- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Tarte tatin van witloof

Tarte witloof

Vorige week maandag was ik te gast in de loft van Lieve Byttebier, het gezicht achter dé kookwinkel van Kortrijk met dezelfde naam, blogster van Rue de Surène en ondertussen ook al auteur van haar eerste kookboek De Tafel van Tien. Een drukke dame! De uitnodiging klonk alvast veelbelovend: VERY IMPORTANT INVITE luidde het onderwerp en kwam van Le Creuset. Met zo’n mail heb je mijn aandacht helemaal vast natuurlijk. Ik las verder. Culinaire workshop Foodpairing met herfstgroenten met Lieve Byttebier en Stéphanie Coorevits. Keywords: gezellig, kokkerellen, foodpairing, tafelen, wijn.

Lieve kende ik van toen ik samen met haar een bezoekje mocht brengen aan de fotoshoot van het eindejaarsmagazine van Delhaize vorig jaar. Stéphanie Coorevits kende ik ook. Neen, niet van haar deelname aan Hobbykok (want dat werd op dinsdag uitgezonden en dus op mijn vaste Spermalie avond), maar doordat zij in de jury zetelde die mijn risottokroketje beoordeelde tijdens de cheese-battle van Brugge Kaas.

Via Facebook ontdekte ik al snel wie de andere aanwezigen zouden zijn: Claudia van Claudia’s Keukenspot, Julie van Hapjesprinces, Marijke van Marijke Kookt en Annelies van Lieziepeasy. Ik zag het helemaal zitten: een fijne avond met gelijkgezinde, gedreven bloggers én Le Creuset is één van mijn favoriete merken. Dat was het al, maar is het nog meer geworden sinds ik het complete, 10-delige Pâtiliss gamma in de wacht sleepte. Mocht Erik Van Looy mij tijdens De Slimste Mens vragen “wat weet je over Le Creuset?”, dan zou ik binnen de 10 seconden roepen: Gezelligheid – Degelijkheid – Gietijzer – Pâtiliss – Kleur.

Ik verklaar me nader. Wat is er gezelliger dan samen een spelletje spelen terwijl een stoofpotje staat te pruttelen op het vuur en langzaam zijn heerlijke geur (moeilijk voor een West-Vlaming!) verspreidt door het huis? Het woord stoofpotje doet mij meteen denken aan de rode ovale stoofpan van Le Creuset, het degelijke Franse merk dat levenslang meegaat en van moeder op dochter wordt doorgegeven. Zoals ik al zei, associeerde ik Le Creuset vroeger steevast met de gietijzeren potten en pannen, maar daar is verandering in gekomen sinds ik àlles bak met het Pâtiliss gamma, de prijs die ik mocht in ontvangst nemen nadat ik het meest Facebook stemmen kreeg voor mijn eclairs met Gianduja banketbakkersroom! Daar waar vroeger rood de boventoon voerde bij Le Creuset, is het merk sinds enige tijd een andere weg ingeslagen en biedt alles nu aan in een resem fancy kleurtjes: Caraïbisch blauw, basilicum, chiffon pink, kastanje, citroengeel,… Je kan het zo gek niet bedenken!

Na een glaasje en een hapje werd uitgelegd hoe we die avond zouden werken. Jaja, er moest gewerkt worden voor de kost… In tegenstelling tot andere workshops waar je een netjes uitgetikt recept krijgt, mochten we deze keer gewoon onze gang gaan met de ingrediënten die op tafel lagen: bieten, champignons, allerlei soorten champignons, wortels, pastinaak, witloof, blauwschimmelkaas, geitenkaas, oude schapenkaas, risotto, fregula, pancetta, chorizo, diverse soorten brood, kikkererwten,… en ga zo nog maar eventjes door. Teveel om op te sommen.

Het was meteen duidelijk dat het publiek uit bloggers bestond: aan inspiratie geen gebrek. Er werden al snel duo’s gevormd en die gingen aan de slag met al het moois (de potten) en het lekkers (de ingrediënten) dat er voor handen was. In de loft verspreidden zich binnen de kortste keren de heerlijkste geuren (Lap! Weer een tongbreker voor de West-Vlamingen). Er werd druk gekookt, maar ook gebabbeld. Uiteraard. Naarmate de glazen bijgevuld werden, stegen de decibels. Wat in het begin nog wat aftastend geroezemoes was, groeide al snel uit tot een ‘kiekenkot’. De enige haan in het gezelschap, de echtgenoot van Marijke, hield zich bewust afzijdig en maakte van de gelegenheid gebruik om de vele mooie foto’s te maken. Bedankt, Peter!

We maakten een carpaccio van rode en gele bietjes met gehakte noten en verkruimelde blauwschimmelkaas, frietjes van vergeten groenten met home-made hummus, een risotto van fregula sarda met pompoenpuree, chorizo en boschampignons, brushetta’s met pompoen,… en dus ook deze tarte tatin van witloof. Die stond al heel lang op mijn TO DO-lijst en dit was het ideale moment: alle ingrediënten waren aanwezig, evenals de speciale tarte tatin vorm van Le Creuset. Deze hartige tatin, als lunchgerecht te serveren van een frisgroene salade, was zo lekker dat ik hem ondertussen thuis al opnieuw maakte!

Bedankt aan Le Creuset voor de uitnodiging, Lieve voor de hartelijke ontvangst, Stephanie voor de deskundige begeleiding, Marijke om mijn kookmaatje-voor-een-avond te willen zijn, Julie en Annelies voor het gezelschap in de auto en Peter voor de foto’s.

Foto’s: Peter De Lathouwer.

Nodig voor 1 tarte tatin

1 vel bladerdeeg
5 stronken witloof
Een stronk verse geitenkaas
Honing
Tijm
Peper en zout
Boter en olijfolie

Werwijze

Warm de oven voor op 180° C.

Laat een flinke klont boter smelten in de tarte tatin vorm van Le Creuset (of in een ovenvaste diepe pan) op het vuur. Doe hierbij nog een scheut olijfolie. Reinig het witloof. Snijd het kontje eraf en snijd de stronken in twee. Schik ze met de snijkant naar boven en het kontje naar buiten in de tatinvorm. Laat het witloof caramelliseren op een hoog vuur.

Kruid met flink wat peper en zout.

Snijd plakjes van de geitenkaasstronk en schik op elk stuk witloof een plakje geitenkaas. Besprenkel ruim met vloeibare honing en bestrooi met tijm.

Rol het vel bladerdeeg uit en leg het bovenop de laag witloof. Vouw de randen van het vel deeg rond het witloof langs de rand van de tatinvorm. Maak in het midden van de lap deeg een gaatje, zodat stoom kan ontsnappen tijdens het bakken.

Bak de tarte tatin gedurende 30 minuten in de oven van 180°C.

Plaats een groot bord omgekeerd op de tatinvorm en keer om zodat de tarte tatin op het bord valt.

Serveer warm, lauw of koud.

Related Post