- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Shawan-mushi met handgepelde en gefrituurde garnaaltjes (en even pauze!)

Shawan-mushi met handgepelde en gefrituurde garnalen

Vandaag starten de Olympische Spelen in Tokio. Wie mij al een tijdje volgt, weet dat ik een band heb met de Olympische Spelen. Ik ben nl. binnenkort 25 jaar getrouwd met Eddy Vinckier, trainer van Gella Vandecaveye en tot nu de enige Belgische vrouw met 2 Olympische medailles van 2 verschillende Olympische Spelen: zilver in Atlanta en brons in Sydney (met een gescheurde kruisband). En ja, ik heb ook een band met Tokio. Of beter: nog geen band. Tot 2 keer toe is mijn deelname aan de marathon van Tokio al uitgesteld door Corona. In tegenstelling tot mijn man ben ik dus nog nooit in Japan geweest… en heb ik nog nooit ter plaatse van de Japanse keuken mogen proeven. Wat niet wil zeggen dat ik de keuken niet apprecieer. Gelukkig kan ik hier ook gewoon thuis Japans koken. Zoals deze shawan-mushi met handgepelde en gefrituurde garnalen.

Shawan-mushi is een Japanse hartige en gestoomde eiercustard die je naar wens kan afwerken. In mijn geval koos ik voor handgepelde garnalen en gefrituurde garnaalkoppen. En een schepje kaviaar ook, ja! En met dit gerecht – dat ik creëerde in opdracht van Kikkoman – neem ik voor even afscheid van jullie. Een unicum: voor de allereerste keer in bijna 10 jaar! Ik merk dat het aantal bezoekers met de vakantie en het mooie weer flink daalt op de blog en dus vind ik het een beetje verspilde moeite om mooie recepten te bloggen die geen bekijks krijgen (mijn oesters van woensdag werden door nog geen 300 personen gezien). Bovendien vertrek ik zelf ook met vakantie (een weekje naar Mallorca) en ik heb geen zin om met de laptop op schoot aan het zwembad recepten uit te tikken. Wanneer ik terug ga bloggen, dat laat ik nog even in het midden. Ik zie wel. Dat kan op 8 augustus zijn, maar evengoed op 15 augustus. In afwachting wens ik jullie een fijne zomer en geniet van de 1.858 recepten op deze blog!

Ik serveerde de shawan-mushi in een handgemaakt kommetje van mijn buurvrouw Viviane. Het kommetje op de achtergrond is eveneens handgemaakt door mijn ex-collega Leen.

Shawan-mushi met handgepelde en gefrituurde garnalen

Shawan-mushi met handgepelde en gefrituurde garnalen

Voorbereidingstijd 40 min
Totale tijd 40 min
Gang Voorgerecht
Keuken Japans
Porties 4 personen

Equipment

  • Stoompan/stoommandje
  • Thermometer (optioneel)

Ingrediënten
  

  • 650 ml dashi bouillon
  • 3 eieren
  • 100 g ongepelde garnalen
  • 1 el foreleitjes (ik gebruikte dus kaviaar van Royal Belgian Caviar)
  • 1 el wasabi furikake
  • 5 g bieslook
  • 1 limoen
  • 1 1/2 el mirin
  • 1 1/2 el sojasaus (ik gebruikte die van Kikkoman)
  • 1 el olijfolie
  • 1 liter frituurolie of zonnebloemolie
  • Limoenrasp voor de afwerking

Instructies
 

  • Doe 600 ml dashi bouillon in een kom samen met de eieren, 1 el mirin en 1 el sojasaus en roer glad met een garde. Laat de chawan-mushi 10 min rusten.
  • Zet de stoompan, of een kookpan indien je een stoommandje gebruikt, met water op het vuur en breng het water aan de kook.
  • Zeef de chawan-mushi en schenk deze daarna in 4 kommetjes. Vul de kommetjes tot de helft.
  • Pel de garnalen. Trek de kop los met een draaiende beweging en trek vervolgens voorzichtig de staart eraf. Houd de koppen apart, die worden straks gefrituurd voor de afwerking van het gerecht. Verwijder eventueel vlees dat nog in de kop zit zodat je enkel het karkas overhoudt.
  • Zodra het water in de stoompan kookt zet dan de kommetjes met chawan-mushi erin en doe de deksel erop. Laat gedurende ca. 10 min stomen tot de chawan-mushi een vaste custard is geworden.
  • Verwarm de frituur- of zonnebloemolie in een steelpannetje tot een temperatuur van 170-180° C. Frituur vervolgens de garnalenkoppen 30 sec in de olie en laat ze daarna uitlekken op een keukenpapiertje.
  • Meng de overige 50 ml dahsibouillon met de foreleitjes (of kaviaar), ½ el mirin, ½ el sojasaus, 1 el wasabi furikake, 5 g fijngesneden bieslook, 1 el olijfolie en de gepelde garnalen.
  • Haal de chawan-mushi uit de stoompan en verdeel het garnalenmengsel over de kommetjes.
  • Garneer het gerecht met de gefrituurde garnalenkoppen, eventueel wat sprietjes bieslook en een kleine hoeveelheid limoenrasp.

Notities

Tip: pel de garnalen van te voren, dit is een tijdrovend werkje.
Heb je geen thermometer in huis? Gooi dan enkele druppeltjes water in het vet, wanneer dat gaat spetteren is de olie op temperatuur.
Trefwoord garnalen, Kikkoman, shawan-mushi, sojasaus

Bron: recept geïnspireerd op een recept van Viki Geunes voor Cheflix.

Related Post