- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Torentje van Brugse kant met speculoosijs

Torentje van Brugse kant met speculoosijs

Een hele tijd geleden kreeg ik van Lotus Bakeries een ‘pakketje’ thuisgestuurd. Leuk cadeau, niet?

Bedoeling was om een recept in te sturen zodat Lotus een Speculoos kookboek kon maken.
Zoiets is wel spek voor mijn bek, natuurlijk. Dus stuurde ik als de bliksem 2 recepten in:
één van konijn met speculoos en één van een tiramisu met speculoos.

Gisteren kreeg ik het goede nieuws dat mijn recept – welk van de 2 weet ik niet – weerhouden werd en dus in de papieren versie van het kookboek zal verschijnen. Vreugdedansje!

Sowieso, vind ik speculoos een heel dankbaar product om mee te werken. Je kan er echt alle kanten mee uit, van voorgerecht tot dessert. Hier wordt de speculoos verwerkt tot ijs en geserveerd met kletskoppen. De smaken matchen perfect!

Voor de presentatie gebruikte ik een houten bord in dezelfde tinten dat mij vriendelijk ter beschikking gesteld werd door Geraldine van Timeless Interiors uit Nazareth.

 

Nodig voor 4 personen

Voor de koekjes:
50 g boter
75 g bruine basterdsuiker
75 g kristalsuiker
25 g bloem
25 g gehakte amandelen (ik gebruikte amandelschilfers)

Voor het ijs:
1 vanillestok
50 cl melk
200 g kristalsuiker
8 eierdooiers
50 g honing
10 speculaaskoekjes
Exotisch fruit volgens aanvoer

Werkwijze

Voor de koekjes: smelt de boter en voeg de twee soorten suiker toe. Roer goed en voeg de bloem en de amandelen toe. Giet een klein scheutje water bij het deeg om de massa wat vloeiend te maken. Spuit kleine bolletjes op een bakplaat of bakmat en duw ze plat met natgemaakte vingers. Maak de bolletjes niet te groot, want de koekjes vloeien fel uit.
Bak de koekjes in de oven op 180° C tot ze goudbruin zijn. Bij mij duurde dat zo’n 8 minuten.
Haal de koekjes voorzichtig van de bakplaat of -mat en laat ze afkoelen.

Voor het roomijs:
Snijd de vanillestok doormidden en voeg hem bij de helft van de melk en de helft van de suiker. Breng de massa aan de kook. Klop de resterende suiker en de eierdooiers stevig op tot een ‘ruban’ (een stevige volumineuze massa). Giet de kokende gesuikerde melk voorzichtig en al roerend bij de ruban. Giet het geheel door een zeef en voeg dan de vloeibare honing toe. Roer zachtjes verder tot de honing opgelost is. Draai het roomijs in een ijsmachine en voeg aan het einde de verbrokkelde speculoos onder het ijs.

Afwerking

Versier het bord met diverse vruchten en met een fruitcoulis. Leg onderaan een koekje en schep daarop een laagje speculoosijs. Leg vervolgens een koekje en opnieuw een laagje speculoosijs. Bouw zo verder tot een torentje van 3 of 4 koekjes met het ijs ertussen. Aangezien ik snel de foto moest maken voor het ijs ging smelten, opteerde ik makkelijkheidshalve voor een torentje van 3 koekjes.

Bron: Boek De Smaak van Wijn van Gido Van Imschoot.

Related Post