- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Tomatensoep met pestomascarpone

Ik heb altijd bij hoog en bij laag verkondigd dat ik geen tomatensoep of balletjes in tomatensaus of dergelijke zou bloggen. Daarvoor heb je andere sites à la Dagelijkse Kost en zo. Maar daar komt vandaag dus toch verandering in. Twee weken geleden waren mijn dochter en ik in de States voor de marathon van Chicago en proefden daar de meest heerlijke Tomato-Basil Soup!

Terug thuis mailde mijn dochter mij al het recept door met alleen maar de link en een kusje. Ze kan heel subtiel zijn, als ze wil… Nu kwam ik echter het recept van tomatensoep met pestomascarpone tegen in het boek Soep bij Janneke thuis dat ik vorige week reviewde. Dat zou ongeveer op hetzelfde neerkomen, alleen zat de basilicum bij Janneke niet in de soep, maar in de pesto op de soep. Dat oogt mooier.

En dus maakte ik de soep en maakte er een foto van… want in al z’n eenvoud is dit een topsoepje. En de pestomascarpone die zalig in de soep wegsmelt, maakt van deze dagelijkse kost toch feestelijke kost. En dus een Hap & Tap blogpost waard!

Voor 4 personen

6-7 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
3 tenen knoflook
2 blikken gepelde tomaten (à 400 g)
500 ml groentenbouillon
Handvol basilicumblaadjes + extra
1 el pijnboompitten
4 el geraspte parmezaanse kaas
125 g mascarpone

Bereiding

Verhit in een soeppan 2 el olijfolie. Fruit de ui met 2 tenen fijngehakte knoflook. Voeg de blikken gepelde tomaten en de bouillon toe. Breng aan de kook. Laat de soep 10 minuten zachtjes koken.

Pureer intussen het basilicum met de pijnboompitten, de laatste teen knoflook en 4-5 el olijfolie tot een smeuïge pesto. Roer er de kaas en peper naar smaak door. Roer 2 el pesto door de mascarpone.

Pureer de soep met de staafmixer. Voeg zout en peper naar smaak toe. Verdeel de soep over 4 kommen en schep er een lepel pestomascarpone in. Strooi nog wat extra basilicumblaadjes over de soep.

Bron: recept uit het boek Soep bij Janneke thuis van Janneke Philippi.

Related Post