- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Tomatengelei, pastei van sardines en gele paprikaroom

Tomatengelei, pastei van sardines en gele paprikaroom

Ik kom écht soms op de gekste manieren aan mijn recepten. Neem nu dit glaasje met tomatengelei, pastei van sardines en gele paprikaroom, dat vond ik in een stokoude map met recepten die ik in 2012 (!) doorgestuurd kreeg van Lena. Het beeldscherm van mijn vorige laptop overleefde mijn trip naar Tokio niet en dus moest ik een nieuwe aanschaffen. Tijdens het overzetten van al mijn files (voornamelijk recepten, wat dacht je nu?) herontdekte ik dus die map en begon erin rond te neuzen.

Dit recept voor tomatengelei sprak me meteen aan. Deze verrine moest wel een voltreffer zijn: mooie kleurtjes, zomerse smaken en verfrissend. En helemaal niet veel werk om te maken met ingrediënten die je overal vindt… ook niet onbelangrijk toch? Ik zag het al voor me en kon het bijna proeven. Wel, ik kreeg gelijk! Dit glaasje is met de lente voor de deur (ja, ze komt, echt waar!) een echte must-make. Genieten geblazen op je terras van een glaasje met een glaasje!

En waarom niet kiezen voor een glaasjesbuffet? De glaasjes met geitenkaas, Gandaham en abrikozen zijn hier vaak vaste kost wanneer ik gasten ontvang (en het snel moet gaan). De vanilleglaasjes met gerookte paling zijn nog zo’n hapje waarmee je gaat scoren. Twee oude recepten, oud maar niet versleten. Niet oud, maar ook een succesrecept vorig jaar was de jarcuterie. Laat je gaan! Een tafel vol met kleurrijke glaasjes. Aanvallen!

Tomatengelei, pastei van sardines en gele paprikaroom

Tomatengelei, pastei van sardines en gele paprikaroom

Tomatengelei, pastei van sardines en gele paprikaroom

5 van 1 stem
Gang Borrelhapje
Porties 8 stuks

Ingrediënten
  

Voor de tomatengelei:

  • 250 ml tomatensap
  • Kruidenzout
  • Tabasco
  • 1 g agaragar

Voor de gele paprikaroom:

  • 1 gele paprika
  • 1/2 el room
  • Peper en zout

Voor de pastei van sardines:

  • 1 blikje sardines in olie, uitgelekt
  • 1/2 el scherpe mosterd
  • 1/2 el room
  • Peper

Voor de afwerking:

  • Rozemarijn
  • Eetbare viooltjes (facultatief)

Instructies
 

Voor de tomatengelei:

  • Breng het tomatensap op smaak met het kruidenzout.
  • Voeg de agaragar toe en roer goed door elkaar.
  • Giet het mengsel in een steelpannetje, breng al roerend aan de kook gedurende ca. 30 sec.
  • Houd de glaasjes schuin en vul ze met een maatbeker, zet ze schuin in een karton. Dit lukt het makkelijkst in een eierkarton.
  • Plaats de glaasjes minstens 2 uur in de koelkast.

Voor de gele paprikaroom:

  • Was de paprika en snijd hem in de lengte doormidden.
  • Leg de paprika onder de gril van de oven tot de schil zwart ziet.
  • Laat afkoelen in een plastic zak en haal de pel eraf.
  • Pureer met 1/2 el room.
  • Kruid naar smaak en plaats koel weg.

Voor de pastei van sardines:

  • Laat de sardines goed uitlekken.
  • Verwijder het vel en de graten.
  • Pureer de vis daarna enkele minuten met de mosterd en 1/2 el room. (Dit lukt gewoon met een vork: goed prakken).
  • Kruid met peper en zet koel weg.

Afwerking:

  • Schep een beetje paprikaroom op de tomatengelei, daarop een quenelle van sardinepastei, eindig met enkele takjes (bloeiende) rozemarijn en een eetbaar viooltje.
  • Serveer goed gekoeld.
Trefwoord gele paprika, paprikaroom, sardines, tomatengelei, verrine

Bron: recept van de les Feestmenu’s herfst-winter 2012-2013 van Centrum voor Volwassenenonderwijs IVO Brugge, mij vriendelijk doorgestuurd door Lena (een onbekende fan).

Related Post