- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Vlechtbrood met daslook en zure room

Vlechtbrood met daslook en zure room

Soms twijfel ik of een recept wel past op Hap & Tap. Al moet ik natuurlijk just niks, want ik ben alleen “baas” van deze blog. Maar als ik twijfel, durf ik al eens om jullie mening te vragen in mijn Instagram Stories. Zo ook voor dit vlechtbrood met daslook en zure room. Jullie reacties waren massaal en fenomenaal. Op 2 eenzame zielen na, reageerde iedereen uitermate positief op dit vlechtbrood. Dus hier komt het dan!

Vlechtbrood met daslook en zure room

En ik twijfel zelfs of ik niet een nieuwe rubriek in het leven moet roepen met wat vaker (speciaal) brood. Ik proefde deze week nl. bij Balls & Glory in Mechelen de beste buns op basis van aardappel en heb zin om die lekkernij met jullie te delen. Maar ik proefde er nog veel meer: een salade van ovengebakken bloemkool en asperges, huisgebakken porchetta gevuld met mosterd, gepocheerde witte perzik met beenhamsalade, de nieuwe lamsbal met asperges,… Ik was immers één van de happy few die een aantal recepten van Bal National Zomereditie op Njam in avant première mocht ontdekken. En dat kunnen jullie nu ook, want Wim is vanaf vandaag elke zondag present op Njam! om 10u30, 15u30 en 22u30. Sympathieke kerel met lekkere recepten!

Vlechtbrood met daslook en zure room

Mag ik tot slot nog eens zo vrij(postig) zijn om jullie te vragen (lees: smeken) om mijn laatste post op Instagram even te liken? Het is een prachtig recept dat ik creëerde in opdracht (en waarvoor ik dus betaald word), maar het haalt weer geen bereik. Ik ben gewoon beschaamd dat men mij moet betalen “voor niets”. Jullie like (of save of comment) is dus van harte welkom. Much appreciated!

Vlechtbrood met daslook en zure room

Vlechtbrood met daslook en zure room

5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Rusttijd: 13 uur
Totale tijd 14 uur
Gang Brood

Equipment

  • 1 staande mixer type KitchenAid Artisan

Ingrediënten
  

Voor het vlechtbrood:

  • 500 g sterke tarwebloem T65*
  • 1 zakje instant gist van 7 g
  • 7 g zout
  • 2 tl suiker
  • 300 g volle zure room
  • 3 middelgrote eieren
  • 1 handvol daslook, gehakt
  • 1 el maanzaad of sesamzaad

Voor de afwerking:

  • 4-tal stengels daslook
  • 1 el maanzaad of sesamzaad
  • Eigeel, losgeklopt

Instructies
 

Voor het vlechtbrood:

  • Was de daslook en dep het droog.
  • Doe de bloem, de gist, het zout, het maan- of sesamzaad, de suiker en de gehakte daslook in de kom van een staande mixer met kneedhaak.
  • Voeg de zure room en de eieren toe en kneed ca. 7 tot 10 min. Voeg wat meer bloem toe als het deeg te plakkerig is.
  • Laat het deeg een nacht afgedekt rijzen in de koelkast.
  • Rol de volgende dag het deeg in 2 lange strengen. Druk wat maan- of sesamzaad in het bovenste gedeelte van 1 streng en nog wat daslook in de andere streng over heel de lengte. Vlecht de 2 strengen in elkaar en rol de vlecht op tot een mooi bol brood. Laat 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
  • Bestrijk het brood met losgeklopt eigeel, waarbij je de daslookstengels vermijdt.
  • Bak het brood gedurende 40-45 min op 180° C. Dek het halverwege af met aluminiumfolie zodat het niet aanbrandt.

Notities

*Als bloem gebruikte ik biobloem met hoog eiwitgehalte die ik kocht bij A La Tarte. #nospon
Trefwoord daslook, vlechtbrood, zure room

Bron: recept gevonden op de Instagram account van Twiggstudios.

Related Post