- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Teriyaki zalm met soba noedels, spinazie, tuinbonen en groene asperges

Teriyaki zalm met soba noedels, spinazie, tuinbonen en groene asperges

 

Terriyaki zalm met soba noedels, spinazie, tuinbonen en groene asperges

 

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de teriyaki zalm:
125 ml sake
60 ml rijstazijn
80 ml sojasaus
1 el verse gember
1 el sesamolie
600 g zalmfilet op vel
2-3 tl suiker

Voor de noedels:
250 g soba noedels
Een busseltje groene asperges

Voor erbij:
1 ui
1 teentje look
450 g verse spinazie
Een handje tuinbonen
1/2 busseltje groene asperges
Een handje witte en zwarte sesamzaadjes

Werkwijze

Voor de soba noedels:
Kook de noedels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Trek een 2-tal minuten af van de aangegeven tijd, want de noedels worden op het laatst aan de wok toegevoegd en garen dus nog een beetje verder. Je wil geen platgekookte noedels, wel? 😉

 

Voor de spinazie, asperges en tuinbonen:
Snijd een klein stukje van de asperges aan de kant waarmee ze in de grond staken. Snijd daarna de asperges in ‘sifflets’: schuine, hapklare stukken.

Spoel de spinazie grondig in koud water en laat ze uitlekken. Verwijder de harde nerf: vouw het blad in de lengte in twee en trek het steeltje in de richting van de punt van het blad los. Gebruik enkel de frisgroene blaadjes. Verslenste, gele of gekneusde bladeren gooi je weg.

Neem de wokpan en zet ze op een hoog vuur. Giet er wat arachideolie (of olijfolie) bij en laat het bakvet heet worden. Pel en snipper de ui en knoflook. Fruit de ui met knoflook in de hete olie. Voeg de asperges toe en laat ze ongeveer 5 min wokken op een hoog vuur. Controleer of ze gaar zijn door er met een mes in te prikken. Als het mes er vlot ingaat, zijn ze beetgaar. Kruid het geheel af met peper en zout.

Voeg nu de uitgelekte spinazie en tuinbonen bij de asperges en laat alles nog ongeveer drie min wokken op een hoog vuur.

Roer er net voor het serveren de soba noedels en een paar eetlepels van de teriyaki saus onder en houd warm.

 

Voor de teriyaki zalm:
Klop in een mengkom de sake, rijstazijn, sojasaus en gember tesamen. Verhit een brede lage pan op een middelhoog vuur. Voeg de sesamolie toe. Besprenkel de bovenkant van de vis met de suiker. Zodra de pan heet is, voeg je de zalm toe met de velkant naar beneden. Schroei gedurende 2 à 3 min of tot het vel knapperig is. Keer de zalm voorzichtig om en bak nog 2 à 3 min verder of tot de zalm lichtjes gekaramelliseerd is. Haal de zalm voorzichtig uit de pan.

Veeg de pan schoon met keukenpapier en voeg de teriyaki saus toe. Breng de saus aan de kook en laat ze gedurende 3 à 5 min inkoken of tot ze met 1/3 is ingekookt. Voeg de zalm toe met de velkant naar boven. Bak de zalm nog 2 min en haal dan de pan van het vuur.

Serveer de zalm met de sobanoedels, asperges, spinazie en tuinbonen. Sprenkel er de teriyaki saus over en werk af met sesamzaadjes. GENIET!

 

Bron: recept van de blog Half Baked Harvest.

Related Post