- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Minestra di fregula sarda con le vongole

Minestra di fregula sarda con le vongole

Wat een fantastische uitvinding is het internet toch! Neem nu dit recept voor minestra di fregula sarda con le vongole. Dat hebben jullie te danken aan Google én aan Google Translate. Ik wilde iets doen met de fregula sarda die al veel te lang onaangeraakt in mijn kast lag in combinatie met vongole. Ik tikte de 2 zoektermen in en kwam – nogal wiedes – op een Italiaanse website terecht. Tjah, wat had je gedacht: fregula sarda is een pastasoort uit Sardinië.

Maar gelukkig is er niet alleen Google, maar ook Google Translate, want die hielp me om het recept probleemloos te vertalen, ook al beperkt mijn Italiaans zich tot “ti amo”, “buona notte” en “vino per favore. grazie mille”. Dat Google Translate best wel performant is, bewees het trouwens in het verleden al toen ik een Deens en een Hebreeuws taartje vond én kon ontcijferen. Als het niet meteen lukt, dan vertaal ik het recept ook naar het Engels en het Frans, talen die ik wel beheers en wanneer ik dan de 3 vertalingen samenleg, dan kom ik er wel.

Is het jullie trouwens al opgevallen dat, nu ik verplicht ben/was om in mijn kot te blijven, ik vaker recepten van vakantiebestemmingen deel? Zo was er al de Spaande paella en tapa, de Italiaanse pasta frutti di mare en van iets verder weg de Aziatische dimsum en mosselen. Dat is mijn manier om toch een beetje op reis te gaan. Zijn er nog aanraders/klassiekers die jullie hier willen zien verschijnen? Shoot!

Gerecht geserveerd in een handgemaakte kom die mijn ex-collega Leentje speciaal voor mij maakte. Hoe ze erbij kwam om voor blauw te kiezen, is me een raadsel. ?

 

Minestra di fregula sarda con le vongole

 

Recept voor minestra di fregula sarda con le vongole

(Voor)bereiden: ± 40 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 4 personen:
1,5 kg vongole
250 g fregula sarda (ik koos voor 150 g gewone en 100 g fregula tostata)
1 bosje peterselie
1/2 witte ui
1 teentje knoflook
Een stukje chili (optioneel)
Voldoende hete groentebouillon
8 zongedroogde tomaten
4-5 kerstomaatjes
Extra vierge olijfolie
Peper en zout

 

Werkwijze

Om de fregula met venusschelpen te bereiden, moet je eerst, zoals bij alle gerechten op basis van venusschelpen, de zeevruchten zuiveren. Doe de venusschelpen een paar uur in een kom met licht gezouten water.

Spoel de venusschelpen een paar keer af onder stromend water en doe ze in een pan met een scheutje extra vierge olijfolie en een paar peterseliestengels. Kook de venusschelpen op hoog vuur, afgedekt, tot ze opengaan.

Haal de vongole uit de pan wanneer ze open zijn.

Bewaar en filter het kookwater van de venusschelpen in een fijnmazig vergiet.

Haal een deel van de weekdieren uit de schelpen en laat een ander deel in de schelp om je gerecht te versieren.

 

Voor de fregula:
Doe een teentje knoflook, eventueel een stukje hete peper en extra vierge olijfolie in een steelpannetje: bak op laag vuur tot de knoflook goudbruin is en haal die er dan samen met de chili uit.

Voeg de fijngesneden ui en een el warm water toe aan de olie: bak alles ongeveer 5 min op laag vuur en roer regelmatig. Snijd de gedroogde tomaten in kleine stukjes en voeg deze toe, voeg dan de fregula toe en rooster een paar min zoals bij risotto.

Voeg het kookwater van de venusschelpen en de hete bouillon toe aan de fregula. Kook de fregula tot ze gaar zijn. Voeg de laatste minuten de venusschelpen toe aan de fregula, zowel die met als zonder schaal en de fijngehakte peterselie.

Voeg ook de kerstomaatjes toe, geëmondeerd en in reepjes gesneden. Meestal is het niet nodig om de fregula nog bij te kruiden, met de venusschelpen en gedroogde tomaten is het gerecht al voldoende zout, maar proef voor alle zekerheid maar eens.

Serveer de fregula met de venusschelpen in kommen en werk het gerecht af met een scheutje extra vierge olijfolie, versgemalen zwarte peper en een beetje gehakte peterselie.

 

Minestra di fregula sarda con le vongole

 

Bron: recept van de Italiaanse blog Siciliani creativi in cucina.

Related Post