Ik kan er mijn klok op gelijk zetten: elk najaar pakt Barbara van PR Style, het PR-bureau van het Consorzio del Prosciutto di Parma, uit met een actie rond de Italiaanse ham. Ik maakte de voorbije jaren al heel wat mee. Vorig jaar kreeg ik nog hartige macarons thuisgestuurd gemaakt door niemand minder dan Roger van Damme en ik ging ook al eens desserts (!) met Parmaham proeven bij de bekende bakker, ik ging lunchen bij Peppe en bij Seppe Nobels en was in een ver verleden zelfs te gast in Parma. Binnenkort vlieg ik trouwens terug naar de Italiaanse stad! Deze keer stuurde Barbara me alle ingrediënten op om Parmaham cups te maken, een topidee van Sandra Bekkari.
De recepten staken erbij. Sandra vulde de Parmaham cups met rode bietenhummus, curryhummus en geitenkaas. Het zag er geweldig lekker uit op de begeleidende foto, maaaaaarrrrrrr… Ten eerste, deel ik niet graag recepten die je tegelijkertijd op nog tal van andere blogs vindt. Ik breng graag unieke content. En ten tweede, ik lust geen hummus. 🫣 Bij uitbreiding, ik lust eigenlijk geen enkele peulvrucht: linzen, kikkererwten, bonen,… bah! Ik houd niet van het mondgevoel. Unpopular opinion, I know.
En dus vulde ik de Parmaham cups naar eigen goeddunken met Italiaanse ingrediënten: een salade van tomaten met basilicum, appel en avocado, burrata en een kaaskrokantje om het een chique (kerst)toets te geven. Het resultaat? Heel geslaagd… en lekkerder dan met hummus. Hahaha! 😉
Parmaham cups met tomatensalade & burrata
Equipment
- 1 Cupcakebakvorm
- 16 Cupcake bakpapiertjes of 16 velletjes bakpapier (afmeting 10 op 10 cm)
- Bakparels
- 1 Blender
Ingrediënten
Voor de Parmaham cups:
- 12 plakjes Parmaham
Voor de vulling:
- 1 gele tomaat
- 1 groene tomaat
- 1 rode tomaat
- 1 zwarte tomaat
- 1 takje basilicum
- Olijfolie
- Witte balsamicoazijn
- 20 g amandelschilfers
- 1/4 sjalot
- 1/2 avocado
- 1/4 groene appel
- 1 burrata
- Sel rôtisseur (of ander lekker zout)
- Peper van de molen
- Scheutjes en eetbare bloemen
Voor de basilicumolie:
- 1 bundel basilicum
- 3 dl druivenpitolie
Voor de kaaskrokant:
- 50 g eiwit
- 75 g Parmezaanse kaas
- 50 g bloem
- 40 g water
- 40 g zachte boter
- 1 snufje zout
Instructies
Voor de Parmaham cups:
- Verwarm de oven voor op 150° C.
- Leg in elk cupcakevormpje een bakpapiertje. Bekleed elk vormpje met 1 1/2 sneetje Parmaham. Leg er een tweede bakpapiertje bovenop. Vul met bakparels.
- Zet in een voorverwarmde oven op 150° C gedurende 12-15 min.
Voor de vulling:
- Emondeer de tomaten kort in kokend water en ontvel ze.
- Haal de pitjes eruit en versnijd in fijne brunoise.
- Snij de (ongeschilde) zure appel, sjalot en avocado ook in fijne brunoise.
- Kleur de amandelen zachtjes goudgeel in een antikleefpan en laat afkoelen op keukenrol. Breng op smaak met zout.
- Meng de fijngesneden basilicumblaadjes eronder.
- Werk af met olijfolie en witte balsamicoazijn en kruid stevig.
Voor de kaaskrokant:
- Meng alle benodigdheden met elkaar en mix stevig in de blender.
- Smeer het beslag dun uit in de siliconevormen* en bak af in de voorverwarmde oven op 170° C gedurende 7 à 8 min.
Voor de basilicumolie:
- Verwarm de basilicum en olie op 60° C en laat 20 min rustig trekken.
- Mix in de blender en zeef door een doek.
Afwerking:
- Verdeel de tomatensalade in de Parmaham cups.
- Schik een plakje burrata op de tomaten.
- Kruid met peper van de molen en sel rôtisseur.
- Werk af met een kaaskrokantje.
- Drizzle tot slot nog wat basilicumolie over de burrata en tomatensalade.
Notities
Bron: het recept voor de Parmaham cups is afkomstig van Sandra Bekkari, voor de rest van het recept inspireerde ik me op een oud recept hier ooit verschenen.
Dit ziet er heerlijk en doenbaar uit. Bovendien zijn linzen en humus ook niet mijn ding. 😉
Dankjewel!
Aaaah, kijk, dan zijn we al met twee! <3
Wat een leuk recept. Ik denk dat ik dit in een kleine versie ga gebruiken als kerstamuse. Nu ga ik dit jaar voor een Italiaanse kerst dus als je daar mooie recepten voor hebt ben ik heel blij!
Buon appetito!
Hallo, Ziet er superlekker uit! Ik zal deze zondag eens proberen te maken.
Maak je de parmaham cups best op voorhand of à la minute?
Best op voorhand, Ward. Ze moeten afkoelen zodat ze krokant worden. Het vullen doe je best à la minute zodat ze door het vocht van de tomaten niet terug zacht worden. Smakelijk!