- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Vanille-mokka madeleines

Wie nu dacht: “die Myriam zal zondagochtend wel niks posten, na de (lange?) huwelijksnacht en het (uitbundige?) feestje van haar dochter heeft het verkeerd voor. Ik laat jullie niet in de steek. Nooit. Al ga ik er wel vanuit dat jullie deze vanille-mokka madeleines vandaag niet gaan bakken, daarvoor is het veel te mooi weer. Bovendien moet het deeg bij voorkeur 1 dag of nacht rusten. Dus jullie kunnen vanavond wel het deeg maken en de madeleines dan morgen afbakken. Ideaal om jullie wat troost te brengen op maandag, toch? Balen jullie ook altijd zo op maandagmorgen?

Met onderstaande tips krijg je de perfecte madeleines!

 

Vanille-mokka madeleines

 

Recept voor vanille-mokka madeleines

(Voor)bereiding: 15 min
Baktijd: 13 min
Afkoelen: 3 uur of beter nog 1 nacht
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 12 madeleines:
96 g bloem
1/2 tl bakpoeder
15 g cacaopoeder
1 snufje zout
2 L eieren op kamertemperatuur
66 g griessuiker
2 tl vanille-extract
85 g ongezouten boter, gesmolten en afgekoeld
2 el sterke koffie, afgekoeld

 

Werkwijze

Zeef de bloem samen met het bakpoeder, het cacaopoeder en het zout in een kom en zet apart. Klop de eieren samen met de suiker met de handmixer met de klopper op middelhoge snelheid gedurende 2 à 4 min of tot het mengsel bleek en fluffy is. Klop er het vanille-extract onder.

Gebruik een spatel om de droge ingrediënten zachtjes onder de vochtige ingrediënten te mengen. Roer de 2 el koffie onder de gesmolten boter voor je die onder de rest van de mengeling spatelt.

Laat het deeg afkoelen: dek het deeg af met plastic folie, waarbij je ervoor zorgt dat de plastic folie het oppervlak van het deeg raakt. Zet het deeg gedurende 3 uur of beter nog heel de nacht in de koelkast. Je kan het deeg in de koelkast tot 2 dagen bewaren.

Verwarm de oven voor bij 205° C. Boter je madeleine vorm in en bestrooi hem met bloem (zelfs als je een antikleef vorm hebt). Klop de overtollige bloem eraf. Verdeel het deeg over de holtes waarbij je bijna tot de bovenkant vult. Je hoeft het deeg niet glad te strijken.

Bak de madeleines gedurende 11-13 min of tot de cakejes gerezen zijn en terugveren wanneer je erop duwt. Haal de bakvorm uit de oven en klop de vorm zachtjes tegen de rand van je werkblad om de madeleines los te maken. Laat ze volledig afkoelen op een rooster.

 

Bron: recept vertaald van de blog Lemons and Anchovies.

Related Post