- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Thaise viscurry met kabeljauw en scampi

Thaise viscurry met kabeljauw en scampi

Zoals jullie weten, werk ik regelmatig met de noten van Ranobonuts. Dan krijg ik een mailtje met de vraag of ik iets wil doen met een bepaalde notensoort en als dat zo is, dan sturen ze me de noten op. (Voor alle duidelijkheid, ik krijg hier dus niet voor betaald en dat hoeft ook niet voor mij. Ja, ik ben nog content met een zakske noten). Nu kreeg ik de vraag of ik een lunchgerecht wilde maken met cashewnoten. En ik antwoordde: “neen, lunchgerechten zijn niet zo mijn ding.” Maar toen ging ik lopen en meestal krijg ik dan inspiratie. En dat was dit keer niet anders. Een soepje topped met cashews, dat kon toch ook, niet? En dus mailde ik terug dat ik wel een pakketje wilde ontvangen. Tussen mijn mailtje en de eigenlijke ontvangst ging nog wat tijd en ondertussen kreeg ik nog meer inspiratie in de vorm van deze Thaise viscurry met kabeljauw en scampi. Het oorspronkelijke recept was met heek, maar die is er nu niet en dus koos ik voor kabeljauw. Het originele recept was afgewerkt met pinda’s, maar dat kon dus ook perfect met cashewnoten, mijn gedacht!

Om deze Thaise viscurry met kabeljauw en scampi te maken, hoef je echt geen schrik te hebben. Het enige dat je nodig hebt, is een krachtige blender en voor de rest, gaan met die banaan. Het resultaat is su-bliem. Mijn man zei dat hij nog nooit zo’n lekkere vis gegeten had en dat terwijl die gewoon zachtjes gegaard wordt in de saus.

Oh ja, dat soepje hebben jullie nog van me tegoed. Uiteraard. Maar voor vandaag wordt 25 graden voorspeld en dan een soep bloggen, zou een beetje stom zijn, niet?

 

Thaise viscurry met kabeljauw en scampi

 

Recept voor Thaise viscurry met kabeljauw en scampi

(Voor)bereiding: ± 50 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 8 personen:

Voor de viscurry:
8 kabeljauwhaasjes
16 scampi’s
4 kafirblaadjes
2 chilipepers
2 uien in fijne brunoise
4 pijpajuin
3 teentjes look
2 stengels citroengras
2 cm galangawortel (ik vond geen verse en gebruikte poeder)
1/2 bussel korianderblaadjes
1 mespuntje piment d’Espelette
4 gedroogde korianderbollen
2 tl komijnpoeder
Zeste van 2 limoenen
1 el garnalenpasta
1 el gele currypaste
1/2 dl rijstolie

Voor de saus:
7 dl kokosmelk
3 el vissaus
3 el oestersaus
Enkele takjes citroenverbena

Voor de rijst:
450 g rijst
300 g water
250 g kokosmelk
2 stengels citroengras
Zout

Extra:
1 handje sojascheuten
1 handje cashewnoten
2 stengels pijpajuin
Korianderblaadjes

 

Werkwijze

Week de kafirblaadjes in lauw water.

Cutter de chilipeper, pijpajuin, look, citroengras, galangawortel, korianderbolletjes, komijn, limoenzeste, garnalenpasta, rijstolie, ui, piment d’Espelette, kafirblaadjes en 1 el gele currypasta in de blender.

Sauteer de helft van de specerijenmassa in hete rijstolie en roer regelmatig.

Bevochtig met de kokosmelk, vis- en oestersaus en laat 3 min koken.

Leg de gekruide kabeljauwhaasjes en scampi’s in de saus en laat ze kort garen. Voeg op het einde ook nog de sojascheuten toe.

Serveer in kommetjes.

 

Voor de rijst:
Kook de rijst gaar (dit duurt ca. 10 min) in gezouten water met citroengras en kokosmelk.

Kleur de cashewnoten in een droge antikleefpan.

Snijd het groen van de pijpajuin en de korianderblaadjes fijn.

Werk de rijst af met koriander, pijpajuin en cashewnoten.

 

Thaise viscurry met kabeljauw en scampi

 

Bron: recept van chef Jo Nelissen voor de kookdemo’s bij Peggylicious.

Related Post