- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Voor u ontdekt: restaurant Hemingway, fine dining in Bergen op Zoom

Restaurant Hemingway

Waaaaat? Serieus? Echt? Maar allez… ALLEEEEEZ! ZALIG! Neen, dit was niet mijn reactie op de aankondiging dat ik voor mijn werk naar de uitreiking van de Gouden Schoen mocht. Wel op het cadeau dat ik in mijn mailbox kreeg: een diner in restaurant Hemingway én een overnachting in Grand Hotel De Draak, het oudste hotel van Nederland, in Bergen op Zoom. In een hippe kamer. Samen met mijn ‘scheetje’.

Er zijn weken waarop mijn man en ik elkaar amper zien. Na een full-time dagtaak gaan mijn vrije avonden op aan mijn vele hobby’s: kooklessen, sporten, blogevents, voetbal,… Voor jullie mij ervan beschuldigen dat ik mijn man verwaarloos, hij is er zelf ook amper, hoor. 😉 Een avondje of beter nog, een weekendje weg op tijd en stond is altijd welgekomen. De mail van operations manager Tim Schimmel om in Bergen op Zoom culinair te gaan onthaasten in restaurant Hemingway viel dan ook niet in dovemansoren. En dat we daarna ook nog mochten overnachten in het 4-sterren Grand Hotel De Draak was de kers op de taart. Quality time met hoofdletter Q!

 

Voor u ontdekt: restaurant Hemingway, fine dining in Bergen op Zoom

Bergen-op-Zoom is een onontdekte parel in Zuid-West Nederland, op amper een uur rijden van Gent en een half uurtje van Antwerpen. De gezellige stad voert je terug mee naar de middeleeuwen met zijn meer dan 800 monumenten, waarvan er ruim 200 op de rijksmonumentenlijst staan. De smalle straatjes, oude pleintjes en eigenzinnige monumenten vertellen het verhaal van een rijk en bewogen verleden. Diezelfde historische grandeur wordt ook uitgestraald door het Grand Hotel en Résidence De Draak, het oudste hotel van Nederland, dat ruim 600 jaar bestaat!

 

Voor u ontdekt: restaurant Hemingway, fine dining in Bergen op Zoom

Bij het betreden van het pand, word je meteen ondergedompeld in een wereld van rust, luxe en finesse. Het wordt meteen duidelijk dat het hotelpersoneel gastvrijheid al heel lang heel hoog in het vaandel draagt: we worden bijzonder hartelijk onthaald en zodra we de mooie, ruime en lichte kamer binnenstappen, zien we dat er een doosje met pralines klaarstaat met een kaartje erbij om ons te verwelkomen. Het belooft een fijn verblijf te worden. En die verwachtingen worden ook meteen ingelost, wanneer we als eersten de benen onder tafel schuiven in restaurant Hemingway. De attente gastheer Jeremy vraagt ons als het goed is dat hij ons verrast met een 6-gangen diner met aangepaste wijnen. En of! Een chef moet je vrijheid geven…

 

Voor u ontdekt: restaurant Hemingway, fine dining in Bergen op Zoom

Starten doen we met een aperitiefje. Voor mij is dat een glaasje Veuve Clicquot en voor mijn man een glas alcoholvrije bubbels op basis van vlierbessen uit Engeland. Al snel volgen de eerste amuses: een madeleine van pistou met een crème van groene kruiden, een crémeux van erwt met een mousse van munt, een erwtensoepje met een espuma van gin tonic en mijn favoriet: een fijne chorizo mini-oliebol met parmezaan poedersuiker! Oliebollen, een Hollandse lekkernij. Wat een lekker idee om ze op deze originele manier in het menu te verwerken.

 

Voor u ontdekt: restaurant Hemingway, fine dining in Bergen op Zoom

Als eerste voorgerecht krijgen we een tartaar van kraakverse tonijn met sjalot, gember, koriander en een macaron van Granny Smith. Vet, romig, fris en zuur, een explosie van smaken. In het glas komt een Riesling van weingut Hain Piesporter Trocken, een wijn die bol staat van het citrusfruit, witte perzik en een mooie dosis mineraliteit. Hmmmmm!

