- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Onmogelijke taart

De magische taart hadden we al gehad. Twee keer zelfs: eentje met witte chocolade en pistachenoten en eentje met bosbessen en citroen! Maar nu botste ik op het recept van een onmogelijke taart. Mijn interesse was meteen gewekt. Wat gegoogle (op de Franse Google, want de Vlamingen en Nederlanders kennen deze taart blijkbaar nog niet… Ola Pola, ik word een trendsetter. Ahum!) leerde mij dat dit een taart is die uit Mexico komt.

Maar wat is er dan wel zo onmogelijk aan? Wel 2 dingen. Ten eerste, tijdens het bakken, gaan de lagen van plaats wisselen. Euh? Jawel, je leest het goed. Je doet caramel of dulce de leche in je vorm, daarop stort je een laag chocoladebiscuit en hierop een laag flan. Als de taart eruit komt, dan hebben de 2 lagen haasje over gespeeld: de flan kleeft aan de caramellaag en de chocolade zit bovenaan. Allez, onderaan de taart eigenlijk, want je moet de taart omkeren op een bord. Snap je ’t een beetje? ,-)

Tweede reden waarom deze taart onmogelijk is? Ze is onmogelijk om aan te weerstaan. Man, man, man, dit is nom nom nom. Volg wel goed mijn aanwijzingen en tips, want ze is bij mij maar liefst 2 keer mislukt. Ben ik blij dat ik niet opgegeven heb!

Nodig voor 1 taart voor 6 personen

Voor de caramel:
80 g suiker (of dulce de leche, zelfgemaakt of kant-en-klaar)

Voor de chocoladelaag:
2 eieren
70 g suiker
80 ml melk
120 g bloem
2 el cacaopoeder
1 kl droge gist
Een snuifje zout
70 g gesmolten boter

Voor de flan:
3 eieren
20 cl gesuikerde geconcentreerde melk
40 cl melk
1 vanillestok (of een zakje vanillesuiker)

Werkwijze

Gebruik zeker geen springvorm, want de flan loopt er zo uit. Ik spreek uit ervaring! ­čśë Gebruik een ronde vorm met een diameter van 20 cm en een hoogte van 7 cm. Boter die goed in!

Verwarm de oven voor op 180┬░ C.

Doe de suiker in een pan en zet op het vuur tot je caramel bekomt. Verspreid de caramel over de bodem van je bakvorm en laat hard worden.

Voor de chocoladetaart, klop de eieren samen met de suiker en voeg de melk toe. Meng de bloem, cacao, gist en het zout. Voeg deze mengeling bij de eerste. Voeg tot slot de gesmolten boter toe. Giet het beslag in de bakvorm.

Doe alle ingredi├źnten voor de flan in een blender en mix. Giet de flan op de chocoladetaart. Giet de mengeling op een lepel die je net boven de chocoladelaag houdt om de impact te verminderen. Op die manier krijg je geen gat in je chocoladelaag.

Plaats je bakvorm in een bain-marie (met koud water) en zet in de voorverwarmde oven gedurende 45 min. Het water van de bain-marie moet ongeveer 2/3 hoog komen t.o.v. je bakvorm.

Haal de taart uit de oven en laat volledig afkoelen voor je ze voorzichtig ontvormt op een schaal. Zet ze enkele uren in de koelkast (of zelfs een hele nacht) voor je ze serveert.

Bron: recept van de blog Amuse bouche.

Related Post