Hap en Tap logo zonder streep
Tomatenboter

Tomatenboter

22 nov 2024 | Smaakmakers & boters

Lijkt zelf boter maken jou verschrikkelijk moeilijk? En lijkt tomatenboter jou al helemaal onhaalbaar? Think again! Zelf tomatenboter maken is 1. écht easy, 2. bijzonder leuk om te doen en 3. megalekker. Om aan te tonen dat ik niet lieg (doe ik nooit trouwens, hooguit verzwijg ik iets 😉), heb ik er een reel van gemaakt: check it out hier. Daarin zie je hoe eenvoudig het is.

Hoe vaak hoor je niet, wanneer je room opklopt: “klop niet te lang, want anders krijg je boter“. Wel, dat klopt dus he. Pun intended. Wanneer je volle room gedurende 10 minuten vollen bak opklopt, dan hangt er boter aan je kloppers! Nadat je boter hebt gemaakt, is het belangrijk om deze goed te wassen in ijswater. Hierdoor verwijder je de restanten van de karnemelk. Dit zorgt ervoor dat je boter minder snel ranzig wordt en dus langer houdbaar is.

Wil je je boter extra smaak geven, dan kan je zoals ik kiezen om er tomatenboter van te maken. Ik gebruikte de heerlijke honingtomaten van Looye Kwekers. Enerzijds omdat ik dit jaar een partnership heb met Looye, maar vooral omdat die geen extra suiker behoeven: ze zijn honingzoet van zichzelf. Door ze te roosteren met een takje tijm en wat look, krijgen ze zo mogelijk nog meer smaak. Daarna volstaat het om ze te mixen in je blender en toe te voegen aan je boter.

Wil je een extra feestelijke tomatenboter waarmee je gaat scoren bij je gasten? Laat ze dan in de diepvries opstijven in een mooie mal, zoals ik deed. 500 ml room is net genoeg voor 5 roosjes en dan houd je nog een ietsiepietsie over, ideaal om meteen te proeven.

Tomatenboter

Tomatenboter

Tomatenboter

5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Bijgerecht

Equipment

  • 1 staande mixer type KitchenAid
  • 1 Kleine blender ik gebruikte mijn NutriBullet Pro

Ingrediënten
  

  • 500 g room, 40% vet
  • 1 doosje honingtomaatjes
  • Olijfolie
  • 5 takjes tijm
  • 3 teentjes look
  • Peper en zeezout

Instructies
 

  • Schenk de slagroom in een kom en klop net zolang tot het vet zich scheidt van het vocht. Dit duurt wel 10 min.
  • Wanneer de vetten volledig aan de kloppers vastzitten, zet je de mixer uit, haal je het mengsel eraf en doe je het over in een kom met ijswater.
  • Was in het ijswater de restjes karnemelk van en uit de boter door deze door te kneden en uit te wringen met je handen. Zo voorkom je dat de boter snel ranzig wordt.
  • Konfijt nu de tomaten: bedruppel een ovenplaat met wat olijfolie en schik de tomaten erover. Leg er de takjes tijm en knoflookteentjes bij. 
  • Kruid de tomaten met zeezout en peper. Bestrooi met suiker hoeft niet aangezien de honingtomaatjes al zoet zijn van nature.
  • Verwarm de oven voor op 120° C en konfijt de tomaten in ca. 35 à 40 min. 
  • Haal uit en laat afkoelen.
  • Pluk de tomaatjes van de takjes en mix ze glad in een kleine blender.
  • Meng de gemixte tomaten onder de boter.
  • Rol de boter op in een rol bakpapier of bewaar in een bakje/botervlootje in de koelkast. Of doe zoals in en schep ze in de mooie mal* en bewaar tot gebruik in de diepvries.

Notities

*Ik gebruikte de Rose mal van MoldBrothers.
Trefwoord boter, honingtomaatjes, Looye, room, tomatenboter

Bron: receptinspiratie opgedaan bij Eleonora Zilli op Gronda.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

6 Reacties

  1. pyfferoen hans

    5 sterren
    Hoe meng je de boter met de tomaten?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Hans,
      Dat lukt heel makkelijk, want je boter is op dat moment zo zacht als… boter. 😉
      De tomaten er gewoon doorkneden met je handen of in de KitchenAid, dat kan ook.
      Succes!

      Antwoord
  2. Kristel

    5 sterren
    Onlangs voor het eerst geproeft op restaurant, idd overheerlijk! Ik ga het zeker eens proberen.
    Moet je de tomaten niet pellen? Storen de velletjes niet in de boter?

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Tomatenboter

by Myriam Minne time to read: 2 min
6