- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Sbrisolona met hazelnoten van Luigi Biasetto

Sbrisolona met hazelnoten van Luigi Biasetto

Driemaal is scheepsrecht. Sinds Corona werd ik al twee keer uitgenodigd door de Camera di Commercio Belgo-Italiana voor een Zoom call: de eerste keer was voor een kennismaking met de producten van Emilia-Romagna en de tweede keer voor een sessie over de Italiaanse truffel. En het werd – zo mogelijk – nog beter: deze zoetebek kreeg een invite om kennis te maken met het gebak van niemand minder dan meester-patissier en wereldkampioen Luigi Biasetto: een panettone en een sbrisolona met hazelnoten. Dat eerste kende ik al: panettone is een Italiaans luxebrood met vruchten, van oorsprong uit Milaan en het wordt vooral rond Kerstmis gegeten. Maar van sbrisolona had ik nog nooit gehoord.

Luigi deed alles naald tot draadje uit de doeken: sbrisolona is een typisch gebak uit Lombardije en Noord-Italië, met name uit de streek rond Mantua, dat veel wordt geproduceerd en gegeten in Lombardije, Emilia Romagna en Verona. Het is een harde, kruimelige cake met een rijke smaak die in grote stukken wordt bereid en geserveerd. Vandaar de naam sbrisolona, van “sbrisa” dat “kruimel” betekent. Vandaag is dit gebak van boerenafkomst zeer populair in het buitenland, zozeer zelfs dat het deel is gaan uitmaken van het Italiaanse culinaire erfgoed. Het is een eenvoudige en snelle bereiding! Zoals de traditie het voorschrijft, wordt het bereid door alle ingrediënten met de hand in een kom te verkruimelen! (Met een staande mixer mag natuurlijk ook).

Tussen de uitleg van Luigi door kregen we ook nog de kans om een smaaktest te doen van Italiaanse hazelnoten, amandelen en pistaches t.o.v. noten uit andere landen, zoals Turkije of Californië. Nu moet je me op mijn woord geloven dat de Italiaanse écht wel en veruit de beste zijn. Als dubbelcheck liet ik mijn man een “blind tasting” doen en kijk, ook bij hem kwamen de Italiaanse noten er als beste uit.

Sbrisolona met hazelnoten van Luigi Biasetto

Sbrisolona met hazelnoten van Luigi Biasetto

Sbrisolona met hazelnoten van Luigi Biasetto

Een toprecept van een Italiaanse toppatissier, maar toch heel eenvoudig. Een must-make!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Nagerecht
Keuken Italiaans
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 120 g boter
  • 70 g rietsuiker
  • 100 g witte bloem type 00
  • 60 g geel maïsmeel
  • 70 g pure chocoladestukjes
  • 70 g hazelnoten
  • 3 g zout

Instructies
 

  • Hak eerst de hazelnoten grof.
  • Giet beide meelsoorten op het werkvlak en vorm een fontein.
  • Voeg in het midden de harde boter, het zout en de suiker toe en begin met je vingertoppen alle ingrediënten in het midden te bewerken.
  • Werk verder met je handen en voeg de chocoladestukjes en de gehakte hazelnoten toe.
  • Binnen enkele minuten heb je een gladde consistentie. Breng het deeg nu over in een taartvorm met een diameter van ongeveer 22 cm.
  • Verwarm de oven voor op 200° C en bak gedurende 25 min op 170° C.
  • Haal de cake uit de oven en laat hem 20 min afkoelen alvorens hem om te draaien en te serveren.

Notities

Een sbrisolona snijd je niet in stukken met een mes, maar breek je in stukken met je handen.
Trefwoord chocolade, chocoladestukjes, hazelnoten, Sbrisolona

Bron: recept van Luigi Biasetto voor de Camera di Commercio Belgo-Italiana.

Related Post