- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Tatin tarteletje

Tatin tarteletje

De afgelopen weken maakte ik verschillende taartjes: eentje met een frisse mandarijnmousse afgewerkt met karamel, eentje met peer en chocolade en dit tatin tarteletje. Ik vroeg op mijn Instagram account welk taartje jullie hier het eerst wilden zien verschijnen en dat bleek dit tatin tarteletje. Al was het echt een nek aan nek race. Wat me dan eigenlijk weer plezier doet, want dat betekent dat mijn recepten allemaal aanspreken!

Een appeltaartje is sowieso altijd een succes hier op de blog. Neem nu het appeltaartje dat ik nog maar in oktober deelde, dat werd ondertussen al 6.563 keer bekeken. Crazy toch? Ik sta soms echt versteld van hoe goed bepaalde recepten het hier doen. Mijn cappuccinodessert van vorige week gaat zelfs helemaal door het dak met 7.949 views op 1 week tijd! En ik snap het wel: dat appeltaartje en dat cappuccinodessert hebben 2 dingen gemeenschappelijk: beide zijn heel haalbaar maar hebben toch “iets extra’s”. Bij het appeltaartje zijn dat de kleurrijke plakjes rauwe appel en bij het cappuccinodessert is dat de chocoladesaus op de binnenkant van het glas.

Dit tatin tarteletje is ook haalbaar en al helemaal als je zoals ik een Japanse groentesnijder hebt op je KitchenAid. Ik kan iedereen zo’n ding aanbevelen. Gebruik je dat vaak? Neen. Maar als je ’t gebruikt, dan is het wel altijd spectaculair (zoals de patatjes die ik vorig jaar maakte). Ik zag al een paar keer groentecroissantjes passeren waarvoor zo’n mandoline ook handig is. Die staan nog op mijn (ellenlange) TO DO-lijst.

Ik presenteerde het tatin tarteletje op een handgemaakt bordje van Cindy Christiaen Ceramics. Voor wie de beschrijving van hoe je het tarteletje maakt niet helemaal duidelijk is (merci voor de hint, Tom), je kan stap-voor-stap foto’s vinden bij het originele recept op de Franse blog Les Délices 31.

Tatin tarteletje

Tatin tarteletje

Tatin tarteletje

Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 4 tarteletjes

Ingrediënten
  

Voor de quenelle mascarponeroom (de dag voordien):

  • 20 g suiker
  • 100 g room, minstens 30% vet
  • 40 g mascarpone

Voor het neutrale glazuur (de dag voordien):

  • 100 g suiker
  • 50 g water
  • 25 g glucose*
  • 3 blaadjes gelatine (2 g/blaadje)
  • Vanillepoeder

Voor de karamel:

  • 140 g suiker
  • 50 g water
  • 80 g zachte boter

Voor het suikerdeeg:

  • 70 g bloem
  • 20 g poedersuiker
  • 30 g boter
  • 1 eidooier
  • 1 snufje zout

Overig:

  • 6 appels
  • Eetbaar bladgoud*

Instructies
 

Voor de quenelle mascarponeroom (de dag voordien):

  • Klop de room en mascarpone los met een elektrische mixer. Voeg geleidelijk de suiker toe. Vul de siliconen vorm in de vorm van quenelles* en plaats in de diepvries.

Voor het neutrale glazuur (de dag voordien):

  • Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water.
  • Verwarm in een pan het water, de suiker en glucose tot 103° C. Voeg van het vuur de gelatine en vanille toe. Meng goed en zet er even de staafmixer in indien nodig. Dek af met plasticfolie en bewaar koel.

Voor de karamel:

  • Maak de karamel in een pannetje met het water en de suiker. Zodra de karamel een mooie kleur heeft, zet je het vuur lager en voeg je de in stukjes gesneden boter in meerdere keren toe. Meng en giet in vormpjes*.
  • Snijd de appels met een Japanse groentesnijder en rol ze op. Schik ze in je mallen op de karamel. Bak gedurende 40 min op 160° C. Duw de appels aan wanneer ze uit de oven komen.

Voor het suikerdeeg:

  • Meng alle ingrediënten, dek af en zet 1 uur in de koelkast.
  • Rol het deeg uit met een deegrol en steek met een uitsteker uit op de diameter van je vorm. Leg op de appels en bak opnieuw gedurende 40 min.
  • Laat een beetje afkoelen en ontvorm.

Afwerking

  • Bestrijk de nog bevroren quenelles met het glazuur dat je eerst terug opwarmt tot 35° C. Leg de quenelles op de taartjes.
  • Werk de tarteletjes af met een blaadje bladgoud.

Notities

  • In plaats van siliconevormen te gebruiken voor de karamel en appeltjes, koos ik voor een metalen muffinvorm.
  • Als quenellevorm gebruikte ik deze.
  • Glucose vind je ook bij A La Tarte.
  • En ook voor eetbaar bladgoud ben je bij A La Tarte aan het juiste adres.
Trefwoord appel, karamel, mascarpone, mascarponemousse, tarte tatin, tarteletje, tartelette

Bron: recept vertaald van de Franse blog Les Délices 31 (met stap voor stap foto’s!)

Related Post