De grote tiramisutaart staat op de 5de plaats van de meest bekeken recepten ‘aller tijden’ van deze blog. Welnu, dit kleintje verdient het om nog hoger te scoren. Klein maar fijn. Oh ja, de foto trekt op niet veel… ‘k was te gehaast om dit pareltje achter de kiezen te steken. Hihi!
Nodig voor 40 minitaartjes
Voor de biscuit: 500 g eieren 300 g suiker 300 g bloem Voor de tiramisu: 24 g gelatine 600 g room + 60 g suiker 160 g dooiers + 150 g bloemsuiker 750 g mascarpone + 85 g Amaretto 240 g eiwit + 60 g suiker Voor de peer: 3 peren 4 dl witte wijn 150 g suiker 1 vanillestok 5 gelatineblaadjes Voor de afwerking: 300 g pure chocolade 100 g witte chocolade Wat cacao Extra: Hoge, smalle dresseerringen Plastic lint Spuitzak Zeefje
Werkwijze
Voor de biscuit: Klop de (volledige) eieren op met de suiker en warm het deeg op tot 37° C. Je kan dit doen met een bunzenbrander aan de buitenkant van de mengkom van je keukenrobot (alleen als ’t een kom in inox is he!). Spatel de gezeefde bloem eronder. Smeer dun uit op een bakplaat of bakpapier. Bak af gedurende 8 minuten op 180° C en laat afkoelen. Steek cirkels uit met een kleine ronde uitsteekvorm. Voor de tiramisu: Week de gelatineblaadjes. Klop de room met de suiker half op tot yoghurtdikte. Klop de dooiers met de bloemsuiker op tot een wit beslag. Meng de Amaretto, mascarpone en dooiers. Klop de eiwitten op met de suiker tot schuim. Smelt de gelatine in een sauteuse en voeg bij de mascarpone. Spatel de eiwitten en vervolgens de room eronder. Voor de peren: Schil de peren en snij in brunoise. Pocheer ze kort (tot ze glazig zijn) in witte wijn, suiker en vanille. Los de geweekte gelatine op in de warme perenjus en laat afkoelen. Zeef de perenjus door een fijne puntzeef. De jus mag weg. Je hebt alleen de perenbrunoise nodig, omhuld met gelatine.
Afwerking
Breng in een dresseerring een bandje in plastic aan. Doe een rondje biscuit in een dresseerring. Besprenkel met Amaretto. Schik hierop een laagje perenbrunoise. Hierop komt een laagje mascarpone. Herhaal nogmaals: biscuit, Amaretto, peer en mascarpone. Laat 1 uur opstijven in de koeling en verwijder de dresseerring en het plastic bandje.
0 reacties