“Myriam, ik heb 3 recepten klaargemaakt uit het Belgisch Bakboek Royal, 2 broden en een tulbandcake en ze waren alledrie om het best. Echt om duimen en vingers van af te likken.” Aan het woord is Karen, een pittige dame die ik heb leren kennen tijdens mijn wekelijkse bakles. Zo horen jullie het eens van een ander en niet van mij. Die boeken van Stefan Elias stellen nooit teleur, ook al is dit nieuwe boek, het Belgisch Bakboek Royal al het zoveelste boek van de man.
Wie nu zou denken dat Stefan na al die boeken, de Blochtrilogie, het Belgisch bakboek, het Wereldbakboek en het Feestbakboek een gebrek aan inspiratie heeft het totaal verkeerd voor. Het Belgisch Bakboek Royal bevat maar liefst 150 (!) nieuwe recepten, waaronder een groot aantal plantaardige recepten.
Na een woord vooraf door de auteur, een inleiding, gouden bakregels, basisrecepten, bakweetjes en een hoofdstuk over basisbenodigdheden, volgen 10 hoofdstukken:
1. ochtendglorenbroodjes
2. zoet ontbijt
3. brood op de plank
4. op de taartschaal
5. heerlijke fruitvlaaien
6. wafelfestijn
7. in de koekjestrommel
8. vorstelijke cake
9. royaal gebak
10. zout (5 hartige recepten)
Alle recepten hebben 1 ding gemeenschappelijk: ze zien er likkenbaardend lekker uit. Verwacht geen fancy pancy entremets waarvoor je “duusd” mallen nodig hebt, maar de “goei patisserie” zoals je ze bij je beste warmebakker zou kopen. Oh ja, ze staan ook héél gedetailleerd beschreven. Het is duidelijk: Stefan is een vat vol kennis die hij heel graag met iedereen deelt. Andere mensen gelukkig maken, dat is gewoon het levensmotto van deze bijzonder lieve man.
Heb je familie en vrienden die graag bakken, dan is dit boek hét ideale kerstgeschenk. Hier word je gewoon gelukkig van, alleen al door erdoor te bladeren. Of om het met de woorden van Stefan Elias zelf te zeggen: “Bakken is geluk, mensen blij maken en jezelf blij maken”.
Titel: Belgisch Bakboek Royal is te koop in de boekhandel of online.
Auteur: Stefan Elias
Uitgeverij: Uitgeverij Kanibaal
Formaat: 270 x 230 mm – hardcover
Aantal pagina’s: 268
Prijs: 39,50 euro
ISBN: 9789464941517
Myriam als het via jou gaat is het altijd super
Da’s heel lief! <3
Voilà Myriam, onmiddellijk besteld 🙂
Bedankt voor deze fantastische tip!
Waar volg jij bakles?
Groetjes
Anne
Dag Anne,
Ik volg bakles “patisserie 3” aan het CVO Miras in Oostkamp op donderdagavond. Dit is een korte cursus van 1/2 jaar. Die stopt dus in januari. Dan start er een nieuwe module. Je moet natuurlijk wel al patisserie 1 en patisserie 2 gevolgd hebben voor je patisserie 3 kan volgen.
https://www.miras.be/wizard?interessegebied=culinair&locatie=34&moment%5B%5D=avond&lesvorm=school
Groetjes,
Myriam
Ideetje voor een nieuwe post, die interessant kan zijn met de feestdagen en de bijhorende cadeautjes.
Elke foodie krijgt (en geeft) graag kookboeken nietwaar?
Wat is uw top tien van allerbeste kookboeken ooit?
Misschien een top 10 van beste basic-kookboeken en een top 10 van beste “stoef-eten”-kookboeken?
Dag Peter,
Ik heb eigenlijk vooral bakboeken, veel Franstalige boeken ook,… maar als je een stoef-eten boek zoekt, dan moet je dit kopen:
https://www.hap-en-tap.be/jacob-jan-boerma-thomas-diepersloot-finesse/
Dit is hét boek wanneer je fine dining thuis wil serveren.
Veel plezier ermee, mocht je het kopen.
Groetjes,
Myriam