- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Vruchtengeleitjes met vlierbloesem – Knack Weekend #11

Vruchten gelei

Ik kreeg vorige week een “wake-up call” wat mijn challenge betreft. Ik ontdekte ineens in de winkel het nieuwe zomernummer van Knack Weekend. Waaaw, wat vliegt de tijd toch snel en wat was het alweer lang geleden dat ik nog een gerecht uit het lentenummer had klaargemaakt!

Uiteraard zijn er recepten die je zowel in de lente als in de zomer kunt klaarmaken, maar er zijn best ook een pak recepten die je écht in het seizoen zelf moet inplannen. Zoals deze vruchtengeleitjes. Er zit rabarber in en ik heb mij altijd laten vertellen dat je rabarber maar mag gebruiken tot 25 juni, want dat hij daarna niet meer goed is. Of dat een fabeltje is of waarheid, weet ik niet… Idem met de vlierbloesems. Die zijn er nu nog, maar misschien volgende week al niet meer (zeker niet, als we nog zo’n onweer krijgen als we gehad hebben). Dan zijn al die bloesems gaan vliegen. Letterlijk.

En dus programmeerde ik snel dit receptje in: wilde bloesems geplukt tijdens mijn fietstochtje en foto gemaakt op een compleet afgebladderde plank die ik op een schroothoop ontdekte voor een huis in afbraak, ook al tijdens een fietstochtje… Ik ga uiteindelijk dat fietsen toch nog leuk beginnen vinden. 😉

Voor 6

20 cl appelsap
200 g frambozen
250 g aardbeien
150 g rabarber
2 el citroensap
2 el vanillesuiker
15 cl vlierbloesemsiroop (ik kocht die kant-en-klaar bij Dille & Kamille)
1 à 2 el aardappelzetmeel
Vlierbloesems voor de afwerking

Bereiding

Hou 3 of 4 eetlepels appelsap opzij en giet de rest in een pannetje. Spoel de frambozen. Was de aardbeien en de rabarber en snij in stukjes.

Breng het appelsap aan de kook met het citroensap, de vanillesuiker en de vlierbloesemsiroop. Voeg de frambozen, de aardbeien en de rabarber toe. Laat 5 à 10 minuten zacht stoven; roer regelmatig om.

Roer het aardappelzetmeel los met het opzij gehouden appelsap en bind er de vruchtencompote mee. Laat afkoelen en verdeel over glazen.

Serveer de vruchtengeleitjes koud, afgewerkt met vlierbloesems.

Bron: recept uit het magazine 100 toprecepten lente, extra editie nr 47 van Knack Weekend.

Related Post