 

Voor u ontdekt: restaurant Hemingway, fine dining in Bergen op Zoom

Het tweede voorgerecht is een schilderijtje. Letterlijk en figuurlijk. Chef Sander Doggen pakt na de oliebollen uit met alweer “kermisfood”, nl. churros. Uiteraard niet de Spaanse mierzoete klassieker maar een moderne versie met geitenkaas, piccalilly, vijf kruiden specerijen en rode bietjes. De vriendelijke én deskundige sommelier serveert hierbij een Vincent Lacour uit de Touraine Sauvignon Blanc, helemaal biologisch en een tikkeltje eigenwijs. Topkeuze!

 

Voor u ontdekt: restaurant Hemingway, fine dining in Bergen op Zoom

Als derde gerecht imponeert de keuken met een giga ravioli op basis van schaaldieren. Deze wordt gecombineerd met spinazie, venkel en kreeftenschuim met Cognac. In het glas, een van de betere witte wijnen uit Portugal, een Esperao reserva Branco uit Alentejo, romig met rijp fruit en accenten van de hout rijping. Hemels.

 

Voor u ontdekt: restaurant Hemingway, fine dining in Bergen op Zoom

Vervolgd wordt met het malste varkenswangetje ever gegaard in IPA-bier. Als side-dish genieten we van zuurkool, knolselderij en paddenstoelen. De volle en gestructureerde Lavignone Barbera D’Asti met kenmerken van donker zomerfruit en pruim zorgt voor een mooie match.

 

Voor u ontdekt: restaurant Hemingway, fine dining in Bergen op Zoom

Het malse stukje entrecôte van graangevoederd rundsvlees zorgt voor een volgend hoogtepunt. Hier knap gecombineerd met rozemarijn, knolselderij en een vinaigrette van gerookte olijfolie. In het glas genieten we dan weer van de rode Spaanse volbloed, Abadal Finca 3.9 Pla de Bages Cabanet Sauvignon/Syrah.

 

Voor u ontdekt: restaurant Hemingway, fine dining in Bergen op Zoom

Het dessert is een combinatie van chocolade, pijnboompitten, hangop en tonkaboon met een sorbet van suikerbiet in de hoofdrol. Een heel leuke afwisseling in smaken! In het glas een diepgouden Sausignac Petit Vendanges, met in de neus rijpe abrikoos met een smaak van gedroogde vruchten. Rijk, intens en evenwichtig. De fanastische zuurgraad geeft deze heerlijke wijn een bijzondere complexiteit.

 

Voor u ontdekt: restaurant Hemingway, fine dining in Bergen op Zoom

Onze conclusie: De hedendaagse creaties zijn uitgewerkt vol variatie en intensiteit. Chef Doggen werkt enkel met de allerbeste lokale producten en trekt resoluut de kaart van verfijnde smaken en creativiteit. A star is in the making!

 

Voor u ontdekt: restaurant Hemingway, fine dining in Bergen op Zoom

Na zoveel heerlijke spijs (en in mijn geval ook drank), maakten we nog een korte avondwandeling door het feërieke Bergen op Zoom alvorens in onze zalige bedden te duiken. We sliepen als roosjes. Het is niet omdat het hotel al 600 jaar oud is dat de voorzieningen dat ook zijn. 😉 Alles is voorzien voor een verblijf in de allerbeste omstandigheden: wellnessruimte, Wi-Fi,… ’s morgens genoten we van een uitgebreid ontbijt (mét ‘muisjes’ én pindakaas én brood van Desem En Zo) alvorens hartstikke gelukkig terug richting België te sjezen. We’ll be back!

NB Restaurant Hemingway is eind 2016 voor het eerst door Michelin bekroond met een Bib Gourmand, een onderscheiding voor restaurants met een goede prijs/kwaliteit verhouding en waar gasten voor minder dan € 37,- fantastisch kunnen eten.

Tip: reserveer kamer 402, een bijzonder ruime kamer onder het dakgebinte.

Restaurant Hemingway
Grote Markt 36
4611 NT Bergen op Zoom
Telefoon: + 31(0)164 25 20 50
Fax: + 31(0)164 25 70 01
E-mail: info@restauranthemingway.nl
Website: http://www.restauranthemingway.nl

Grand Hotel De Draak & Résidence Dagmara
Grote Markt 30 + 36-38
4611 NT Bergen op Zoom
Telefoon: + 31 (0)164 252050
Fax: + 31 (0)164 257001
E-mail: info@hoteldedraak.nl
Website: http://hoteldedraak.nl/website/

Related Post