Wat een lekker soepje is deze romige soep van gerookte pastinaak met truffel. Dat zal moeilijk kiezen worden voor je kerstmenu. Want deze soep neemt het op tegen de venkelsoep met langoustines en vanille en tegen de warm-koude tomatensoep met mozzarella.
En misschien komt er hierna nog wel een kerstsoepje aan. Ik ben op dreef. En ik heb nog vakantiedagen over. Ik ben zooooo slecht in het correct inplannen van mijn verlof. Elk jaar kom ik dagen tekort, maar dit jaar ben ik dan zo krenterig geweest dat ik nu nog 10 dagen overheb. Om te beginnen, neem ik volgende week 2 dagen op met voorlopig nog geen plannen. Dat wordt dus sowieso koken en bakken. Ik kijk er al naar uit!
En ook op vrijdag 1 november ga ik koken. Dan ga ik langs bij Caroline van Avocado Van De Duivel. Zij werkte mee aan het kookboek Finesse van de sterrenchefs Jacob Jan Boerma*** en Thomas Diepersloot* van restaurant Fine Fleur* in Antwerpen. WAT. EEN. MOOI. KOOKBOEK. IS. DAT! Helemààl op mijn lijf geschreven. En dus gaan we daaruit koken. Een review van het boek volgt trouwens binnenkort, want ik wil mijn enthousiasme heel graag met jullie delen!


Romige soep van gerookte pastinaak met truffel
Equipment
- 1 Rookapparaatje
- 1 Staafmixer
Ingrediënten
- 3 pastinaken
- 5 dl krachtige groentebouillon
- 25 cl volle room
- 2 tl mierikswortelpasta
- 2 tl truffeltapenade
- Rookmot
- Goede olijfolie
- 1/2 citroen
- Enkele topjes salad peas
- Versgemalen (witte) peper
- Zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175° C.
- Borstel de pastinaken zeer goed schoon en schil met een dunschiller. Was de schillen nog na en dep goed droog.
- Frituur de schillen in hete frituurolie tot krokante chips. Laat uitlekken op keukenpapier en kruid met zout en peper.
- Schaaf van het dikste gedeelte van een pastinaak dunne plakken, steek rond uit en marineer net voor het serveren met citroenrasp, -sap en een beetje olijfolie.
- Snijd ongeveer 200 g fijne brunoise van de pastinaak en snijd de rest in grove stukken. Doe de grove stukken in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie en kruid met zout en peper.
- Laat ca. 25 min roosteren zodat de pastinaak zacht wordt. Laat iets afkoelen. Dek de schaal af met plasticfolie en prik het slangetje van een rookapparaat in de folie.
- Vul het rookapparaatje met rookmot, steek aan en zet het apparaatje aan. Vul de schaal rijkelijk met rook, verwijder het slangetje en dek direct af met folie. Laat ca. 1 uurtje doortrekken.
- Verwarm de groentebouillon en voeg er de gerookte pastinaak aan toe. Breng aan de kook en voeg er dan 15 cl room aan toe. Mix volledig glad met behulp van een staafmixer en breng op smaak met de truffeltapenade, peper en zout.
- Smoor de brunoise van pastinaak in een steelpan met goede olijfolie tot het beetgaar is en kruid met truffeltapenade, peper en zout.
- Klop de rest van de room stijf en voeg er de mierikswortelpasta aan toe. Kruid met een snufje zout.
- Dresseer de brunoise met behulp van een steker op het bord en leg er een quenelle op.
- Werk af met de chips van pastinaak en de salad peas.
Bron: recept van de website Sligro.nl.
Ik heb het boek op jouw aanraden gekocht en ben het helemaal met je eens. GEWELDIG
maar ken je eleven Madison park? Ik heb hem met de witte omslag. Deze is mogelijk nog beter!
Oooh neen, ken ik niet! Ik zoek het even op. Bijna Kerstmist! 😉
Wat een ontzettend lekkere soep….hele familie ermee verrast….en ook mijzelf….meer dan kerst-waardig!
Dat doet me heel veel plezier, Esther!
Hey Myriam, dit klinkt superlekker, ga ik zeker uitproberen. Maar 2 dingen waren me niet helemaal duidelijk: wat doe je met de in citroen gemarineerde schijven pastinaak? En die quenelle op het einde, is dat de mierikswortelroom?
Dag Siska,
Die plakken pastinaak schik je onderin het bord. Hierop komt de brunoise van pastinaak.
En inderdaad die quenelle is de mierikswortelroom.
Succes en smakelijk!
Myriam
Hoi Myriam, kan je de pastinaak ook roken in een rookdoos. Zo ja, hoe lang zou je die dan roken?
Alvast bedankt!
Dag Gert,
Ik heb ondertussen je mailtje beantwoord met je vraag hierover. 🙂
Succes en smakelijk!
Hallo Myriam,
Kan je de soep ook maken met een rookdoos, zo ja, hoelang moet het dan roken en moet de pastinaak dan nog eerst in de oven?
Dat kan zeker. Of met rook poeder aroma (bvb. https://theflavorist.be/products/natuurlijk-rook-poeder-aroma-150gr). Of de rooksmaak gewoon weglaten. Het blijft sowieso een lekkere soep.
Geen idee hoelang je een rookdoos zou moeten gebruiken. Laat dat nou een van de enige dingen zijn die ik (nog) niet heb in mijn keuken. 😀