Rode biet en geitenkaas, da’s een geslaagd huwelijk dat hier al vaker de revue passeerde. Geen beter hapje dus dan deze rode biet meringue met geitenkaas parel om met jullie te delen op deze Valentijnsdag. Neem daar nog de rode kleur bij en het is helemaal een schot in de roos. En er is nog meer goed nieuws: het is niet eens moeilijk! De enige investering die je best wel doet, als je mooie bolletjes wil tenminste, is een mal kopen. Oh ja, het eiwitpoeder voor de rode biet meringue vind je ook gewoon bij A La Tarte.
Zo en dan nu over naar een update over mijn kookboek. Vandaag gaat officieel mijn “verlof” in van 2 weken om mijn boek helemaal af te werken. Op 20, 21, 27 en 28 februari staat de shoot gepland. Fotografe van dienst is Leen van Studio Green Jack. Ik heb al borden verzameld om alles mooi op te serveren: handgemaakte borden van het restaurant van mijn moateke in Olen, borden van Horecamaterialen De Meester die sponsor worden en daar komen binnenkort ook nog handgemaakte borden bij van Kleiproeverij en van Keramiek Duna Terra. Je kan het allemaal volgen in mijn speciale highlight. Wish me luck!


Rode biet meringue met geitenkaas parel
Equipment
- 1 staande mixer type KitchenAid
- 1 Staafmixer
Ingredients
Voor de rode biet meringue:
- 100 g rode bietensap
- 15 g yuzu puree
- 15 g sojasaus
- 30 g eiwitpoeder
- 35 g poedersuiker
Voor de geitenkaas parels:
- 200 g geitenkaas
- Peper en zout
- Citroenzeste
- Room
- Witte wijnazijn
Voor de coating:
- 125 ml rode bietensap
- 125 ml appelsap
- Vlierbloesem cordial
- Appelazijn
- 1% agar agar
Voor de afwerking:
- Verse vijg
- Cress
Instructions
Voor de rode biet meringue:
- Mix alle ingrediënten met een staafmixer.
- Doe het mengsel in een staande mixer en mix 15 min (dit is geen fout!) op volle snelheid tot een heel luchtig mengsel.
- Spuit op silicone bakmatjes.
- Laat een nacht drogen op 50° C tot de meringue droog is. (Ik had niet genoeg tijd en droogde de meringue gedurende 2u30 op 90° C. Lukte ook zoals je kan zien).
Voor de geitenkaas parels:
- Breng de geitenkaas op smaak met (witte) peper, zout, citroenrasp en azijn.
- Leng het mengsel aan met een scheutje room tot de juiste dikte.
- Spuit het mengsel in kleine bolvormpjes en vries in.
Voor de coating:
- Breng de sappen, cordial en azijn aan de kook en voeg 1% agar toe. Laat 1 min doorkoken en laat op kamertemperatuur komen voordat je de diepgevroren geitenkaas parels in de coating doopt.
Afwerking:
- Maak de macaron plat met een rasp en leg er een plakje vijg op. Voeg vervolgens de geitenkaas parel toe en garneer naar wens.
Bron: ik vond dit recept op mijn favoriete inspiratiekanaal Gronda bij chef Graham Squire.
Ach Mirjam ik volg je al jaren. Je recepten zitten in mijn smaaukprofiel,
Maar als friese hobbykok was het wel vaak moeilijk je ingrediënten te vinden. De laatste tijd gebruik je steeds meer koks-ingredieten.
Dat vind ik erg jammer. Zo moeilij wil ik niet gaan.
Vr gr Atietsje ⁷
In dit recept is alleen een yuzupuree een “koksingrediënt” zoals je dat noemt, maar dat kan je makkelijk vervangen door citroensap of limoensap of een mengeling van beide.
Dag Myriam, kan die yuzupuree eventueel vervangen worden door iets anders? Met vriendelijke groet, Ann
Dag Ann,
Bergamotpuree van Boiron kan een alternatief zijn.
Succes!
Ben de laatste tijd aardig wat recepten gaan proberen en heb de vraag of ik ipv eiwitpoeder ook een vegan eiwitpoeder kan gebruiken?
Dag Marie-Louise,
Helaas heb ik totaal geen ervaring met plantaardig eiwitpoeder. Vegan is héél ver van mijn bed. 😉
Heb je de vraag al eens aan ChatGPT gevraagd?
PS Als het je bedoeling is om een vegan hapje te serveren, dan zal je ook je geitenkaas parel moeten vervangen. Maar dat zal je wel weten, natuurlijk.
Succes!
Hi Myriam, wat bedoel je met 1% agar agar, zou niet 1gram moeten zijn?
Nee hoor, 1% van je massa, dat is het gewicht van je agar-agar. Stel je hebt 100 g sap van iets, dan voeg je 1%, zijnde in dit geval 1 g agar-agar toe. Heb je, zoals in dit recept, 125 ml rode bietensap + 125 ml appelsap + Vlierbloesem cordial + Appelazijn, dan weeg je alles netjes af en voeg je 1% van het gewicht aan agar-agar toe.
Succes en smakelijk!