- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Mosselen, sobrasada, burrata, fregola

Mosselen, sobrasada, burrata, fregola

Dat ik de beste, liefste community heb, dat wist ik eigenlijk al, maar dat werd nog maar eens bevestigd. Tijdens mijn bezoek aan Barcelona proefde ik voor het eerst in mijn lange leven (!) sobrasada, een smeerbare chorizo zeg maar. Ik kwam thuis, sloeg het mosselboek van Sergio open dat tijdens mijn reis geleverd was en het eerste recept dat ik zag, waren deze mosselen met sobrasada, burrata en fregola. Hoe toevallig kan iets zijn?

Het recept sprak mij meteen aan, alleen was er nog 1 probleem: waar kon ik sobrasada kopen, begot? Ik deed hier een oproep en kreeg daar massaal veel reacties op: van tips om sobrasada zelf te maken, tot een adres van een Spaanse delicatessenwinkel in Leuven waar ze de lekkernij verkopen. Maar de àllerbeste reactie die kreeg ik via What’s app binnen van een zekere Sofie. Ze schreef me dit: “Dag Myriam, ik ben sinds jaren fan van jouw blog. Nu lees ik dat je op zoek bent naar sobrasada. Ik neem steeds een voorraad mee uit Spanje. En laat ik nu net in Gran Canaria zijn! Neem ik er ook mee voor jou? Groetjes, Sofie” HOE LIEF IS DAT? 🥰

Dat hoefde ze me geen 2 keer te vragen. Twee weken later reed ik met plezier naar Waregem om de sobrasada op te halen. Merciiiii, Sofie! Ze biechtte me op dat ze ondertussen ook al het mosselboek van Sergio, Hommage, gekocht had. Ik kan nogal inspireren en enthousiasmeren, blijkbaar. De review van dit boek verschijnt trouwens nu maandag op de blog. Maar dat ik dus fan ben, dat is al wel duidelijk. Dit is al het derde recept uit het boek, na de cappuccino van Zeeuwse mosselen en de gegrilde zeeduivel met mosselbearnaise (en waarschijnlijk nog niet het laatste). Mosselen met Kerst? Why not? Het moet niet altijd kreeft en oesters zijn.

Mosselen, sobrasada, burrata, fregola

Mosselen, sobrasada, burrata, fregola

Mosselen, sobrasada, burrata, fregola

Gang Voorgerecht
Keuken Zuiders
Porties 2 personen

Equipment

  • 1 Blender
  • 1 Thermoblender (facultatief)

Ingrediënten
  

  • 80 g fregola
  • 2 el olijfolie
  • 20 mosselen
  • 2 sjalotjes, fijn gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijn versneden
  • 1 snufje versgemalen zwarte peper
  • 1 volle el sobrasada, voeg voor extra spicy nog 1 el toe
  • 100 ml witte wijn
  • 2 el gezouten boter
  • 4 el tomatenpassata
  • 1 el bieslook, fijn versneden
  • 1 el dille, fijn versneden
  • 1 tl tijmblaadjes, fijn versneden
  • 3 el versgeraspte Parmezaanse kaas
  • 2 el basilicumolie (zie hieronder)
  • 3 el burratacrème (zie hieronder)

Voor de basilicumolie (voor ca. 200 ml):

  • 80 g basilicum
  • 250 g spinazie
  • 300 ml koolzaad- of olijfolie

Voor de burratacrème (voor ca. 150 g):

  • 1 bol burrata
  • 20 ml olijfolie
  • Fijn zeezout en versgemalen zwarte peper

Instructies
 

  • Kook de fregola volgens de aanwijzingen op de verpakking in gezouten water. Giet af, maar bewaar het kookvocht.
  • Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur en voeg de mosselen, sjalot, knoflook, peper en sobrasada toe. Laat enkele minuten bakken en blus dan af met de witte wijn. Leg het deksel 30 sec op de pan. Doe de boter, fregola, passata en 4 el van het pastakookwater erbij.
  • Laat 1 tot 2 min koken, tot de mosselen gaar zijn. Verwijder de bovenste helft van de schelpen. Leg de mosselen op een mooie warme schaal of bord, verdeel de fregola en saus erover en werk af met de kruiden, basilicumolie en Parmezaanse kaas. Schep de burratacrème in het midden.

Voor de basilicumolie:

  • Doe de basilicumblaadjes, spinazie en olie in een thermoblender en maal op hoge snelheid alle blaadjes fijn. Verwarm de basilicumolie tot 90° C. Zet de blender 4 min op volle kracht. Zeef de olie met een bolzeef waar een keukendoek in ligt en laat uitlekken boven een kom. Wat achterblijft in de doek kan weg.
  • De basilicumolie kan je goed afgesloten in een gesteriliseerde fles of pot maximaal 4 weken in de koelkast bewaren. Je kan de basilicumolie ook in porties invriezen.
  • Als je niet in het bezit bent van een thermoblender kan je alle ingrediënten in een hoge sauspan doen. Mix alles met een staafmixer en laat dit 6 min goed doorkoken. Haal de pan van het vuur en mix 4 min met een staafmixer of een gewone blender op volle kracht. Zeef de olie met een bolzeef waar een keukendoek in ligt en laat uitlekken boven een kom. Wat achterblijft in de doek kan weg.

Voor de burratacrème:

  • Maak de burratacrème door de burrata met de olijfolie in een blender of keukenmachine te mixen tot een gladde crème.
  • Kruid met zout en witte peper.
Trefwoord basilicumolie, burrata, burratacrème, fregola, fregola sarda, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2022, mosselen, sobrasada

Bron: recept uit het boek Hommage van Sergio Herman.

Related Post