- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Roger van Damme, Een groot gebaar

Ik kijk nooit TV. Nooit. Ook niet naar kookprogramma’s. En neen, dus ook niet naar Njam. Ten eerste is Njam enkel te bekijken op het TV-toestel in de slaapkamer en mijn man is baas van ’t ‘bakske’ en ten tweede, door geen TV te kijken, spaar ik véél uren per dag uit, uren die ik al lopend, kokend en/of bloggend doorbreng.

Maar het is niet omdat ik niet naar TV kijk dat ik Roger van Damme niet zou kennen. Aan deze grootmeester van de desserts en zijn kunstwerkjes is gewoon geen ontkomen aan. Je ziet hem in kranten, in magazines, op het wereldwijde web,… en da’s maar goed ook! Wat een talent! Wat een passie!

Al 20 jaar runt hij met succes zijn restaurant Het Gebaar in Antwerpen. Een mijlpaal, die hij graag viert met het uitbrengen van zijn zoveelste boek. Niet zomaar een boek, maar een PRACHTEXEMPLAAR waarin hij zijn beste desserten van de afgelopen 2 decennia deelt. Desserten die luisteren naar klinkende namen als Botanique, Celebration, Soleil of nog Strawberry Red & White. Desserten samengesteld uit 10, 11, 12, 13, tot maar liefst 14 (!) onderdelen. De perfectie bestaat niet? De perfectie bestaat wél! En dat heeft Vlaanderen maar al te zeer ontdekt, want sinds september, maand waarin het boek gelanceerd werd, gingen maar liefst 8500 (!) exemplaren over de toonbank.

Begrijpelijk, want het is zowel een kijk- (én kwijl)boek, als een doeboek. Enerzijds zijn er de Composities met hoofdletter C: borden om smachtend en watertandend naar te kijken. Naast de foto staat telkens een schets met de uitleg van wat elk onderdeel precies is. Onbegonnen werk zelfs voor een heel gedreven hobbykok om dit helemaal na te maken. Ten eerste, ontbreken de ingrediënten (ook al vind je een lijst van de verkooppunten achteraan in het boek). Ik ga ervan uit dat jullie niet standaard isomalt, yoghurtcrispy, gellan, pâte à glacer, Manitol, maltodextrine, sambakruiden,… enz. enz. in jullie voorraadkast hebben staan? Ten tweede, ontbreekt de tijd en de vaardigheid. Schoenmaker blijf bij je leest, is in dit geval zeker van toepassing. Wil je die desserten van Roger proeven? Wel, boek dan een tafeltje in Het Gebaar (en da’s trouwens precies wat ik van plan ben om te doen om volgend jaar mijn 50e verjaardag te vieren!)

Anderzijds zijn er de DIY-desserten: vereenvoudigde basisbereidingen gepresenteerd in een glaasje. Easy way-versies van het échte werk, zeg maar, die zorgen voor een feestelijke noot bij het afsluiten van elke maaltijd.

En uiteraard kan je altijd proberen om een (gulden) middenweg te vinden tussen the real stuff en de makkelijke afgeleiden. Je kiest zelf hoe ver je kan en wil gaan. Een ding is zeker: of je kiest voor de full version of het minimalistische glaasje, een smaakbommetje wordt het zeker. En een lust voor het oog ook.

Met andere woorden, dit boek is er één dat iederéén die van zoet houdt in zijn kast zou moeten hebben! Wil je een uniek exemplaar? Dat kan! Roger van Damme komt op 11 november 2014 van 15u30 tot 17u signeren op de boekenbeurs (stand 424 van standaard boekhandel in hal 4). Alleen daarheen om deze sympathieke man en sterrenchef (Roger is een echt buitenbeentje en de enige patissier die erin slaagde om een Michelinster in de wacht te slepen) te ontmoeten!

Bekijk hier de boekenspot.

Een groot Gebaar is verkrijgbaar in de boekhandel & speciaalzaken en online o.a. bij Bol.com en Proxis.
162 pagina’s.
Uitgegeven door Njam!
Prijs: € 24,99.

Related Post