- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Pompoentaartje met carpaccio van coquilles met truffelvinaigrette

Pompoentaartje met carpaccio van coquilles met truffelvinaigrette

Dat het ook bij mij wel eens fout gaat, bewees ik afgelopen weekend met dit pompoentaartje. En ja, zo’n miskleun deel ik dan ook in mijn Instagram stories. Zo ben ik wel. Een behind the scenes van het leven zoals het is. Ik stond zaterdagavond om 22 uur nog de taartjes te bakken en de pompoencrème te maken. (Foodblogger zijn vraagt veel planning en dedication). Ik vulde het pompoentaartje en liet het op mijn aanrecht staan. Toen ik zondagmorgen opstond, waren de tartelettes én de vulling gebarsten. Hoe kan dat nu? Ik snap er nog steeds niets van. Maar er zat dus niets anders op dan opnieuw te beginnen. Gelukkig had ik nog een restje van het deeg in mijn diepvries bewaard.

En om nog even op dat deegje terug te komen. Dit is écht een fijn recept. (Voor alle duidelijkheid, ik gebruikte mijn staande mixer i.p.v. het met de hand te doen). Het deeg is echt heel handelbaar en scheurt niet. Allez, tenzij je het de avond voordien vult met nog lauwe pompoencrème. Conclusie: je kan alles op voorhand maken, maar het afwerken doe je pas op het laatste moment. Gouden tip. You can thank me later!

Ik maakte het recept in #samenwerking met Rob.

Pompoentaartje met carpaccio van coquilles met truffelvinaigrette

Pompoentaartje met carpaccio van coquilles met truffelvinaigrette

Pompoentaartje met carpaccio van coquilles met truffelvinaigrette

Eenvoudig recept.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Rusttijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 45 minuten
Gang Voorgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 12 coquilles

Voor de bodem:

  • 250 g bloem
  • 5 g zout
  • 10 g suiker
  • 125 g boter
  • 1 ei
  • 35 g water op kamertemperatuur

Voor de pompoencrème:

  • 1 pompoen
  • 300 g room
  • 3 blaadjes gelatine (3 g/stuk)
  • 1 snufje Piment d'Espelette
  • Peper en zout

Voor de truffelvinaigrette:

  • 6 g honing
  • 30 g balsamico
  • 120 g zonnebloemolie
  • 2 g zout
  • 1 zwarte truffel, fijngehakt

Voor de afwerking:

  • Jonge scheutjes en eetbare bloemetjes (ik gebruikte de pikante Sunny Springtime Mix van bij Rob)

Instructies
 

Voor de bodem:

  • Meng de bloem met de suiker en het zout. Verwerk er met de toppen van je vingers de in blokjes gesneden boter onder tot je een kruimelig deegje bekomt. Zodra de boter is opgenomen, maak je een kuiltje voor het water en het ei. Begin met het topje van je vinger de binnenranden te mengen en vorm dan een homogene bal. Laat 2 u rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg 3 mm dik uit. Beboter 4 individuele vormen en bekleed ze met het deeg. Bak de bodems blind: leg bakpapier met rijstkorrels of peulvruchten in de vormen en bak ze gedurende 15 min. op 180° C. Het deeg moet goudbruin zijn. Bewaar.

Voor de pompoencrème:

  • Snijd en schil de pompoen. Kook het vruchtvlees en pureer het. Week de gelatine in koud water. Verwarm de room en voeg deze toe aan de puree. Knijp de gelatine uit en voeg deze toe aan de puree. Klop de crème los en breng op smaak. Vul de tartelettes en strijk de randen glad.

Voor de carpaccio van coquilles:

  • Open de coquilles en verwijder het koraal. Spoel ze af. Snijd ze in dunne plakjes en leg ze op de taartjes.
  • Kruid met peper en zout.

Voor de truffelvinaigrette:

  • Meng alle ingrediënten.

Afwerking

  • Leg het pompoentaartje in het midden van het bord. Schik er een paar jonge scheutjes en eetbare bloemetjes omheen. Verdeel de truffelvinaigette over het taartje met een grote lepel. Serveer.

Notities

Tip: Wanneer de taartvormpjes klaar zijn, laat je ze 30 min in de vriezer rusten voor je ze bakt. Dit voorkomt dat ze gaan inzakken.
Trefwoord carpaccio, coquille, coquilles, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2021, pompoen, pompoentaartje, tartelette, truffel, truffelvinaigrette

Bron: recept van de Franse website Arts & Gastronomie.

Related Post