- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Pittige gazpacho met Bouchot mosseltjes

De lente is begonnen. Officieel dan toch. Alleen is ze volgens mij nog in haar winterslaap en moet ze dringend een wake-up call krijgen. Misschien kan dit pittig soepje daarbij helpen?

Bij het verorberen ervan begon ik spontaan weg te dromen van een zonnig terras in de Provence. Ik weet het, dromen zijn bedrog, vooral als ik door het raam kijk en de smeltende sneeuwvlokken – alweer – zie neerdwarrelen. Maar dromen helpen mij wel om de wrede realiteit even te vergeten.
Smakelijk!

Nodig voor 8 personen

2 kg tomaten
2 rode paprika’s
2 komkommers
3 chilipepers (eventueel te vervangen door Sambal Oelek naar smaak)
2 kg Bouchot mosseltjes
Prei, selder, uien
Tijm, laurier, peper en zout
Witte wijn

Werkwijze

Was de mosselen zeer grondig.
Stoof de prei, selder en uien aan.
Voeg er de mosselen, kruiden en wijn aan toe.
Vang het vocht op en haal het mosselvlees uit de schelpen.
Emondeer de tomaten (verwijder schil en pitjes). Doe dit ook voor de paprika’s en de komkommer.
Verwijder de zaadlijsten van de chilipepers.
Doe de tomaten, paprika’s, komkommers en chilipepers in een blender. Voeg het mosselvocht toe en mix op volle kracht.
Passeer door een puntzeef en breng verder op smaak.

Afwerking

Vul een glas met de gazpacho.
Werk af met de mosseltjes en desgewenst een paar korianderblaadjes.
Als roerstaafje kan je een bieslookstengel gebruiken waarin je een niet-gekookte spaghetti hebt gestoken.
Tip: wordt het echt zomer, dan kan je een ijsblokje toevoegen. Niet zomaar een ijsblokje, want dat verdunt de soep, maar een ingevroren pestoblokje.
Bron: recept van Dhr. Frank Dehens, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post