- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Risotto met Florette pesto, scampibrochetje en ovengebakken kerstomaatjes

Risotto

Ik schreef het zondag al: Florette, de producent van gebruiksklare zakjes sla, daagde mij uit om aan de slag te gaan met hun nieuwste slasoort, een trio van rucola, jonge slablaadjes van gele snijbiet en wortelen. Ik moet toegeven, het was geen gemakkelijke opdracht. Bedoeling is immers dat alle recepten van alle deelnemende bloggers op de Facebookpagina van Florette België en Florette Belgique komen te staan, dat mensen stemmen en dat uiteindelijk het recept met de meeste stemmen op de verpakking gedrukt wordt mét naamsvermelding van de blogger.

Dat betekent dus dat het een kort recept moet zijn dat haalbaar is voor iedereen. En toch kan het niet de bedoeling zijn om de sla gewoon als slaatje te presenteren met een vijg en een stukske kaas bv. Het moest dus wel degelijk ook nog origineel en creatief zijn. Ik heb mijn grijze hersencellen een paar uur gepijnigd en dan was ik eruit. Ik zou de sla mixen tot een pesto, die door een risotto roeren zodat die mooi groen kleurt en die serveren met kerstomaatjes voor de kleur en met een paar scampi’s op een spiesje. Een handje Florette Trio erbij en een krul parmezaanse kaas en klaar is Kees. Opdracht volbracht: snel klaar check (20 minuten, de tijd dat de risotto gaart), origineel check, haalbaar voor iedereen check, mooi en lekker dubbel check!

Je kan bovendien variëren met de porties en dit als hapje (1 scampi), voorgerecht (2 scampi’s) of hoofdgerecht (3 of 4 scampi’s) presenteren. Ideaal toch? Liever geen scampi’s? Een stukje op het vel gebakken zeebaars doet het ook uitstekend bij deze risotto. Of tataki van rund. Of van zalm. De keuze is reuze!

Dit recept zal vanaf 3 november opgenomen worden in de applicatie op de Florette FB pagina. Jullie stem zou mij enorm plezieren. Hap & Tap op alle Trio zakjes all over Belgium, dat zou ik wel zien zitten!

Nodig voor 4 borden (als voorgerecht)

8 scampi’s
Panko
1 eiwit
Peper en zout
4 takjes met 3 troskerstomaatjes
1 scheutje olijfolie
1 scheutje balsamicoazijn
4 parmezaankrullen
1/2 zakje Florette pesto

Voor de Florette pesto:
1/2 zakje Trio van Florette
1 dl olijfolie
1 teentje look
30 g pijnboompitten, lichtjes aangekleurd in een antikleefpan
40 g parmezaanse kaas, in stukken
Peper en zout naar smaak

Voor de risotto:
1 koffiekop risottorijst
2 koffiekoppen groentenbouillon
1 sjalotje, fijngesnipperd
1 teentje look, geplet

Werkwijze

Voor de Florette pesto:
Doe alle ingrediënten in een blender en mix op volle kracht tot een gladde pesto.

Voor de risotto:
Zet een ruime kookpot met een scheutje olijfolie op matig vuur. Stoof hierin al roerend het sjalotje en de look aan. Laat niet kleuren!
Schep vervolgens de risotto-rijst in de kookpot. Voeg een dubbele hoeveelheid groentenbouillon toe.
Zet het deksel op de pot en laat de rijst garen op een zacht vuurtje. Roer niet!
Controleer regelmatig de pot met rijst. Zodra de rijst het vocht heeft geabsorbeerd (dit duurt ca. 20 minuten), voeg je de Florette pesto toe en roer je alles een keertje om.

Voor de tomaatjes:
Verwarm de oven voor op 150°C.
Neem een vuurvast ovenschaaltje en leg er de kerstomaatjes in.
Giet er een scheutje olijfolie en balsamicoazijn over. Kruid met wat grof zeezout en peper van de molen.
Zet de schaal met tomaatjes in de oven en laat ze daarin 20 minuten garen.

Voor het scampibrochetje:
Pel de scampi’s, maar laat het staartje eraan. Haal ze achtereenvolgens door het losgeslagen eiwit en door de panko en fruit ze goudbruin in de friteuse op 180° C.
Steek ze op prikkers.

Afwerking

Schik de risotto op het bord. Gebruik hiervoor bij voorkeur een serveerring waarin je de risotto goed aandrukt. Leg er een takjes kerstomaatjes en een spiesje met scampi’s op.
Werk af met een handje Florette Trio en een krul Parmezaanse kaas.

Related Post