- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Oreo tiramisu

Oreo tiramisu

Na mijn bekentenis dat ik nog nooit Churros had gegeten, moet ik nog iets toegeven: ik had (lees: had, want daar heb ik meteen verandering in gebracht!) ook nog nooit Oreo’s gegeten. Nu zie ik dat Amerikaanse koekje nochtans heel vaak voorbij komen op Pinterest, Instagram,… en dus moest dringend verandering komen in mijn Oreoloos bestaan.

Het toeval wilde dat mijn Hollandse blogvriendin Carola vorige week de meest verrukkelijke tiramisu blogde met koffiesiroop, frambozen en … jawel, Oreo’s. Nu geloof ik niet in toeval en zette het pakje Oreo’s meteen op mijn boodschappenlijstje. Allez, ik kocht voor alle zekerheid maar meteen 3 rolletjes, met die cookie monsters die hier ’s nachts mijn huis en vooral mijn keukenkasten onveilig maken…

Wel, dit is een toptiramisu. Vergeet de boudoirkes en de Amaretto, Oreo’s en Tia Maria (of Kahlua) zijn 1000 keer lekkerder. En origineler.

Nodig voor 4 grote of 8 kleine glazen

125 g mascarpone
200 ml slagroom
3 schepjes suiker of meer als je dat lekker vindt
1/2 vanillestokje
1 rol met Oreo’s
1/2 pakje frambozen uit de diepvries, maar vers zijn ze natuurlijk veel lekkerder in het zomerseizoen
Sterke koffie om je Oreo’s in de dopen

Voor de koffiesiroop:
80 ml. sterke (espresso) koffie. Iets teveel is geen probleem, dan laat je de siroop iets langer inkoken
2 el Tia Maria (of Kahlua)
3 el suiker naar smaak

Maak de koffiesiroop door de koffie, de Tia Maria (of Kahlua) en de suiker te laten inkoken tot een stroop die eruit ziet als een dikke karamel. Handig is het als je het een dag eerder maakt. Zet koel weg.

Klop de slagroom stijf met de suiker en het merg van de vanillestok. Klop de mascarpone los in een schaaltje en voeg deze bij de slagroom.  Carola deed ook nog Klopfix bij de slagroom, maar da’s dus eigenlijk voor niks nodig. Zonder lukt het ook perfect.

Zet sterke koffie en doop de Oreo’s hier even in zodat ze het vocht kunnen absorberen. Snij de oreo’s in smalle repen of stukjes.
Bewaar 1 koekje om het te raspen bovenop het dessert! Oeps, ben je dat vergeten? Je kunt ook gewoon pure chocolade raspen, dat ziet er ongeveer hetzelfde uit.

Ontdooi de frambozen. Bewaar wat frambozen als garnering. Het overige fruit wordt in stukjes gesneden.

Nu gaan we bouwen!
Leg onderop wat stukjes in koffie gedoopte Oreo’s. Vervolgens lepel je hier een klein beetje koffiesiroop overheen en schep je wat frambozenstukjes.

Hier bovenop komt een laag slagroom/mascarpone.

Herhaal nogmaals: Oreo’s, koffiesiroop, frambozen en eindig met een laagje slagroom met mascarpone.

Rasp de laatste Oreo over de tiramisu en versier het dessert met de frambozen.

Bron: recept van de blog Carola Bakt Zoethoudertjes

 

Related Post