- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Rudolf chocoladetaart met speculaaskruiden en veenbessen

Rudolf chocoladetaart met speculaaskruiden en veenbessen

Jullie kennen me al een beetje: wanneer er iets in mijn hoofd zit, zit het niet in mijn ***. (West-Vlaamse uitdrukking). Dus toen ik deze megaschattige Rudolf chocoladetaart gezien had op de blog van Emma moest en zou ik zo’n rendier koekjesvorm hebben. Wat ik dan doe, is surfen naar de webshop van A La Tarte en daar vond ik wel rendieren (twee stuks zelfs, een Rudolf van 13 cm en een van 8,5 cm), maar die hadden toch niet helemaal de vorm die ik zocht. En dus contacteerde ik Kries van A La Tarte met de vraag of ze aan de Rudolfjes van Emma kon geraken. Het feit dat jullie de Rudolf chocoladetaart hieronder zien, betekent dat ze hierin geslaagd is. Ze liet ze speciaal voor mij uit Duitsland overbrengen en het goede nieuws is: ze bestelde er wat extra zodat jullie ook deze mooie Rudolf chocoladetaart kunnen maken.

 

Rudolf chocoladetaart met speculaaskruiden en veenbessen

Rudolf chocoladetaart met speculaaskruiden en veenbessen

Rudolf chocoladetaart met speculaaskruiden en veenbessen

Een echte kersttaart!
Gang Nagerecht
Porties 12 porties

Equipment

  • Rendier uitsteekvorm
  • Een taartvorm met losse bodem, diameter 24 cm

Ingrediënten
  

Voor het deeg:

  • 200 g zachte boter + 2 el extra voor het invetten van de vorm
  • 100 g fijne suiker
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 1 snufje zout
  • 280 g bloem
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 25 g cacaopoeder
  • 1 ei

Voor de chocolademousse:

  • 150 g pure chocolade (minimaal 70%)
  • 250 g slagroom (ik gebruik die van Campina met 40% vet)
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 4 tl suiker
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 2 blaadjes gelatine
  • 100 g roomkaas (type Philadelphia)

Verder nodig:

  • Granaatappelpitjes
  • Macarons
  • 140 g veenbessencompote
  • Suikerpasta
  • Rode kleurstof
  • Snoepbolletjes
  • Zwartje minibolletjes voor de ogen

Instructies
 

Voor het deeg:

  • Klop de boter, suiker en vanillesuiker romig.
  • Meng de bloem met de cacao en speculaaskruiden en voeg samen met het ei toe aan het botermengsel. Kneed tot een glad deeg.
  • Vorm het deeg tot een platte rechthoek, wikkel het in huishoudfolie en zet het minimaal 1 uur in de koelkast om af te koelen.
  • Verwarm de oven voor op 180° C boven / onderwarmte. Vet de taartvorm in.
  • Rol 2/3 van het kruimeldeeg uit op een met bloem bestoven werkblad en steek er een cirkel uit die 2 cm groter is dan de taartvorm. Zet het resterende deeg terug koel weg.
  • Leg het deeg in de taartvorm. Druk de basis en rand goed aan. Prik meerdere keren in met een vork. Dek af met bakpapier en leg er bakbonen in.
  • Bak de bodem gedurende 20 min in de voorverwarmde oven, verwijder het bakpapier met de bakbonen en bak nog 10 min verder.
  • Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Voor de Rudolf koekjes:

  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad van ca. 3 cm dik.
  • Steek er rendieren uit, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven gedurende ca. 8 min.
  • Laat de rendieren afkoelen en lijm de ogen en neus vast met een suikerstift. (Of doe zoals ik, zie notities hieronder).

Voor de chocolademousse:

  • Hak de chocolade fijn en doe in een kom.
  • Kook 100 g room met de suiker en vanillesuiker in een kleine steelpan, giet de fijngehakte chocolade erover en dek af. Laat gedurende 5 min trekken.
  • Week ondertussen de gelatine in koud water.
  • Meng de chocolade met de room tot een homogene massa. Knijp de gelatine uit en roer door de warme chocoladeroom. Roer tot het mengsel niet meer te heet is.
  • Roer de roomkaas en speculaaskruiden erdoor.
  • Klop de rest van de room stijf en spatel onder de chocolademassa.

Samenstelling:

  • Bestrijk de afgekoelde taartbodem met de veenbessencompote.
  • Verdeel de chocolademousse over de veenbessen en strijk glad. Laat de taart gedurende ca. 2-3 uur opstijven in de koelkast.
  • Na ca. 1 uur kan de taart echter al worden versierd.
  • Werk af met macarons, rendierkoekjes, granaatappelpitjes en suikerparels.

Notities

Om de ogen en neus van de rendieren te maken, gebruikte ik suikerpasta.
Voor de neus gebruikte ik roze suikerpasta waar ik kleine balletjes van rolde. Die haalde ik eerst door vloeibare rode kleurstof en daarna door suiker.
Voor de ogen gebruikte ik witte suikerpasta die ik heel dun uitrolde. Met een spuitmondje stak ik er kleine cirkels uit. Voor de pupillen gebruikte ik van die zwarte snoepjes die eruit zien als bramen waarvan ik de zwarte korreltjes lospeuterde.
Ik strooide ook nog wat kleine roze Dragibus balletjes van Haribo over de taart die ik eerst door water en dan door suiker haalde.

Bron: recept vertaald van de Duitse blog Emma’s Lieblingsstücke.

Related Post