- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Rabarbercake met meringue – Knack Weekend #5

Drie weken. Zes of zeven gespecialiseerde groenten- en fruitwinkels. Zonder succes. “Nog veel te koud, madameken.” “Oei, neen, we hebben er al eens gehad, buitenlandse, maar die was niet te eten…” Rabarber. Dat was het onderwerp van mijn zoektocht. Kwam ik ergens ten lande een fruitwinkel tegen, gooide ik alle remmen vast om te stoppen en vol goede hoop te vragen of ze er al hadden. Niet dus.

Tot ik vorige week woensdag op Facebook iemand zag die een smoothie ermee gemaakt had. Ik kon niet snel genoeg de vraag stellen waar ze de rabarber vandaag had en dat bleek ‘gewoon’ Delhaize te zijn. Nu heb ik geen grote Delhaize bij mij in het dorp en dus vreesde ik er al voor. Maar neen, driewerf hoera, zelfs bij ons hadden ze R.A.B.A.R.B.E.R.!

Och, wat houd ik toch van die roze, friszure stengels. Zij zijn voor mij de échte aankondiging van de lente. Veel meer dan aardbeien, want die vind je – weliswaar van verre oorden en volledig smaakloos – het hele jaar door. Wil je ook de lente in huis halen? Dan MOET je deze cake bakken. De geur alleen al doet mij terugdenken aan mijn kindertijd, toen ik bij mijn tante in haar moestuin rabarber mocht gaan halen en die dan in een pot suiker doopte en ervan at tot ik buikpijn kreeg. Wel, pas maar op, deze cake is zo lekker, de ideale combinatie tussen zoet en zuur, dat je er ook van kunt blijven eten tot je buikpijn krijgt! Jullie zijn gewaarschuwd.

Perfect Imperfection tableware van Serax.

Voor 8

250 g zachte boter
250 g suiker
4 eieren
2 kl bakpoeder
1 kl gemalen kaneel
250 g bloem
1 kl amandelpoeder
15 cl melk

Voor het garnituur:
1 kg rabarber
2 el maiszetmeel
2 el vanillesuiker
3 eiwitten
120 g poedersuiker
100 g amandelschilfers

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180° C. Beleg een bakplaat van 30 x 40 cm met bakpapier.

Klop de boter, de suiker en een snuifje zout door elkaar tot een smeuïge massa. Voeg een voor een de eieren toe. Meng goed na elke toevoeging.

Meng het bakpoeder, de kaneel, de bloem en het amandelpoeder door elkaar. Spatel samen met de melk door het beslag tot je een smeuïg geheel verkrijgt. Giet uit over de bakplaat en strijk glad.

Maak het garnituur. Was de rabarber en snij in stukken. Meng met het maiszetmeel en de vanillesuiker. Verdeel gelijkmatig over het beslag. Bak de cake 30 minuten in de oven.

Klop de eiwitten stijf en voeg dan geleidelijk aan en al kloppend de poedersuiker toe. Haal de cake uit de oven en spreid er de meringue over uit. Bestrooi met de amandelschilfers en bak de cake nog 15 minuten in de oven tot de meringue goudbruin is.

Haal de cake uit de oven en laat afkoelen.

Serveer de rabarbercake naar wens met rabarbercompote of gedroogde rabarber. Ik koos voor het laatste. Ik maakte een suikersiroop door evenveel water als suiker te laten inkoken tot een siroop, wreef deze uit op de rabarberschillen en zette die dan in de oven gedurende 1 uur op 80° C.

Bron: recept uit het magazine 100 toprecepten lente, extra editie nr 47 van Knack Weekend.

 

Related Post