Wanneer ik 1 keer in de maand kook samen met de vriendinnen, overleggen we altijd wat we gaan maken. We kiezen een 4-tal recepten, waarvan ik denk dat die haalbaar zijn om op 1 (zon)dag te maken en fotograferen. Voor ons laatste kokenetentje had ik al een voorgerecht (de mosselen die ik vorige week deelde), een hoofdgerecht (tongfilets met mosselijs, dat recept hebben jullie nog van me tegoed) en een dessert (een roos, ook nog op de “to blog lijst”), maar ik miste nog een hapje. Toen stuurde Ann me een reel van een rijstpapier kussentjes door. Dat was het!
Alleen moest ik wel nog even op zoek. In de reel werd het rijstpapier in een AirFryer klaargemaakt, maar die heb ik niet en nog in de reel werden de rijstpapier kussentjes gevuld, maar dat vond ik niet zo mooi. Gronda to the rescue in dat geval! Ik vond er rijstpapier kussentjes afgewerkt met gerookte zalm. Yes!
Ik schikte de hapjes op een handgemaakte schaal van Hilde Vandewege. Ik leerde deze tante van een van mijn vroegere bazen kennen via Facebook en kocht ondertussen al meerdere leuke dingen van haar. Ze heeft zelfs al borden speciaal op verzoek voor mij gedraaid. Ik ben fan!
Rijstpapier kussentjes met zalm, yuzugel, wakame en groene appel
Equipment
- 1 Precisieweegschaal
Ingrediënten
Voor de rijstpapier kussentjes:
- Vellen rijstpapier (vierkante zijn handig, maar geen must!)
Voor de yuzugel:
- 75 g yuzu
- 25 g water
- 25 g suiker
- Zout
- 1,25 g agar
- 1,25 g gellan
Voor de groene appel:
- 1 Granny Smith
- Kerriepoeder
- Kurkuma
- 100 g water
- 80 g suiker
- 20 g sushiazijn
- Zout
Voor de topping:
- Gerookt zalmhaasje, in blokjes
- Wakame
- Witte & zwarte sesamzaadjes
- Atsina cress©
Instructies
Voor de rijstpapier kussentjes:
- Verwarm de oven voor op 180° C.
- Week 2 vellen rijstpapier afzonderlijk kort (!) in water. Leg ze op elkaar en snijd ze met een pizzaroller in vierkantjes of rechthoekjes.
- Leg die op een bakplaat bekleed met bakpapier of een bakmatje en zet ze gedurende 2 à 3 min in de voorverwarmde oven. (Houd ze goed in het oog en haal ze indien nodig vroeger uit). Ze zullen opblazen tot krokante kussentjes.
- Haal uit en bedek ze met de topping.
Voor de yuzugel:
- Kook alles goed door, giet uit op een bord, laat geleren in de koelkast en mix glad.
- Doe de gel in een spuitflesje.
Voor de groene appel:
- Kook het water met de suiker, kerrie, kurkuma, zout en azijn.
- Laat afkoelen.
- Snijd de appel met een mandoline in dunne plakjes, steek er rondjes uit en leg ze in het koude suikerwater tot gebruik.
Afwerking:
- Schik wat wakame op de rijstpapier kussentjes.
- Leg hierop een blokje gerookt zalmhaasje.
- Werk af met dotjes yuzugel en een plakje groene appel.
- Strooi er wat sesamzaadjes over.
- Werk af met een takje Atsina cress©.
Bron: idee gevonden op Instagram, maar gewerkt volgens een recept gevonden op Gronda.
Weer een zeer mooi hapje voor onze collectie. Kan ik yuzu eventueel vervangen door limoen of citroen om nu al eens te proberen. Al de andere ingrediënten vind ik in mijn supermarkt maar yuzu hebben ze niet.
Jazeker, Martine! En de Gellan kan je eventueel weglaten.
dag myriam, hoelang blijven die kussentjes kussentjes, maw kunnen die één dag op voorhand gemaakt worden ?
