Hoi hoi! Hier ben ik weer met mijn wekelijkse recept. Ja, het is ook voor mij even wennen, hoor om “maar” 1 keer per week te bloggen, maar ik heb geen andere keuze. Sinds kerstdag ben ik bezig geweest met het neerpennen van 30 recepten voor ons kookboek. Liesbeth deelt 30 recepten en ik 30. Wat het concept is, dat houden we nog even geheim. Alles staat nu “op papier” en ondertussen ben ik al flink aan het testkoken. De shoot staat al ingepland voor eind februari en ik heb geen tijd te verliezen. Dan is een “simpel maar goed recept” van Bart Desmidt van Bartholomeus bijzonder welkom. Deze oestersabayon met kaviaar is zo’n recept.
Allez, daarvoor vertrouw ik op de commentaren van mijn echtgenoot en mijn kookvriendinnen, want zelf heb ik niet geproefd. Ik lust geen oesters, remember? En dus ook geen oestersabayon. Kaviaar daarentegen, dat lust ik wel. 🤭
Dit recept kwam tot stand in #samenwerking met Rob. Ik liet me voor de keuze van de oesters adviseren door de dame aan de vistoog die me een nieuwe soort aanraadde. Dus geen Fines de Claires of Gillardeau, maar Ancelin oesters. Ancelin oesters zijn een exclusieve variëteit afkomstig uit Frankrijk en worden vaak geprezen om hun verfijnde smaak en premium kwaliteit. Ze worden gekweekt in de wateren rond Normandië of Bretagne en vallen op door hun volle, romige textuur en een perfect evenwicht tussen zoetheid en ziltigheid. Dit is info die ik online vond en kopieerde. Met zo’n lovende tekst zou ik bijna zin krijgen om te proeven. Bijna!


Oestersabayon met kaviaar
Ingrediënten
- 50 ml droge vermout
- 1/2 sjalot, fijngehakt
- 1 el zure room
- 35 g tapioca
- 1 tl zure room
- 8 oesters
- 3 eidooiers
- 1/2 preiwit, fijngehakt
- 1 el kaviaar
- Zout
Instructies
- Doe de vermout samen met het sjalotje in een steelpannetje en laat even inkoken. Voeg hier de eetlepel zure room aan toe en laat nog verder reduceren.
- Breng gezouten water aan de kook. Kook hierin de tapioca gaar in ongeveer 4 à 5 min.
- Giet af en spoel onder koud water. Laat uitlekken en voeg er een tl zure room aan toe.
- Maak de oesters open, maak het oestervlees los van de schelp en vang het op in een zeefje. Vang ook het oestersap op.
- Maak nu de sabayon. Roer de eidooiers samen met het oestersap los. Verhit op het vuur en klop tot een stevige sabayon. Breng op smaak met een snuifje zout. Meng de sabayon met het vermout-zure room sausje.
- Dresseer een lepeltje van de tapioca op de bordjes. Leg hierop de fijngehakte prei, een oestertje en een toefje kaviaar. Overgiet met de sabayon.
Notities
Bron: recept van Bart Desmidt uit zijn (voorlopig uitverkochte) boek Simpel Maar Goed.
Mag ik vragen of de oester rauw blijft? Of wordt hij even gepocheerd?
De oester wordt rauw geserveerd, net zoals de prei. Dit is een chaud-froid gerechtje met koude prei en oester en warme sabayon.
Wat hoor ik “een kookboek” en dan nog wel met 30 recepten van Myriam⁉️ WAUW WAUW ‼️ Hier wacht ik spannend op en nog liefst een gesigneerde versie graag 🥰
Voor jou doe ik dat met plezier. Ik wil het zelfs nog persoonlijk komen afgeven! <3
Wat een werk een kookboek maar wel ontzettend leuk.
Ik heb altijd al een hoop “zooi” om me heen als ik een dinertje samen ga stellen! Laat staan een boek uitgeven! Chapeau !
Het is een werk van lange adem. Zoals een marathon lopen. En dat kan ik ook, heb ik al meermaals bewezen. Dan komt die ook wel goed zeker? 😉
Hey Myriam, dit wil ik zeker eens maken (ik lust zeer graag oesters ☺️) maar heb een vraagje. De prei wordt die er rauw bij geserveerd?? Groetjes, Leen xx
Inderdaad, Leen, de prei die wordt rauw geserveerd.
Succes en smakelijk!
Must try! ♥️
Als je graag oesters lust, dan ga je dit graag eten!