- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Rabarber trifle

Rabarber trifle

Ik maakte deze rabarber trifle toen mijn vriendin kwam koken en ze biechtte – na het verorberen ervan op – dat ze niet snapte waarom ik ervoor gekozen had om een rabarber trifle te maken. Maar ze gaf in 1 adem ook toe dat ze het na het leeglepelen van haar glas wel begreep. Want wat is die lekker!

Ik had dat gevoel meteen toen ik de foto van de rabarber trifle ontdekte op Great British Chefs. Dit MOEST lekker zijn. Geen twijfel mogelijk. Mijn buikgevoel laat me zelden in de steek. En hoewel ik totaal geen theefan ben, kocht ik toch groene theeblaadjes om de infusie te maken. Wel, alles klopte helemaal! Het enige dat ik veranderde, was die “Syllabub room”, wat dat dan ook moge zijn. Ik maakte er gewone slagroom van met room en suiker, maar deed er wel een scheutje cognac in. Ah jaaaaaaaa!

Deze rabarber trifle is echt een dessert voor deze hot days! Genieten jullie hiervan of kijken jullie al uit naar die eerste plensbui en wat afkoeling? Bij mij is het wat dubbel. Ik houd van warme dagen, maar dit is een hel wanneer ik ‘moet’ lopen. De hartslag schiet pijlsnel de hoogte in en het tempo zakt naar een slakkengangetje. Nu ja, mijn doel is toch pas in maart 2023, dus ik klaag niet en geniet!

Rabarber trifle

Rabarber trifle

Rabarber trifle

Gang Nagerecht
Keuken Brits
Porties 6 glazen

Equipment

  • 1 Staafmixer

Ingrediënten
  

Voor de rabarber:

  • 300 g rabarber
  • 500 ml suikersiroop (250 ml water, 250 g suiker)

Voor de pudding:

  • 40 g puddingpoeder
  • 40 g suiker
  • 400 ml volle melk
  • 1 vanillestok

Voor de thee-infusie:

  • 5 g groene theeblaadjes
  • 80 ml water

Voor de trifle:

  • 50 ml Amontillado-sherry
  • 10 g suiker
  • 1/2 limoen, geperst
  • 12 lange vingers

Voor de Syllabub room:

  • 4 el volle room
  • 50 g suiker
  • 1/2 citroen, de zeste
  • 2 el cream sherry
  • 125 ml cider
  • 2 el cognac

Voor de afwerking:

  • 15 g pistachenoten, geroosterd
  • 20 g suiker
  • 6 amarettikoekjes
  • 30 g amandelschilfers, geroosterd

Instructies
 

Voor de rabarber:

  • Snijd de rabarber in balkjes van 5 cm en doe ze in een pan samen met de suikersiroop. Laat gedurende ca. 20 min zachtjes sudderen tot de rabarber gaar is en laat afkoelen.

Voor de pudding:

  • Meng voor de pudding het puddingpoeder en de suiker samen met voldoende melk tot een pasta. Doe de rest van de melk en de middendoor gesneden vanillestok in een pan op het vuur en breng aan de kook.
  • Wanneer de melk kookt, meng je de pasta erdoor en roer je constant totdat het mengsel dikker wordt.
  • Spreid de pudding uit op een bakplaat, bedek met bakpapier en laat afkoelen tot wanneer je de pudding nodig hebt.

Voor de thee-infusie:

  • Om de thee-infusie te maken, breng je het water aan de kook in een pan en haal je het van het vuur. Voeg de theeblaadjes toe en laat gedurende 10 min trekken alvorens te zeven.

Voor de trifle:

  • Doe de thee-infusie, de sherry, de suiker en het limoensap in een pan en verwarm tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen alvorens er de lange vingers kort in onder te dompelen.
  • Zodra ze zacht zijn, plaats je 2 lange vingers op de bodem van elk serveerglas en schik je er wat rabarber op.
  • Mix de gekoelde pudding met een staafmixer of klop tot een gladde massa. Verdeel over de rabarber, dek af met huishoudfolie en laat 30 min in de koelkast opstijven.

Voor de Syllabub room:

  • Klop alle ingrediënten samen tot zachte pieken en spuit de room bovenop de trifles.

Voor de afwerking:

  • Om de pistachenoten te bereiden, verwarm je de suiker in een kleine steelpan op een zacht vuur. Zodra die begint te karamelliseren, roer je de pistachenoten erdoor tot ze bedekt zijn en stort je ze op een bakplaat om af te koelen. Eenmaal afgekoeld, breek je ze in afzonderlijke stukken.
  • Strooi tot slot de amarettikoekjes, amandelschilfers en pistachenoten over de trifle. Serveer onmiddellijk.
Trefwoord custard, dessert, dessertglaasje, pudding, rabarber, trifle, vanille

Bron: recept vertaald van de website Great British Chefs.

Related Post