Hierop moet ik je het antwoord helaas schuldig blijven. Ik heb ze gemaakt, gedresseerd en opgegeten…
Ik had ze al eens gemaakt en ze bleven knapperig tot de dag badien
Heerlijk hapje! Wij serveerden de kussentjes op een diep bord met sesamzaadjes. Zo bleven de hapjes makkelijker recht. (Op een gewoon bord vielen ze telkens om…)
Strak plan!
Wat is de extra functie van Gellan?
Die zorgt voor een betere textuur van de gel, maar kan ook weggelaten worden. In dat geval iets meer agar agar gebruiken.
benieuwd waarmee de rijstpapier kussentjes in die reel gevuld waren 😉
Met een vulling van rode biet.
Goedemiddag,
Ik heb al enkele keren de kussentjes gemaakt en hermaakt. Maar ik denk dat het rijstpapier te dik is. Na het opblazen in de oven is het resultaat een soort plastic wat niet eetbaar is. Zou u mij kunnen vertellen welk rijstpapier u gebruikt heeft.
Hopende dat uw antwoordt een oplossing mag brengen.
Vriendelijke groeten,
Rik Schools
Wat zonde! Zoals je kan zien in de reel, moet het kussentje echt kraken wanneer je erop drukt: https://www.instagram.com/p/CyLPplmIpO1/
Ik gebruikte vierkante rijstpapier vellen van 16 cm van het merk Bành Tràng Viêt Nam.
Geen idee meer waar ik ze kocht, ik vermoed bij Rob.
Succes!
Mijn kussentjes blazen niet op wat heb ik verkeerd gedaan
Waarschijnlijk teveel water gebruikt. Probeer eens om de rijstpapiervellen in te smeren met een borsteltje.
En wat is best, traditionele oven oven of hete lucht?
En in smeren langs beide zijden dus
Het papier is zo dun dat het water er helemaal intrekt, dus insmeren aan 1 kant is voldoende.
Ik gebruik mijn oven altijd met boven- en onderwarmte.
Bij ons lukte het niet met de standaard, ronde vellen van de Colruyt. Heb uiteindelijk de vierkante gekocht in een andere winkel en toen ging het wel. Ik moest ze ook wat langer in de oven laten zitten dan aangegeven.
Aaah bedankt om dat te laten weten, Jozefien. Ik gebruikte de vierkante en heb dus geen ervaring met de ronde.
Heel leuk dat ik dat nu weet en kan meegeven als tip voor de mensen bij wie het niet lukt.
Fijn eindejaar!
Hallo, hoeveel personen is dit recept?
Ik heb bewust geen hoeveelheden vermeld. Uit 2 vellen rijstpapier haal je makkelijk 6 à 8 kussentjes.
Het rijstpapier zwelt niet op in mijn oven. Ik heb ook geen AirFryer. Welke oven, stand gebruiken jullie?
Ik gebruik altijd boven- en onderwarmte.
Bij mij lukt het ook niet…oven oner boven warmte 180°C…blijven plakken aan bakmatje v silicone. Bakpapier blijft ook plakken…vraag me af of matje vochtig moet zijn?
Dag Sophie,
Je moet de bakmatjes zeker niet nat maken. Ik zou trouwens niet op een bakmatje bakken maar op bakpapier dat op een geperforeerde bakplaat ligt. Zo kan de warmte er makkelijk aan.
Het is een beetje zoeken hoeveel water je juist moet gebruiken. Gebruik je er teveel dan blijven de lagen aan elkaar plakken.
Succes en smakelijk!
In welke vorm gebruik je de Yuzu? sap of poeder?
Sap!
De kussentjes lukken prima,maar de garnering glijdt af voor ik ze opgediend heb,tip?
Een klein krakje/gaatje in je kussentjes maken zodat de garnering “grip” krijgt?
We kunnen je niet missenhet zit vaak in de kleine dingen, bedankt!
Hi! Met wat kan ik de gellan eventueel vervangen? Lukt je ook met enkel agar agar? Dank alvast!
Met vriendelijke groeten,
Michelle
Jazeker Michelle. De structuur zal iets anders zijn, maar het gaat wel lukken. Succes en smakelijk!
Hi, Hoeveel kerrie en kurkuma heb je gebruikt?
Een snufje naar smaak. Proeven!