- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Roggevleugel, Oosterse saus, crème van kikkererwten, kaaskrokantje

Roggevleugel, Oosterse saus, crème van kikkererwten, kaaskrokantje

Op vrijdagmiddag maak ik mijn boodschappenlijstje voor ’t weekend en de week die gaat komen. Afhankelijk van de vrije tijd die ik heb, bepaal ik wat er in de week, maar vooral in het weekend op tafel zal komen. Tijdens de week is dat dagelijkse kost (die ik regelmatig klaarmaak in mijn nieuwe AMC-potten zoals je in mijn Instagram Stories kan zien > ik bewaar alles zelfs in mijn highlights), terwijl ik op zaterdag en/of zondag kook en bak voor de blog. Welk recept het wordt, hangt af van de bereidingstijd én van het feit of ik er speciale ingrediënten voor nodig heb waarvoor ik naar de horeca speciaalzaak moet. Toen ik deze roggevleugel met Oosterse saus, crème van kikkererwten en kaaskrokantje tegenkwam op mijn Pinterest bord, was ’t rap beslist: geen speciallekes nodig én snel klaar. I-de-aal!

Bovendien zei mijn buikgevoel me al dat het lekker zou zijn en hoewel mijn buik beter getraind is voor zoete recepten, liet hij me niet in de steek: dit was lekkerrrr! Ideaal om samen van te genieten met je Valentijn, mijn gedacht. Ik ben zeker dat je indruk gaat maken. Vooral met dat kaaskrokantje dan. Hoe perfect kan een kaaskrokantje zijn? Wel, het is nochtans poepsimpel. Je maakt het beslag en strijkt het uit in een sjabloon dat ik voor nog geen 10 EUR kocht bij Profilec. Heb je dat sjabloon niet, dan strijk je het beslag gewoon dun uit op een bakmatje. Minder mooi, even lekker!

(Kleine update: ik kreeg via verschillende kanalen de opmerking dat het sjabloon onvindbaar is op de website van Profilec. Dat klopt. Het is zo dat momenteel electro online staat en nog niet de kookafdeling. De sjablonen kosten momenteel 10,99,- daarmee kan je 9 blaadjes per keer bakken. Verzendingskost is 5,70,-
Je kan ze bestellen per mail naar peggy@profilec.be en dan stuurt Peggy ze met veel plezier op.)

In het recept van de site van Lekker van bij ons werd van de crème van kikkererwten een espuma gemaakt, maar bij mij was de crème zo dik, zelfs na langdurig mixen, dat ik ervoor vreesde dat ik hem nooit zou kunnen spuiten. Ik serveerde hem dan maar als crème zoals ook gesuggereerd werd in het recept.

 

Roggevleugel, Oosterse saus, crème van kikkererwten, kaaskrokantje

 

Recept voor roggevleugel, Oosterse saus, crème van kikkererwten, kaaskrokantje

(Voor)bereiden: ± 1 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de crème van kikkererwten:
200 g kikkererwten
2 dl room
1 l gevogeltebouillon
2 takjes munt
10 g ras el hanout
20 g boter
Cayennepeper
Zout
Sap van een halve limoen

Voor de roggevleugel:
100 g wortel
100 g prei
50 g ui
100 g groene selder
25 g gedroogde cêpes (eekhorentjesbrood)
2 l water
2 roggevleugels

Voor de Oosterse saus:
2 stengels citroengras
1 stuk gember
1 tl korianderbolletjes
4 takjes koriander
4 takjes basilicum
1 teentje look
6 takjes munt
Fleur de sel
1/10 rode chilipeper
100 g suiker
1,5 dl sushi-azijn
2 dl water
10 g gembersiroop
Rasp van 1 limoen
Sap van 2 limoenen

Voor het kaaskrokantje:
75 g parmezaanse kaas
40 gr boter
50 g bloem
40 g water
50 g eiwit
1,5 g zout

Voor de afwerking:
1/2 rammenas
Sushi-azijn
Kervel

 

Bereiding

Voor de crème van kikkererwten:
Kook de kikkererwten in de gevogeltebouillon met munt, limoen, ras el hanout, boter en een beetje room. Kruid goed af met cayennepeper en zout.

Mix zeer fijn en passeer alles door een fijne zeef.

 

Voor de roggevleugel:
Maak een bouillon van de wortelen, prei, ui, groene selder en het eekhorentjesbrood.

Pocheer hierin 2 mooie roggevleugels gedurende 5 min op een zacht vuurtje.

 

Voor de Oosterse saus:
Voeg alle ingrediënten voor de Oosterse saus samen en kook dit ongeveer 5 minuten. Serveer de saus lauwwarm bij de gepocheerde rog.

 

Voor het kaaskrokantje:
Mix alle ingrediënten goed glad en smeer uit in een sjabloon.

Bak gedurende 5 min in de oven op 175°C

 

Afwerking

Schil de rammenas en snijd in fijne plakjes.
Besprenkel deze met sushi-azijn en rol op.

Plaats de rog in een diep bord en lepel er wat saus langs. Schik vervolgens het kaaskrokantje en enkele rolletjes rammenas bij de vis.

Werk af met verse kervel.

 

Bron: recept van Luc Godon en Mark Greveling voor de website Lekker Van Bij Ons met uitzondering van het kaaskrokantje waarvoor ik de mosterd bij chef Jo Nelissen ging halen.

Related Post