Hap en Tap logo zonder streep
Pulpo alla Gallega next level

Pulpo alla Gallega next level

1 nov 2024 | Voorgerecht, Voorgerecht met vis

Ik heb een nieuwe crush op Gronda en Instagram: Thomas Pedevilla. Allez zo nieuw is die crush niet. Ik maakte eerder al 4 recepten van de chef: fake kersen, spinazie meringue met gerookte zalm, een zalm-komkommerrol en een framboos – roos – vlierbloesem dessert. Maar wat een kanjer is dat, seg! Hij blijft de ene na de andere originele, mooie én lekkere combinatie na de andere uit zijn koksmouw schudden. Een echte food magician! Neem nu deze Pulpo alla Gallega.

Pulpo alla Gallega is een Spaans gerecht gemaakt van plakjes gestoofd en opgebakken octopus, plakjes gekookte aardappel en paprikapoeder. De combinatie is perfect zoet en hartig, met een klein beetje pit van het paprikapoeder (Bron: Culy.nl). Wel, dat traditionele recept, daar heeft Thomas een eigentijdse draai aan gegeven. Letterlijk! Hij draaide “aardappelspaghetti” rond een ring van diepgevroren pommes dauphine-deeg. Hoe hij dat doet, zie je op zijn Instagram account en wel hier. Hoe mooi is dat? 🤩 (Een minpuntje, hetzelfde als met mijn tarteletjes van afgelopen woensdag: eens gebakken blijft de ring niet lang krokant. Dussss: maken en meteen opdienen, is de boodschap).

En dan nog even iets totaal off the record: ik dacht dat jullie me niet meer leuk vonden. Niet ik, maar mijn recepten en schrijfsels… Blinde paniek! Hoewel ik totaal niet met cijfers bezig ben, houd ik 1 ding toch heel nauwgezet in het oog: dat zijn de statistieken van mijn blog. Ik vergelijk altijd het aantal bezoekers van de maand met het aantal bezoekers van diezelfde maand het jaar ervoor. En (bijna) altijd krijg ik een mooie stijging. Tot nu. Het was me al opgevallen dat sinds een paar weken mijn stats drastisch gedaald waren. Maar echt niet normaal gedaald. Ik had cijfers die ik 10 jaar geleden had of zo. Het probleem was: ik kon er de vinger niet opleggen wat de oorzaak was. Tot afgelopen woensdag…

Ik ben ingeschreven op mijn eigen mails puur om te checken of die wel correct verstuurd worden, maar ik open ze nooit. Tot nu dus. Toen zag ik dat mijn volledige tekst, inclusief foto én recept gewoon in de mail stonden. Geen reden meer dus om nog door te klikken naar de website. Diepe zucht van opluchting en weg frustratie. Ja, ik geef het toe: ik liep daardoor gefrustreerd. Ik steek heel veel tijd en energie in deze blog om recepten zo gedetailleerd mogelijk met jullie te delen en als die dan “amper” bekeken worden, dan vraag ik me af: waarom doe ik het nog? Maar kijk, ik ben gerustgesteld. En tegelijkertijd ook benieuwd hoe deze Pulpo alla Gallega in jullie (en mijn) mailbox gaat belanden. Gaat Fre goeie punten scoren?

Dit gezegd zijnde, de Pinterest knop op de blog werkt al een tijdje niet meer. Daar is Fre ook mee bezig. Het is tijdelijk niet mogelijk om recepten van de blog te pinnen op jullie borden. Maar er is een andere oplossing: ik pin al mijn recepten zelf ook op mijn Pinterest bord en van daaruit kunnen jullie het makkelijk op jullie eigen bord zetten.

Pulpo alla Gallega next level

Pulpo alla Gallega next level

Pulpo alla Gallega next level

Gang Voorgerecht
Keuken Spaans
Porties 4 personen

Equipment

  • 1 Japanse groentesnijder

Ingrediënten
  

Voor het pommes-dauphinedeeg:

  • 125 ml melk
  • 50 g koude boter, in blokjes gesneden
  • 65 g bloem, gezeefd
  • Zout
  • 2 eieren
  • 300 g bloemig kokende aardappelen
  • Nootmuskaat

Voor de aardappelcoating:

  • 2 grote vastkokende aardappelen
  • Eiwit
  • Aardappelzetmeel

Voor de afwerking:

  • Spinazie
  • Octopustentakels
  • Aioli mayonaise
  • 1 snufje piment d'Espelette
  • Bieslook
  • Kruiden en eetbare bloemen, naar keuze

Instructies
 

Voor het pommes-dauphinedeeg:

  • Meng eerst de melk, de boter en het zout. Verwarm op middelhoog vuur tot de boter smelt. Voeg dan onder voortdurend roeren de bloem toe en laat 3-4 min koken. Roer op laag vuur tot het deeg uitdroogt en loskomt van de zijkanten van de pan: deze stap verwijdert de bloemige smaak en voegt een nootachtige smaak toe.
  • Doe het deeg over in een kom en laat het 5 min afkoelen. Voeg dan één voor één de eieren toe en meng tot die volledig zijn opgenomen. Je hebt in totaal 300 g soezendeeg nodig.
  • Schil de bloemige aardappelen, snijd ze in even grote stukken en doe ze in een pan kokend water met zout. Kook tot ze zacht zijn, giet ze af en laat ze 5 min stomen. Druk de aardappelen door een fijne zeef; je hebt in totaal 200 g nodig.
  • Meng 300 g soezendeeg met 200 g gepureerde aardappelen. Breng op smaak met zout en nootmuskaat. Meng grondig. Doe het mengsel in een spuitzak en vul je vorm*. Vries daarna in tot het stevig is. Eenmaal bevroren haal je het uit de vorm.

Voor de aardappelcoating:

  • Schil de vastkokende aardappelen en maak met een Japanse groentesnijder (kies de fijnste stand) dunne reepjes van idealiter ca. 50 cm lang.
  • Omwikkel het diepgevroren soezendeeg snel met de aardappelreepjes voordat het ontdooit. Maak de uiteinden vast met een klein beetje eiwit en aardappelzetmeel. Deze stap is een beetje lastig, dus je doet het best voorzichtig, één voor één.
  • Frituur op 180°C tot ze goudbruin zijn.

Afwerking:

  • Werk de warme, krokante ring meteen af met gestoofde spinazie, aioli mayonaise, een snufje piment d'Espelette en octopus.
  • Schik er tot slot wat kruiden en eetbare bloemen op.
  • Serveer en degusteer meteen!

Notities

*Ik gebruikte de Promise 65 mal hiervoor. 
Trefwoord bladspinazie, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2024, octopus, pulpo, spinazie

Bron: recept van Thomas Pedevilla mét video op zijn Instagram account.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

4 Reacties

  1. Mimi

    Octopus klaarmaken ? Tentakels?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ik heb kant-en-klaar gemaakte octopus gekocht. 🙂

      Antwoord
  2. Marijke

    Hoi Myriam
    Een vraagje de japanse groentesnijder welke gebruik jij.?
    Via internet zie ik alleen maar hele dure voor horeca gebruik.
    Graag advies van je.
    Je recepten zijn er altijd heerlijk uit.
    Grtjes Marijke Hubrouck
    Uit Vlissingen zeeland

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Pulpo alla Gallega next level

by Myriam Minne time to read: 3 min
4