- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Poffertjes met gekaramelliseerde appeltjes en Calvados, speculoosijs, zure room met citroen, crumble

Poffertjes met gekaramelliseerde appeltjes en Calvados, speculoosijs, zure room met citroen, crumble

’t is bijna Maria Lichtmis en dan worden er traditioneel pannenkoeken gebakken. Vorig jaar bakte ik al de allerlekkerste. Hihi. Wat kon ik dan dit jaar verzinnen om dat te evenaren?

 
Simpel. Geen pannenkoeken, maar minipannenkoekjes ofte poffertjes! Niet zomaar poffertjes natuurlijk, maar poffertjes met wat bij: karamel, geflambeerde appeltjes, room, crumble en een bolleke speculoosijs. Njam!
 
 
 

Ingrediënten voor 8 personen

Voor de poffertjes:
300 ml volle melk
300 g zelfrijzend bakmeel
1 eitje
125 ml zure room
2 el witte suiker
Boter om de poffertjespan in te vetten
 
Voor de garnituur:
3 Franse Golden
150 g suiker
50 g boter
1 dl calvados
 
Voor de zure room:
125 ml zure room
1 citroen
50 g bloemsuiker
 
Voor de crumble:
50 g boter
50 g suiker
80 g bloem
 
Voor het speculoosijs:
500 ml volle melk
250 ml room
5 dooiers
175 g suiker
1 kl speculooskruiden
Een 3-tal speculooskoekjes
 
Voor de afwerking:
50 g bloemsuiker
 

Bereiding

Neem een kom en doe het bakmeel erin. Maak een kuiltje voor het ei en voeg de melk en de zure room toe. Begin het poffertjesbeslag te mengen met een garde en voeg ook de suiker toe. Maak een homogeen beslag.
 
Schil de appel en steek er met een parisiennelepel bolletjes uit. Bak aan in de boter. Bestrooi met suiker en karamelliseer. Flambeer met wat Calvados.
 
Roer de bloemsuiker, de zeste en het sap van de citroen door de zure room. Smaak af naar zoet of zuur.
 
Maak een poffertjespan (Tefal of gietijzer) warm, vet ze in met wat boter op een propje keukenpapier en giet er het beslag in. Dit gaat het best met een spuitfles. Laat de poffertjes bakken tot de bovenkant bijna volledig opgedroogd is. Neem een vork, draai de pannenkoekjes om en laat kort verder bakken.
 
Meng alle ingrediënten voor de crumble en bak in de oven op 180° gedurende een 10-tal minuten of tot de crumble goudbruin is.
 
Voor het speculoosijs:
Klop de dooiers met de suiker tot een ruban.
Breng de melk met de room aan de kook. Giet het room-melk mengsel voorzichtig op de ruban.
Doe alles terug in de kookpot en breng al roerend tot 80° C (porter à la nappe). Voeg de speculooskruiden toe. 
Laat afkoelen en draai in een sorbetière tot roomijs. Verkruimel de speculooskoekjes en voeg die tijdens het draaien toe.
 
Serveer de warme poffertjes met wat appelkaramel, wat zure room met citroen en wat crumble. Strooi er wat poedersuiker overheen. Werk af met een bolletje speculoosijs.
 
Bron: recept van Dhr. Stefaan De Smedt, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post