- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Stefan Elias, Wereldbakboek

Wanneer Stefan Elias een boek uitbrengt, dan kan je er prat opgaan dat dat een succes wordt. Zijn Blochtrilogie: uitverkocht. Zijn Belgisch bakboek: uitverkocht (op een aantal exemplaren na die hij thuis nog liggen heeft). Met andere woorden: als je dit Wereldbakboek wil, dan kan je maar beter snel zijn, want ook dit boek voorspel ik een bijzonder mooie toekomst!

 

Stefan Elias, Wereldbakboek

 

Stefan reisde de wereld rond – figuurlijk dan toch – op zoek naar de beste bakrecepten die elk land te bieden heeft: brioches, viennoiserie, zoete broden, taarten & gebak en hartig gebak, het komt allemaal aan bod. Maar niet voor hij een hoofdstuk gewijd heeft aan de basisbenodigdheden, bakkerijweetjes, ingrediëntenweetjes, patisserieweetjes en gouden baktips. Wil je zo’n handig weetje? Hier komt er een: als je melk kookt, dan wil de pan onderaan weleens aanbranden. Dat kun je vermijden door de pan eerst met koud water te spoelen en zo zonder af te drogen met melk te vullen en op het vuur te zetten. Wat een toptip is dat zeg!

 

Stefan Elias, Wereldbakboek

 

Na al die tips strooit Stefan in zijn Wereldbakboek kwistig met basisrecepten: amandelfrangipane, banketbakkersroom, basisdeeg brioche, basis gerezen bladerdeeg, bladerdeeg op Franse wijze, botercrumble, chocoladekrullen, kaneelpasta, marsepein, streusel, zelfrijzende bloem,… hij legt het allemaal heel gedetailleerd uit.

En dan is het tijd voor het ‘echte’ werk, te beginnen met brioches. Wie nu denkt dat brioches alleen uit Frankrijk komen, heeft het bij het verkeerde eind. Ook in de andere ons omringende landen kennen ze de brioche: anijskrollen in Nederland, hot cross buns in Engelstalige landen, churros in Spanje, bombolini in Italië,… maar ook een pak verder weg: krachel in Marokko en anpan in Japan. Stefan heeft serieus wat research gedaan voor dit Wereldbakboek!

 

Stefan Elias, Wereldbakboek

 

Na de brioches is het de beurt aan de viennoiserie, een verzamelnaam voor zoete broodjes of fijne bakkersproducten voor bij het ontbijt of de koffie. Van escargots, amandelcroissants, de Israëlische arad, een koffiekoek op basis van chocolade en kaneel, tot en met de Gentse bolussen. Stefan Elias behandelt het allemaal. En het ziet er allemaal even mouthwatering uit. Neem nu de maple, pecannotenkoek, ik zou er zo mijn tanden in willen zetten!

Daarna zijn de zoete broden aan zet: de chinois, de hefezopf (uit Oostenrijk), de Joodse challah en babkallah, het chocoladebrood (met vééééél chocolade) en de kramiek, de kulich (uit Rusland), de Duitse stol, de kanelstang (uit Denemarken),… en ga zo nog maar even door. In totaal kan je je keuze maken uit maar liefst 31 zoete broodjes!

 

Stefan Elias, Wereldbakboek

 

En dan zijn we aanbeland aan mijn favoriete onderdeel: taarten en gebak. Chiffoncake met citroenfrosting, cheesecake met bosbessen, tarte tropézienne, bienenstich, dacquoise van noten, sachertaart, tarte alsacienne, tarte tatin, tarte maison, vacherin,… ze passeren allemaal de revue. En de constante is: de recepten zijn met veel zin voor detail uitgeschreven en de foto’s zijn met veel zin voor smaak gemaakt. Als ik 1 puntje van kritiek mag geven: ik mis de bereidingstijd.

Als laatste komt het hartig gebak aan bod: verschillende soorten pizza’s, maar ook British pie met diverse vullingen en quiches. Hoewel ik een zwak heb voor zoet, zou ik me toch kunnen laten verleiden door een paar pinwheels met spinazie en geitenkaas bv.

 

Stefan Elias, Wereldbakboek

 

Mijn eindconclusie: het Wereldbakboek is net als alle andere bakboeken van Stefan Elias een topboek én dan ook een prachtig kerstcadeau voor de bakliefhebber. Proficiat, Stefan! Wat een passie. Maar wat nog mooier is: je deelt die passie en kennis met plezier.

Titel: Wereldbakboek is te koop in de boekhandel of online.
Auteur: Stefan Elias
Uitgeverij: Uitgeverij Kanibaal
Formaat: 270 x 230 mm – hardcover
Aantal pagina’s: 272
Prijs: 39,50 euro
ISBN: 9789463887045

 

Stefan Elias, Wereldbakboek

Related Post