Nodig voor 4 borden soep van geroosterde biet
Ca. 900 g rode biet, ongeschild
4 el olijfolie
2 el balsamico-azijn
2 el bruine suiker
1 rode ui (ca. 100 g), gesnipperd
1/2 rood pepertje
1 teentje look
1 Jonagold appel, geschild en in stukken gesneden
900 ml groentenbouillon
250 ml amandelmelk (bv. van Almond Dream van Rice Dream)
Olijfolie
Kruidenboeket (tijm, laurier, peterseliestengels)
1 tl za’atar
1⁄2 tl chilipoeder
1 tl appelazijn
Peper en zout
Voorbereiding
Schil de bietjes en snij ze in min of meer gelijke stukken. Verdeel de stukken over een ovenschaal en kruid met peper en zout. Meng olijfolie, balsamico-azijn en bruine suiker en giet het mengsel over de bietjes. Rooster +/- 45 min in de oven op 185° (hetelucht). Schep halverwege de bietjes eens om zodat ze mooi mengen met de marinade.
Soep
Doe wat olijfolie in een pot en fruit de rode ui hierin. Voeg de appel, het pepertje en look toe. Laat even stoven. Voeg de geroosterde biet en het kruidenboeket toe en overgiet met de groentebouillon. Breng aan de kook, zet het vuur zachter en laat een half uurtje pruttelen.
Verwijder het kruidenboeket, voeg de za’atar, het chilipoeder en de appelazijn toe. Mix de soep glad met een staafmixer of keukenrobot. Meng er de amandelmelk onder. Smaak af met peper en zout.
Serveertips
Serveer de soep met geroosterde amandelschilfers, verkruimelde feta, witloof, appel, granaatappel en/of bieslook.
Bron: de soep is ontwikkeld door Liesbeth Franssen in opdracht van Rice Dream voor het Grote Blogger Diner.