten (van ontbijtkoekjes tot quinoa rijst, van muffins tot fusilli)
  • een gloednieuw gamma van losse thee, infusies en biologische en fair trade theesoorten
  • nieuwe fruitsappen van Upigny in handige bags van 1,5 L met een tapkraantje

Voor het eindejaar

  • komen er 3 chutneys (red pepper & smoked paprika, apple & fig, sweet beetroot & red onion) van Mackays. We hoeven dus niet langer naar Engeland om een voorraadje in te slaan. Met de appel en vijgen chutney ging ik al aan de slag: klikkerdeklik.
  • doen de marshmallows van Barù hun intrede.
  • en last but certainly not least, komen er cuberdons van Geldhof met een chocolade jasje. Ik ben nog aan het nakwijlen… 😉

Related Post