- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Mokka-meringuetaart

Mokka-meringuetaart

Toen mijn ex-collega’s onlangs afspraken voor een baknamiddag samen (waarin we uiteindelijk de chocolade cannoli maakten), was een van de recepten die op de to do-lijst stonden deze mokka-meringuetaart van Donna Hay. Die stond ook al heel lang op mijn bucketlist en door ze terug te zien, schoof ze weer helemaal naar de bovenste plek. En dat vonden mijn huidige collega’s helemaal prima, met Sara op kop. Vond ze mijn perengratin nog superlekker, dan vond ze deze mokka-meringuetaart the best ever. Ze at er 2 stukjes van en plaatste een 3de in de koelkast voor ’s anderendaags. Maar blijkbaar dachten er nog collega’s zo over, want ’s anderendaags bleek haar stukje uit de koelkast spoorloos verdwenen. Zo horen het jullie het eens van een ander. ?

Nota’s:
Mijn 2 cirkels waren na het bakken groter dan 24 cm en dus moest ik een beetje druk uitoefenen op de meringue om hem in de springvorm te krijgen, waardoor de meringue er gecraqueleerd uitziet. Nu vind ik dat persoonlijk niet erg (integendeel zelfs, ik vind dat er wel artistiek uitzien), maar bij Donna Hay was de meringue dus zo glad als een biljart.

 

Mokka-meringuetaart

 

Recept voor mokka-meringuetaart

Bereiden: ± 30 min
Oven: ± 1 uur + 2 uur
Afkoelen: ± 3-4 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 8-10 personen:
2 tl instantkoffie (korrels) van goede kwaliteit
1/2 tl kokend water
1 el maïzena
100 g hazelnootmeel (gemalen hazelnoten)
150 ml eiwit (ca. 4 eieren), op kamertemperatuur
240 g poedersuiker, gezeefd, plus extra om te bestuiven

Voor de mokkamousse:
125 ml single cream (ik gebruikte de lichte culinaire room 20% vet van Campina)
15 g instantkoffie (korrels) van goede kwaliteit
300 g witte chocolade, fijngehakt
100 g pure chocolade, fijngehakt
4 eidooiers
2 eiwitten
375 ml double cream, geklopt (ik gebruikte de slagroom 40% vet van Campina)

 

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 120° C. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Teken een cirkel van 21 cm op elk vel en draai het bakpapier dan om zodat er geen sporen op de meringue komen.

Los in een kom de koffie op in het water. Meng de maïzena en het hazelnootmeel in een kleine kom en zet apart.

Klop het eiwit in een keukenmachine op de hoogste stand tot stijve pieken.

Voeg nu steeds 1 el suiker tegelijk toe en klop 30 sec voor je de volgende schep toevoegt. Schraap de wanden schoon en klop nog 2-3 min, tot het eiwit stijf is en glanst. Voeg het maïzena- en koffiemengsel toe en meng (met de spatel) tot een glad beslag. Verdeel het beslag tussen de beide cirkels op de bakplaten en maak 2 mooie ronde vormen. Zet 1 uur in de oven of tot de meringue bros is en droog aanvoelt. Zet de oven uit. Laat 2 uur afkoelen in de gesloten oven.

Doe voor de mousse de single cream en koffie in een grote hittebestendige kom en hang de kom boven een sauspan borrelend water (de kom mag het water niet raken). Klop zodat de koffie oplost. Voeg de beide chocolades toe en klop tot ze gesmolten zijn. Laat iets afkoelen. Klop de eidooiers erdoor. Klop de eiwitten in de keukenmachine tot zachte pieken. Spatel voorzichtig door de mousse. Spatel dan de geklopte double cream erdoor en zet 15 min in de koelkast.

Bekleed een ronde springvorm van 24 cm met bakpapier. Leg 1 meringue in de vorm. Verdeel de mousse erover en leg daarop de tweede meringue. Zet 3-4 uur in de koelkast of tot de mousse is opgesteven. Haal uit de vorm en zet op een taartplateau of -schaal. Bestuif de mokka-meringuetaart met de extra poedersuiker en dien op.

 

Mokka-meringuetaart

 

Bron: recept van Donna Hay uit haar boek Modern baking.

Related Post