Ik moet even een versnelling hoger schakelen. Ik heb 4 (!) boeken staan waarvan ik nog een review moet schrijven. Allez, ik moet just niets om het met de woorden van Wout van Aert te zeggen, maar ik wil mooie, nieuwe kook- en bakboeken nu eenmaal de aandacht geven die ze verdienen. Ik ga dat doen in de volgorde van verschijning, te beginnen dus met Bloem, suiker, boter, boek van Nicola Lamb.
Nicola Lamb is niet de eerste de beste. Ze is een patissier, receptontwikkelaar en auteur uit Londen, bekend om haar vernieuwende kijk op bakken. Ze heeft gewerkt bij gerenommeerde bakkerijen zoals Dominique Ansel in New York en Ottolenghi en Little Bread Pedlar in Londen. Via haar populaire Kitchen Projects-nieuwsbrief op Substack deelt ze gedetailleerde bakrecepten en technieken en verdiept ze zich in de wetenschap achter patisserie. Haar eerste kookboek, SIFT: The Elements of Great Baking, is al een bestseller in het VK en werd nu dus ook vertaald naar het Nederlands (en het Italiaans én verschijnt volgende week in de States). Van een wereldwijd succes gesproken!
Wanneer zo’n BVK’er (nvdr: Bekende Verenigd Koninkrijker) een boek uitbrengt, dan heeft elke bekende bakker daar wel een mening over en wat zijn die lovend. Een greep uit de reacties:
- Nigel Slater: ‘Elke pagina is een masterclass in beter bakken.’
- Yotam Ottolenghi: ‘Als je baksel opstandig is, vertrouw dan op Nicola. Zij lost de mysteries van het bakken op.’
- Janny van der Heijden: ‘Een klein meesterwerk, waarmee Nicola Lamb in de voetsporen van haar leermeesters treedt. Haar uitleg leert je niet alleen het bakken te snappen, maar leidt ook tot instant plezier en een beter resultaat. Kortom: bakken maar!‘
Wat kan ik, kleine garnaal, daar nog aan toevoegen? Véél!
Het boek is opgedeeld in 4 hoofdstukken. Na het obligate welkomstwoord volgt een dubbele bladzijde over de benodigdheden die essentieel zijn of handig of een must-have voor wie een stapje verder wil gaan. Voor wie nu nieuwsgierig is, ja ik heb alle 11 de benodigdheden in die laatste categorie: canelévormpjes, fijne rasp, frituurthermometer, gasbrander, gietijzeren koekenpan, mandoline, meloenboller, precisieweegschaal, specerijenmolen en verschillende bakvormen en -blikken. Duuuh! 😅
In het tweede hoofdstuk wijdt Nicola Lamb 104 (!) bladzijden aan de theorie. Met andere woorden, dit is een geweldig bakboek voor baknerds die echt willen snappen wat ze doen. Hierin wordt alles uitgelegd over meel, suiker, eieren, vet, rijzen, kleur, textuur, hoe je een taartrecept ontwikkelt en een technisch overzicht.
In hoofdstuk drie komen de recepten, onderverdeeld in vijf subcategorieën: 1. Basisrecepten, 2. Een middag, 3. Een dag, 4. Een weekend en 5. Extra’s. Basisrecepten telt 16 recepten, waaronder meringues, taartdeeg, melkbrood, verschillende soorten bladerdeeg, Bretons zanddeeg, brioche, soezendeeg,… In de subcategorieën Een middag, Een dag, Een weekend, je raadt het al, krijg je recepten die je respectievelijk op een middag, een dag of een weekend maakt. Dat kan gaan om taarten, maar ook om broodjes, koekjes, desserts,…
Elk recept staat heel gedetailleerd beschreven met een verwijzing naar de gebruikte technieken uit het eerste deel van het boek. Er staat ook in detail op hoeveel tijd je moet rekenen voor elke stap. Het ideale bakboek voor een Piet Precies als ik dus! En ook aan uitdagende recepten is er voor een toch wel ervaren bakker als mezelf geen gebrek: zo bijten de operataartjes met mokka en passievruchten serieus in mijn teen. En ook de olijfbrie-oche met druiven, honing en tijm staat hoog op mijn TO DO-lijst, al is het maar om de vindingrijke naam. Ik ben dol op dat soort woordmopjes!
Probeer ik jullie al te inspireren met kerstrecepten, dan doe ik dat vanaf nu ook met kerstgeschenken: deze Bloem, suiker, boter is het ideale kerstgeschenk voor wie graag bakt. Oh ja, Finesse is dat voor wie graag uitgebreid kookt. Maar koop nog niet te snel, er volgen dus binnenkort nog 3 reviews die de moeite waard zijn. ☺️
Titel: Bloem, suiker, boter is te koop in de boekhandel, maar ook online uiteraard
Auteur: Nicola Lamb
Uitgeverij: Fontaine
Formaat: 199 mm x 256 mm
Aantal pagina’s: 352
Prijs: 33,99 euro
EAN: 9789464043167
PS Ik kreeg het boek cadeau, maar mijn review is helemaal geschreven zoals ik het boek ervaar. Lees mijn disclaimer hier.
0 reacties