- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Popcorn-roomijs met gekaramelliseerde popcorn en zwarte peper

Mijn vriendinnen kennen mij als de beste en weten als geen ander waarmee ze mij kunnen plezieren. Dus toen ik hen vorige week over de vloer kreeg voor ‘one of my famous candlelight dinners‘ hadden ze het perfecte cadeau voor me mee. De ene kwam op de proppen met een stel borden, kommetjes, lepels,… van elk stuk een exemplaar voor mijn foto’s en de andere had het nieuwe kookboek Nopi mee van Yotam Ottolenghi. Ik was al langer benieuwd naar deze populaire chef waarvan ik niets dan goeie commentaren lees en dat nieuwe boek was dus ook een schot in de roos!

Ik kon niet wachten om met beide cadeaus aan de slag te gaan en kijk, dit is het resultaat: popcornijs van Yotam in een kommetje van Annie. Allez, van Annie gekregen he. Maar dat hadden jullie al door.  Wat vinden jullie van het resultaat? Ik ben er zelf alvast heel blij mee! Lekker en mooi!

Nodig voor 4 personen

60 g boter
150 g rauwe pofmaïs (180 g gaar gewicht)
500 ml slagroom
700 ml volle melk
2 vanillestokjes, overlangs opengesneden, merg eruit geschraapt
4 eidooiers
160 g fijne kristalsuiker
1 1/2 el glucosesiroop
1/2 kl. versgemalen zwarte peper
Grof zeezout

Bereiding

Begin 1 dag van tevoren. Doe de boter in een grote pan met een deksel en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Verwarm hem 4-5 minuten tot de boter schuimt en bruin begint te worden. Doe de pofmaïs erin en roer tot de korrels met boter zijn omhuld. Sluit de pan en pof de maïs ca. 3 minuten: schud de pan regelmatig tot je de korrels hoort openspringen. Schep 140 g gepofte maïs in een middelgrote kom en houd de overige 40 g apart om te karamelliseren.

Doe de room en de melk in de pan waarin je de maïs hebt gepoft en voeg de vanillestokjes en het merg toe. Zet de pan op laag vuur en verwarm de inhoud gedurende 8 minuten. Neem de pan van het vuur vlak voor het roommengsel gaat koken, giet het over de 140 g popcorn en roer goed. Zet de kom afgedekt met plasticfolie opzij om de inhoud af te laten koelen en zet hem tot de volgende dag in de koelkast zodat de smaken kunnen intrekken.

Breng het mengsel de volgende dag weer  op kamertemperatuur en giet het door een fijnmazige zeef in een kom; druk zo veel mogelijk smaak uit de popcorn in de melk voor je de popcorn en vanillestokjes weggooit.

Doe de eidooiers in een grote kom met 100 g fijne kristalsuiker. Klop ze bleek en luchtig en voeg al omscheppend met een opscheplepel het roommengsel toe. Doe dit custardmengsel met 1/4 kl zout in een grote pan. Zet de pan op halfhoog vuur en verwarm alles al roerend 5-7 minuten tot het een licht gebonden vla is. Laat hem niet koken, omdat de custardvla dan kan schiften, maar giet hem als dat toch gebeurt door een fijnmazige zeef in een schone kom. Neem de pan van het vuur en laat de custard 30 minuten afkoelen. Giet hem in een ijsmachine en draai het mengsel in 35 minuten tot het halfbevroren is. Schep het ijs in een plastic diepvriesbak en zet hem afgesloten tot gebruik in de vriezer. Je kunt het ijs van tevoren maken, maar haal het 5 minuten voor het serveren uit de vriezer.

Doe de overgebleven 60 g fijne kristalsuiker met de glucosesiroop in een schone, middelgrote pan met antiaanbaklaag en zet op halfhoog vuur. Laat dit 6-7 minuten koken en beweeg de pan hierbij tot de suiker zonder te roeren een goudbruine karamel is geworden. Draai het vuur iets lager en voeg rustig de achtergehouden popcorn toe met versgemalen zwarte peper en 1/2 kl zout. Roer alles eenmaal door en veeg de wand van de pan met een vochtig kwastje schoon. Laat de karamel al roerend nog 1 minuut koken tot alle popcorn rondom met karamel is bedekt. Neem de pan van het vuur, giet de karamel uit op een met bakpapier beklede bakplaat en laat hem afkoelen: het wordt een groot stuk, dat je voor het serveren in stukjes kunt verdelen.

Verdeel het ijs over vier kommen en bestrooi het met de gekaramelliseerde popcorn.

Bron: recept uit Nopi van Yotam Ottolenghi.

Related Post