- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Slaatje van appelen, selder, kerrie en een warm geitenkaasje

Slaatje van appelen, selder, kerrie en een warm geitenkaasje

De zon heeft zich de voorbije dagen uitgebreid laten zien. I love it! Ik ben een echte zonneklopper. Heb de zon ook echt nodig. Voor mij geen ski- of bergvakanties. De marathon in Reykjavik ga ik niet lopen. Brrrrr…

Ik ben dan ook zo gelukkig als een klein kind in een snoepwinkel dat de (zware) winterkost terug plaatsmaakt voor frisse slaatjes. Dit is er alvast eentje om te degusteren zonder mate, vergezeld van een lekker wit wijntje met mate.

Nodig voor 8

2 Jonagold appelen
2 stengels groene selder
Mesclun (diverse slasoorten, andijviesoorten,…)

1 stokbrood
Olijfolie
Rozemarijn of tijm (facultatief)
4 geitenkaasjes (Crottin de Chavignol)
Zwarte peper van de molen

1 dl room
1 el frambozenazijn
Kerrie, zout, cayennepeper

Preischeutjes

Werkwijze

Schil en snijd de appel in fijne brunoise (kleine dobbelsteentjes).
Was en schil de selder. Snijd eveneens in fijne brunoise. De selderbladen gebruiken we niet.
Meng de appel- en selderblokjes samen in een kom.

Meng de room met de azijn en kruiden. De room zal automatisch een beetje dikken door de zuren in de azijn. Schep de room door de appelmengeling en laat zeker 10 minuten trekken.

Snijd 8 sneetjes van het stokbrood. Besprenkel met olijfolie. Verdeel er desgewenst wat fijngesneden rozemarijn of tijm over. Rooster de sneetjes even onder de salamander of grill van de oven.
Snijd de geitenkaasjes overlangs in 2. Leg een plakje geitenkaas met de snijkant naar boven op een sneetje brood. Kruid met zwarte peper van de molen. Zet 10 minuutjes in een voorverwarmde oven op 180° C.

Breng de slamengeling op smaak met een scheutje olijfolie, peper en zout.

Afwerking

Schik de appelmengeling op het bord. Gebruik hiervoor een dresseerring.
Schik de mesclun errond.
Plaats het kaasje erop.
Werk af met een weinig preischeutjes.

Tips: Je kan het bord verder afwerken met geroosterde pijnboompitjes, tomaatjes, gebakken spekblokjes,…
Ook lekker hierbij is een streepje honing of Luikse siroop.

Bron: recept van Dhr. Frank Dehens, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post