- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Taart met rabarber en aardbeien van Claire Heitzler

Taart met rabarber en aardbeien van Claire Heitzler

Ik ben fan van rabarber (dat was al wel duidelijk na mijn razendlekkere rabarberdessert) én ik ben fan van aardbeien. Op dat vlak heb ik geluk met een aardbeienboer op een steenworp van bij mij thuis. Dus toen ik deze taart met rabarber en aardbeien van Claire Heitzler tegenkwam, was de beslissing snel genomen: deze zou ik maken. Mijn twee favoriete ingrediënten én een recept van pastry goddess Claire Heitzler (van wie ik al eerder een plattekaastaart klaarmaakte), dan kon niet missen. En inderdaad, ik kreeg gelijk. Deze taart met rabarber en aardbeien is een toprecept. Een bemerking: maak ze niet te lang vooraf, want dan wordt ze ‘zompig’. Dus best de dag zelf meteen opeten. Maar dat zal geen probleem zijn, want dees is lekker!

Uit dit recept haal je trouwens 2 taarten voor 6 personen. Teveel volgens de huidige corona maatregelen, is dat. Dan maar zelf een stukje meer eten he. Maar dat zal geen probleem zijn, want dees is lekker! ?

 

Taart met rabarber en aardbeien van Claire Heitzler

Taart met rabarber en aardbeien van Claire Heitzler

Taart met rabarber en aardbeien van Claire Heitzler

Heel lekker taartje. Niet moeilijk. Aanrader!
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 30 minuten
Rusttijd 12 uur
Totale tijd 13 uur 30 minuten
Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 12 personen

Equipment

  • Staande mixer (type KitchenAid)

Ingrediënten
  

Voor het deeg:

  • 250 g bloem
  • 92 g poedersuiker
  • 30 g amandelpoeder
  • 1 g zout
  • 1/2 vanillestok
  • 150 g boter
  • 1 groot ei (56 g)

Voor de amandelcrème:

  • 100 g boter
  • 100 g suiker
  • 2 eieren (100 g)
  • 100 g amandelpoeder

Voor de taartbasis:

  • 200 g rabarber

Voor de gepocheerde rabarber:

  • 500 g rabarber
  • 500 g aardbeiensap

Voor de afwerking:

  • 50 g rabarber
  • 100 g aardbeien
  • Roze verkruimelde meringue

Instructies
 

Voor het deeg:

  • Meng de bloem, de gezeefde poedersuiker, het amandelpoeder, het zout en de zaadjes van de 1/2 geschraapte vanillestok met de in stukjes gesneden boter tot een zanderig deeg. Voeg vervolgens het ei toe en meng voorzichtig zodat het deeg niet te elastisch wordt. Wikkel het in huishoudfolie en laat voor gebruik minstens 12 uur in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor op 160° C. De kooktijden en -temperaturen worden ter indicatie gegeven, aan te passen aan het vermogen van je oven. Rol het deeg uit in 2 schijven en bekleed er vervolgens 2 taartcirkels met een diameter van 20 cm mee. Bak deze bodems blind (dit is bekleed met een vel bakpapier en bakparels) gedurende ca. 15 min.

Voor de amandelcrème:

  • Maak de boter zacht in de magnetron om de consistentie van zachte boter te verkrijgen. Klop deze boter met een mixer met de suiker. Voeg vervolgens de eieren toe en tot slot het amandelpoeder. Meng tot een gladde, egale crème.

Voor de taartbasis:

  • Was de rabarber en snijd hem in stukken van 1 cm breed. Als je jonge verse rabarber hebt, dan hoef je hem niet te schillen.
  • Vul de voorgebakken taartbodems met amandelcrème tot een kwart van hun hoogte.
  • Leg de rabarberstukjes erop en bak gedurende ca. 15 min op 160° C.

Voor de gepocheerde rabarber:

  • Was de rabarber en snijd hem in staafjes. Doe het aardbeiensap in een pan en kook het. Zet het vuur uit, voeg de rabarber toe en dek af met bakpapier om de warmte te behouden. Controleer de gaarheid van de rabarber door eraan te voelen: hij moet gaar blijven terwijl hij toch nog stevig blijft.
  • Haal de rabarber uit het sap zodra deze gaar is. Snijd de staafjes in stukken van 6 cm lang en snijd ze vervolgens schuin doormidden en in stukken van 2 cm lang. Verzamel de restjes en gaar ze tot je een moes krijgt. De kooktijd van rabarber is afhankelijk van de grootte en versheid. De rabarber kan van tevoren worden gekookt en vervolgens ongeveer 5 dagen in het koude aardbeiensap worden bewaard. Aarzel niet om het aardbeiensap opnieuw op te warmen (zonder het opnieuw te koken) als het te lang duurt voor de rabarber gaar is.

Voor de afwerking:

  • Was de rabarber, snijd hem in dunne plakjes en vervolgens in driehoekjes. Snijd de aardbeien doormidden of in vieren, afhankelijk van de grootte.

Montage:

  • Bedek de bodem van de gebakken taart met de rabarbermoes tot de hoogte van het deeg.
  • Leg de stukjes en de schuine plakjes rabarber erop, zodat de taart hoogte krijgt. Werk af met roze meringuekruimels, aardbeien en rauwe rabarber driehoeken.

Notities

Claire werkte haar taart af met verse amandelnoten, maar die kon ik niet vinden en dus gebruikte ik kant-en-klare roze verkruimelde meringue die ik kocht in het ISPC in Gent (nog tot eind juni open voor particulieren).
Trefwoord aardbeien, amandelcrème, frangipane, rabarber, taart

Bron: recept vertaald uit het Frans van de website Académie du Goût.

Related Post