Hap en Tap logo zonder streep
Pistache tarteletjes, geitenkaas, groene appel, bloedsinaasappel gel

Pistache tarteletjes, geitenkaas, groene appel, bloedsinaasappel gel

12 mrt 2025 | Hapjes

Wat is Chat GPT toch een godsgeschenk! Ik zag deze pistache tarteletjes passeren op Gronda, mijn favoriete inspiratiekanaal, maar over de vulling bleef de chef nogal vaag: geitenkaas, groene appel en bloedsinaasappel gel. En dus raadpleegde ik Chat GPT. Die gaf me binnen de 5 seconden voorstellen en die zagen er best OK uit. Ik volgde die à la lettre en het kwam helemaal goed: smaken matchten prima en texturen waren perfect. (En niemand die kan zagen dat ik zijn recept gebruikt heb, zoals onlangs het geval was). Hallelujah!

Ik serveerde de pistache tarteletjes op een handgemaakt bord van Hilde van Kleiproeverij. Ik kijk al enorm uit naar zondag. Dan ga ik bij Hilde voor het tweede deel van de Hapas workshop. Samen met Kelly, Ann en de dochters van Hilde doen we een try-out. Een 5-tal weken geleden maakten we onze eigen tapasbordjes. Ondertussen liet Hilde die drogen, glazuurde ze die en bakte ze af. Aanstaande zondag krijgen we dan onze borden én gaan we samen koken met recepten van mijn blog. Daarna gaan we gezellig alles samen opeten, nadat we de gerechten op onze zelfgemaakte borden presenteren. Hoe cool is dat? En jij kan dat ook. Er zijn reeds meerdere data geprikt: 5 mei en 2 juni, 11 juni en 7 juli en 1 juni en 13 juli. Snel inschrijven is de boodschap, want het aantal plaatsen is beperkt!

Pistache tarteletjes, geitenkaas, groene appel, bloedsinaasappel gel

Pistache tarteletjes, geitenkaas, groene appel, bloedsinaasappel gel

Pistache tarteletjes, geitenkaas, groene appel, bloedsinaasappel gel

5 van 1 stem
Gang Borrelhapje
Porties 8 personen

Equipment

  • 1 staande mixer type KitchenAid

Ingredients
  

Voor de pistache tarteletjes:

  • 25 g pistaches
  • 100 g bloem
  • 15 g amandelpoeder
  • 1/2 ei
  • 75 g boter
  • 40 g poedersuiker
  • Zout

Voor de geitenkaasvulling:

  • 150 g zachte geitenkaas, ik koos voor Chavroux
  • 50 g roomkaas, ik koos voor Philadelphia
  • 30 g volle room
  • 20 g honing
  • 1/2 citroen, de zeste
  • 1 snufje zout

Voor de appelcompote:

  • 1 Granny Smith, geschild en in blokjes
  • 20 g suiker
  • 10 g citroensap
  • 15 g water
  • 1/2 tl maïzena, opgelost in 1 tl water

Voor de bloedsinaasappel gel:

  • 100 g bloedsinaasappelsap
  • 20 g suiker
  • 1,5 g agar-agar

Voor de afwerking:

  • Microkruiden
  • Eetbare bloemetjes

Instructions
 

Voor de pistache tarteletjes:

  • Rooster eerst de pistachenoten in een droge pan en mix ze daarna tot poeder.
  • Kneed alle ingrediënten samen in de staande mixer tot een homogeen deeg.
  • Laat het minstens 2 uur rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg tussen 2 siliconen matten 2 mm dik uit.
  • Snijd het deeg uit met een cutter en leg het in de ingevette bakvormpjes.
  • Bak de tarteletjes op 165° C gedurende 8-10 min.

Voor de geitenkaasvulling:

  • Klop de geitenkaas, roomkaas en room samen tot een gladde massa.
  • Voeg honing, citroenzeste en een snufje zout toe. Meng goed.
  • Doe over in een spuitzak en bewaar gekoeld.

Voor de appelcompote:

  • Kook de appelblokjes met de suiker, het citroensap en water op middelhoog vuur tot ze zacht zijn.
  • Pureer een beetje of mix tot een grove compote.
  • Voeg indien nodig de maïzena toe en kook kort tot de compote ingedikt is.
  • Laat afkoelen voor gebruik.

Voor de bloedsinaasappel gel:

  • Verwarm het sap en de suiker tot de suiker is opgelost.
  • Klop er agar-agar door en laat 30 sec doorkoken.
  • Giet in een platte schaal en laat opstijven in de koelkast.
  • Als het stevig is, mix tot een gladde massa en doe over in een spuitzakje.

Afwerking:

  • Spuit een laagje geitenkaasvulling in de pistache tarteletjes.
  • Voeg kleine lepeltjes groene appelcompote toe.
  • Spuit er toefjes bloedsinaasappel gel op voor een levendige afwerking.
  • Garneer met microkruiden en eetbare bloemetjes.
Trefwoord bloedsinaasappel, geitenkaas, gel, Granny Smith, groene appel, roomkaas, tarteletje

Bron: recept van de pistache tarteletjes is van Mustafa Gomaa voor Gronda, de rest van de onderdelen is van Chat GPT.

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins
Er is een probleem met je Instagram feed.

10 Reacties

  1. hanne

    lijkt me echt heerlijk.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Geloof me vrij, deze zijn érg lekker. En bovendien vegetarisch!

      Antwoord
  2. Riana Le Fever

    5 sterren
    Dag Mirjam,
    Wat een geweldig recept. Ik heb het gisteren gemaakt maar heb een vraagje over de gel. De plak bloedsinaasappel werd korrelig toen ik hem in de keuken machine deed. Heb jij de mixer gebruikt?
    hoor graag!

    Antwoord
  3. Chris Blommaert

    Dit lijkt mij verrukkelijk. Hoe groot zijn de tarteletjes. Deze lijken mij toch op een dessert en geen borrelhapje ?
    Hoeveel tarteletjes kan ik uit dit recept halen aub ?
    Thanks voor je antwoord

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Hieruit haal je 8 à 10 tarteletjes.
      Als je dit als dessert wil serveren, hou ik je niet tegen. 🙂
      Ze zijn wel niet groot: 5 cm diameter ongeveer.

      Antwoord
  4. Riana Le Fever

    Ik heb ze ook als dessert gemaakt. Echt een heerlijk gerecht! Top Myriam.

    Antwoord
  5. Jan

    Hoi Myriam
    Maigre is corvina 😋
    En ik ben fan van je posts

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Jan,
      Euh, sorry, maar ik snap je eerste commentaar niet.
      Je tweede comment aanvaard ik met dank!
      Groetjes,
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Pistache tarteletjes, geitenkaas, groene appel, bloedsinaasappel gel

by Myriam Minne time to read: 2 min
10