Hap en Tap logo zonder streep
Ravioli van biet

Ravioli van biet

19 jun 2024 | Voorgerecht, Voorgerecht vegetarisch

Het voelt als herfst. Regen, wind, koud. Ik heb mijn dikke hoody terug uit de kast gehaald. En wat doe ik nog in de herfst? Juist! Mijn kerstmenu voorbereiden. En daar past dit vegetarisch voorgerecht wonderwel in. 😉 Ik kreeg het doorgestuurd door Hennie die er vol lof over was. Haar woorden: “Deze moet je echt maken. Is súper makkelijk maar zó lekker! Heb ‘m inmiddels al een keer of 6 gemaakt voor gasten en iedereen vond ’t geweldig! Ik druppel nog wat extra gerookte olie over ipv de balsamico (want die zit al genoeg in de dressing).”

Ik geloof Hennie op haar woord, maar deed toch de ultieme test. Eddy, mijn proefkonijn, is geen fan van rode biet en lust geen blauwe kaas. Ik zweeg in alle talen toen ik hem de ravioli van biet voorschotelde. Uiteraard herkende hij de rode biet. Ja, duuuuh! Maar hij peuzelde wel alles op tot de laatste kruimel. Sorry, ik zou liegen. Hij liet de rucola liggen. Doet hij altijd. Maar die vulling met blauwe kaas, die ging dus vlotjes binnen. Hennie had gelijk gekregen!

En dan nu nog een paar notities:

  • Voor de ravioli kocht ik een ravioli uitsteker bij Bol. Uiteraard kan je ravioli’s gewoon uitsteken met een ronde uitsteker, maar ik vond deze origineler, mooier, eleganter. (Geen commentaar ajb).
  • Als gerookte olijfolie gebruikte ik de Fumo olijfolie die ik kocht bij mijn nieuwe favoriete website voor Italiaanse producten, Casabase.nl. #nospon
  • En ook de geroosterde hazelnoten vond ik daar. Niets kan tippen aan hazelnoten uit Piemonte, mijn gedacht!
  • De bieten kan je zelf poffen, maar uiteraard kan je, als je in tijdsnood bent, ook kiezen voor gare bieten van de supermarkt.
  • Snijd de plakjes biet niet op de dunste stand van je mandoline, want anders zie je de vulling erdoorheen en da’s niet zo mooi. Kies dus voor de 2de stand.

Ik serveerde de ravioli van biet op een handgemaakt bord van Syl.fie_Ceramics.

Ravioli van biet

Ravioli van biet

Ravioli van biet

Gang Voorgerecht
Keuken Vegetarisch
Porties 10 personen

Equipment

  • 1 Mandoline of snijmachine

Ingrediënten
  

Voor de ravioli van biet:

  • 4 grote rode bieten (zo groot mogelijk)
  • Gerookte olijfolie

Voor de vulling:

  • 150 g gorgonzola
  • 150 g mascarpone
  • 2 el hazelnootolie
  • 50 g walnoten

Voor de vinaigrette:

  • 25 ml frambozenazijn
  • 25 ml balsamico azijn
  • 100 ml olijfolie

Voor de afwerking:

  • 30 g geroosterde hazelnoten, gehakt
  • Goudsbloem
  • Rucola
  • Cress naar keuze
  • Maldon zout
  • Zwarte peper

Instructies
 

Voor de ravioli van biet:

  • Besprenkel de bieten met gerookte olijfolie en strooi er wat zout op.
  • Pak de bieten individueel in aluminiumfolie.
  • Pof de bieten 1-1,5 uur in een oven van 200° C.
  • Koel terug.
  • Schil de bieten en snij op de mandoline of snijmachine in niet te dunne plakjes en druppel er wat gerookte olie op.

Voor de vulling:

  • Rooster de walnoten in een droge pan. Hak de noten fijn.
  • Roer alle ingrediënten tot een homogene massa. Breng op smaak met peper en zout.
  • Doe de vulling in een spuitzak.
  • Spuit een dot vulling op een plak biet.
  • Leg een tweede plakje biet op de vulling en duw de lucht eruit en vorm tot een ravioli.
  • Snij de randen bij met een steker.
  • Maak 30 ravioli.

Voor de vinaigrette:

  • Klop alle ingrediënten tot een vinaigrette.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Afwerking:

  • Plaats 3 ravioli op de borden.
  • Lepel vinaigrette over de borden.
  • Versier de ravioli met hazelnootjes, rucola, goudsbloemblaadjes, cress en balsamicoazijn.
  • Breng op smaak met zwarte peper en maldon zout.
Trefwoord balsamicoazijn, blauwe kaas, gerookte olijfolie, gorgonzola, hazelnoot, hazelnoten, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2024, mascarpone, rode biet, vegetarisch, walnoot, walnoten

Bron: recept van Cuisine Culinaire Hilversum.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Ravioli van biet

by Myriam Minne time to read: 2 min
0